NFL: mínusz 20-ban fog szétfagyni a 49ers

2014.01.04. 10:20

A Kansas City Cheifs és az Indianapolis Colts mérkőzése nyitja szombaton az NFL-rájátszást, a két csapat meccse már azért is érdekes, mert 2011-ben a Colts, a 2012-es szezonban pedig a Chiefs volt az egész ligában a leggyengébb. Meg lehet állítani rekordokat halmozó Broncost, vagy többnyire mindenkit elsöprő Seahawkst?

A Wild Card körrel szombaton megkezdődik az NFL 2013-as idényének rájátszása, a hétvégén érdekelt nyolc csapat ráadásul annak ellenére vághat neki nagy reményekkel a playoffnak, hogy a végső győzelemhez sorban négyszer kellene nyerniük, ráadásul a következő fordulótól kezdve szinte biztos, hogy nem hazai pályán. A rájátszás jelenlegi formátumának 2002-es bevezetése óta azonban hatszor nem kiemelt csapat nyert, szemben 5 kiemelttel, igaz, az összes döntőben volt legalább egy kiemelt csapat. 

A szombati nyitómeccsen a Colts számára kedvezőbbek az előjelek, egyrészt mert hazai pályán játszhatnak majd, másrészt mert a Chiefs alaposan kipukkant a szezon végére: 9 győzelemmel kezdték az idényt, az utolsó 7 meccsből azonban ötöt elvesztettek, mindet olyan csapat ellen, amelyek ott vannak a rájátszásban, ráadásul a 15. fordulóban pont a Coltstól kaptak ki, saját pályájukon. A Colts megverte ugyan a 49erst és az addig megállíthatatlannak tűnő Broncost is, az öt vesztes meccsen azonban 87 ponttal szereztek kevesebbet, mint az ellenfeleik - a szintén rájátszásba jutó Packers 7 vereség alatt is csak 82 pontos hátrányban volt. A két csapat alapszakaszi meccsét a Colts nyerte 23-7-re a Kansas City otthonában.

A Chiefs a legutóbbi 7 rájátszásbeli meccsét elvesztette (utoljára 1993-ban nyertek), ennél régebben csak a Bengals tudott nyerni (1990-ben), természetesen a rájátszásba került csapatok közül.

A Cincinnati ezen a Chargers ellen javíthat majd vasárnap. A San Diego 5-7-es kezdés után négy meccset nyert sorban, hogy ott lehessen a playoffban, bár az utolsó mérkőzésen csak a hosszabbításban, némi bírói hibának is köszönhetően harcolta ki a rájátszás hatodik helyét a meglehetősen tartalékos Kansas ellen. Ugyanakkor meg tudták verni idegenben a rekordokat halmozó Broncost, szóval sok múlik azon, milyen napot fognak ki.

Ez igaz a Bengalsra is a szezon egészét nézve, a cincinnati csapat azonban otthon hibátlan volt és mind a nyolc meccsét megnyerte, könnyen lehet tehát, hogy 23 év után újra playoff-győzelemnek örülhetnek majd, immár Meskó Zoltánnal a soraikban.

A Nemzeti Főcsoportban (NFC) a Green Bay élvezheti leginkább a lebonyolítási rendszer legtöbbet kritizált elemét, a Packers ugyanis 8-7-1-es mérleggel csoportgyőztes lett, és mint ilyen, hazai pályán fogadhatja a sokkal jobb mérleggel (12-4) bíró San Francisco 49erst. A hazai pálya előnye pe az időjárásban mutatkozik majd meg, hiszen a mérkőzés végére akár mínusz 22 fok is lehet Green Bayben, míg San Franciscóban ugyanakkor plusz 12-13 fok várható, jelentős tehát a különbség.

A szél miatt azonban ezt sokkal hidegebbnek tűnhet majd a szurkolók számára, a valós érzet akár mínusz 30-35 is lehet. Ha picit tovább hűl az idő, akkor akár rekordhideg is lehet, az eddigi negatív csúcsot jelentő Ice Bowl becenevet (Jég Kupa) kapó 1967-es NFL-döntőn ugyanis mínusz 25 fok volt, amit mínusz 44,5-nek éreztek a nézők, amikor a Packers 21-17-re nyert a Lambeau Fielden a Dallas Cowboys ellen.

A tavaly döntőbe jutó 49ersben Colin Kaepernick teljesítménye idén valamelyest visszaesett, de még így is 12 meccset nyertek, míg a Packers gyenge szereplése főleg annak köszönhető, hogy a kezdő irányítójuk, Aaron Rodgers 7 meccset kihagyott sérülés miatt - ezekből pedig csak kettőt tudtak megnyerni.

A helyszín külön érdekes a Saints-Eagles meccs esetében, mivel a New Orleansnak nem igazán megy idegenben (csak hármat nyertek nyolcból), míg a Philadelphia sokáig otthon nem találta a formáját - olyannyira, hogy 413 napon át nem is nyertek hazai pályán meccset. Az Eagles három irányítót is kipróbált a szezonban, legjobban azonban a mindössze második éve profi Nick Foles vált be, akivel csak egy meccset vesztettek (összesen hatot), de a futó LeSean McCoynak is nagy szerepe volt a jó idényben.

A New Orleans Saints 2012-es szezonja a botrány utáni túlélésről szólt, idén azonban a 2011-es hasonló jó formában folytatták. A védelmet alaposan összerázta Rob Ryan, aki a tavalyi 31. helyen végzett egyeséből idénre a negyedik legjobbat faragta.

A két csapat irányítói, Drew Brees (Saints) és Nick Foles (Eagles) egyébként ugyanabba a középiskolába jártak, igaz, 10 év különbséggel. Ez bármennyire hihetetlen, nem példátlan, "csak" elképesztően ritka, ugyanis az 1974-es rájátszásban a Pittsburgh Steelers és a Buffalo Bills összecsapásán volt már ilyen, amikor a később a Hírességek Csarnokába is bekerült Terry Bradshaw játszott Joe Ferguson ellen.

A rájátszás programja

Wild Card forduló

szombat 22.35 Kansas City Chiefs (5)-Indianapolis Colts (4)

vasárnap 02.10 New Orleans Saints (6)-Philadelphia Eagles (3)

vasárnap 19.05 San Diego Chargers (6)-Cincinnati Bengals (3)

vasárnap 22.40 San Francisco 49ers (5)-Green Bay Packers (4)

A kezdési időpontok magyar időszámítás szerint értendők.

A Denver Broncos, a New England Patriots, a Seattle Seahawks és a Carolina Panthers január 11-12-én, a Főcsoport-elődöntőben csatlakozik csak be.