A rangadónak álcázott katonai parádé

2013.12.15. 12:28

Philadelphiában 114. alkalommal rendezték meg az egyik legnagyobb tradíciójú amerikaifutball-rangadót, az Army–Navy-mérkőzésen az amerikai hadsereg és haditengerészet akadémiája mérkőzik meg. Sok játékos ezen a találkozón fejezi be pályafutását. 

A szombat esti mérkőzés az ötven éve meggyilkolt John F. Kennedy amerikai elnökről szólt, aki nem élhette meg kedvenc rangadóját 1963-ban. A két akadémia összecsapása volt akkoriban a Super Bowl, a haditengerészet csapata a második legerősebb volt az egész országban. 

Kennedy meggyilkolása után harmincnapos nemzeti gyászt hirdettek, a nagy rangadót négy nappal a gyilkosság után rendezték volna, de elhalasztották. A Kennedy-család és a first lady, Jacqueline Kennedy ragaszkodott hozzá, hogy legyen meccs, mert az elnök rajongott a két akadémia összecsapásáért. 

Nem Kennedy volt egyébként az egyetlen elnök, akinek mániája lett az Army Black Knights–Navy Midshipmen találkozója, hivatali ideje alatt George W. Bush is többször járt a meccsen, 2001-ben, 2004-ben és 2008-ban is ott volt. 

Végül december 7-én, százezer ember előtt rendezték meg a 63-as Army–Navyt. A játékosok, akik pályára léptek később azt mondták, úgy érezték, sokkal fontosabb esemény ez egy rangadónál, mindenki ezerszer jobban odatette magát, az egész ország őket nézte.  

December 7, 1963 - Rescheduled Army-Navy Game following President Kennedy's assassination

Kennedy elnök állítólag mindig is a Navyért szurkolt, a csapat 21-15-re nyert, két héttel az országot ért sokk után. A csapatban ott volt az a Roger Staubach, aki később a Dallas Cowboys játékosaként kétszer is megnyerte a Super Bowlt. 

Ötven évvel később a két csapat már nem nevel ki sztárokat, nem veszik fel a versenyt az ország legjobb egyetemi csapataival, a kadétok kötelezettségei, a játék evolúciója miatt inkább a hagyományok miatt számít nagy eseménynek a meccs.

A tévés rangadót szokás szerint  a szezon végén rendezik, ezért a legtöbb végzős játékos számára ez az utolsó alkalom, hogy tétmérkőzést játsszon. Miután végzett, jön a szolgálat vagy a munka, a legtöbbjüknek nincs esélye arra, hogy profi játékosként szerződést kapjon. Háború idején a rangadó után nem sokkal már bevetésre indulnak a végzős játékosok, utoljára futballoznak együtt a többiekkel. 

A haditengerészet csapatában játszott az a James Patrick Blecksmith, aki egy 2001-es Army–Navyn még labdákat kapott el, aztán két évvel később végzett, és  a 3. zászlóalja tagja lett. 2004 novemberében részt vett Falludzsa ostromában, ott kapott halálos lövést. Egy évvel később, a rangadón emlékeztek meg róla. 

Felvonulás a kezdés előtt
Felvonulás a kezdés előtt

Az Army–Navy nemcsak a két nagy rivális találkozója, ahol a fegyveres erő presztízse is a tét, de az évek során ez lett az egyetemi futball katonai parádéja. Bár mindkét csapat megmérkőzik időnként a légierő akadémiájával is, de az Air Force játékosai általában fizikálisan nem tudják felvenni a harcot a másik két fegyveres erő csapatával. Idén mondjuk pont megesett az az Armyval, hogy a pilótanövendékek megverték őket 42-28-ra. 

A körítés a szombat esti rangadón sem hiányzott, a két akadémia díszegyenruhában vonult fel a pályán a kezdés előtt, a Kennedy-megemlékezés után volt ágyúlövés, a philadelphiai stadion felett pedig alakzatban húztak el a harci gépek és helikopterek. A kezdés előtt, a pénzfeldobásnál azt az érmét használták, amit Kennedynek kellett volna feldobnia az 1963-as találkozó előtt.

Phildelphiában két hete betemette a hó az Eagles–Lionst, most sem volt sokkal jobb a helyzet, a kirúgás után egyre sűrűbben esett, behavazta a lelátón díszegyenruhában őrjöngő kadétokat. 

A philadelphiai helyszín amúgy ugyanúgy a tradíció része, egyik csapatnak sincs elég nagy stadionja, hogy elférjen benne egy ekkora rangadó, ezért semleges helyszínen találkoznak. Az összecsapásuk a futójátékról szól, a két csapat játéka alapvetően erre épül. Az Army az egész országban a legtöbb meccsenkénti futott yarddal rendelkezik, a Navy harmadik, közéjük az az Auburn jött be, mely január elején a nemzeti döntőt játssza majd. 

Legutóbb 2001-ben, néhány héttel a szeptember 11-ei terrortámadás után tudott nyerni a hadsereg, azóta tart a rossz sorozatuk, a Navy 2008-ban 34-0-ra ütötte ki őket, és idén sem volt esélyük. A haditengerészek 17-0-ra elmentek a félidőre, a hadsereg irányítója a harmadik negyedben menetelt be az ellenfél endzone-jába, és szerezte meg az első pontokat csapatának. A vége 34-7-es Navy-győzelem lett, a West Point-i csapat idén is nagyon kikapott.