Ezt nem évekig, évtizedekig emlegetik majd

2013.12.01. 09:56

Az egyetemi amerikaifutballban mindenki sejtette, az Alabama Crimson Tide–Auburn Tigers lesz az év meccse. Az utolsó másodpercek viszont feledhetetlenné tették a rangadót. 

A korszak legjobb egyetemi amerikafutball-csapata az Alabama Crimson Tide, a szezon legkeményebb meccsének ment neki szombat éjjel. Nemcsak azért, mert az Auburn Tigers nagy riválisuk, hanem azért is, mert a Tigers most tényleg erős szezont futott, a konferencia- és a nemzeti döntő volt a tét. 

A  kőkemény harc most sem maradt el, viszont az elmúlt két évvel ellentétben a hazai Auburn a légvégéig meccsben maradt, miután az Alabama rúgójátékosa több mezőnygól-próbálkozást is elrontott. Fél perccel a vége előtt egyenlítettek a tigersesek, de 28-28-nál, másodpercekkel a vége előtt támadhatott még egyet a vendég Alabama. Elindult a labda, játékosuk igyekezett a pálya szélén kilépni, hogy megállítsa az órát. Úgy tűnt, nem sikerült kiszaladni időben, és lejárt az idő, jön a hosszabbítás. A bírók azonban visszanézték az akciót, és úgy ítéltek, egy másodperc még maradt.

Az Alabama dönthetett volna úgy, hogy passzjátékkal próbálkozik, de sokat hibázó rúgójuk helyett inkább egy újoncot, Adam Griffith-et küldték pályára, hogy 57 yardos mezőnygólt rúgjon a győzelemért, legfeljebb kiszáll a labda a pályáról. Griffith ellőtte a mezőnygól-próbálkozást, ami túl rövid lett, és a kapu előtt, az endzone-ban az Auburn-játékos Chris Davis elkapta a labdát. Az utolsó akció mehet addig, amíg meg nem szakad a játék, ezért sprintelni kezdett az ellenfél endzone-ja felé, és csapattársainak köszönhetően érintetlen maradt. A félpályától már biztos volt, hogy pontokat szerez, százkilenc yardos futásával megnyerte csapatának a meccset 34-28-ra. 

FInal Play Iron Bowl 2013 w/Auburn Radio Call

Az Auburn-szurkolók percek alatt ellepték a pályát, a csapat pedig a győzelemmel felborította az egyetemi bajnokság egyensúlyát. A Nick Saban edző Alabamája első vereségét szenvedte az elmúlt két évben.