Egy szörnyeteg döntött az NFL-rájátszásban

2014.01.12. 08:48
Az NFL-rájátszás seattle-i esős konferencia-elődöntőjében megállíthatatlan volt Marshawn Lynch, a New England Patriots otthon futotta szét az Indianapolis Coltsot.

Az NFL-rájátszás előző fordulója után az időjárás most is tényező volt, a Seattle Seahakws-New Orleans Saints-elődöntő szakadó esőben kezdődött, erős volt a szél is.

Volt is gondjuk az otthon fedett stadionhoz szokott vendégeknek, előbb kicsúszott punterük kezéből a labda, majd 3-0-s hazai vezetésnél mezőnygól-próbálkozásukat fújta el a szél, a labda sem állt jól a rúgás előtt. A meccs egyik legfontosabb momentuma volt, hogy egy vendég labdavesztés után a hazaiaktól a két éve földrengést okozó, Szörnyetegként is emlegetett Marshawn Lynch touchdownjával már 13-0-ra ment el a hazai csapat.

Marshawn Lynch Showered with Skittles After First of Two Touchdown Runs Against Saints

Lynch a folytatásban is törte az utat, Russell Wilson irányító is kezdett éledezni, az újabb támadás végén 16-0-ra növelték az előnyt. A félidőig Drew Brees Saints-iránytónak mindössze 34 passzolt yardja volt, az alapszakaszban passzjátékra épülő játékukat megölte a Seahawks-védelem.

Aztán a harmadik negyed végén megindult a New Orleans, Brees helyzetbe hozta csapatát, majd az utolsó negyed elején végre pontokat szereztek egy touchdownnal, ráadásul extra pont helyett sikeres kétpontos kísérletet csináltak, 16-8-ra jöttek fel.

Jöhetett volna az újabb fordulópont, Brees 52 yardos passza után jó mezőnypozícióba kerültek, de csak mezőnygól-próbálkozásig jutottak, rúgójuk a nagy szélben ismét csúnyán mellévágta. A hajrában Lynch 31 yardot menetelt az endzone-ig, 23-8 lett. Brees 32 másodperccel a vége előtt TD-passzt adott Colstonnak (23-15), bejött az onside kick, de már nem sikerült újabb pontot szerezni. Lynch 140 yarddal, két touchdownnal zárt, a Seattle otthon játszik a Super Bowlért.

A New England Patriots–Indianapolis Colts is szakadó esőben indult, meg egy interceptionnel, az előző fordulóban klasszis-feltamadást vezénylő coltos, Andrew Luck adta el a labdát, a Patriotstól Blount váltotta touchdownra a támadást. A következő Patriots-támadásnál ismét Blount szerzett pontokat, 14-0 volt már. A Colts és Luck ezután tért magához, a negyed vége előtt az irányító osztott ki egy tökéletes, 38 yardos touchdownt érő passzt Brazillnek.

A második negyedben Blount triplázott, húsz percen belül harmadik touchdownját jegyezte, három yardról repült be az endzone-ba. Az indianapolisiak csak mezőnygóllal válaszoltak, ezzel lett 21-10, aztán a Patriots speciális egysége egy puntnál mondott csődöt, safetyvel szereztek két pontot a vendégek.

A szünet után araszolt tovább a vendég Colts, egy sikeres mezőnygól után 21-15 lett az állás. A szakadó esőben a Patriots maradt a földön a Colts endzone-ja előtt, Ridley révén megszerezték negyedik futott touchdownjukat, 29-15-re vezettek. Andrew Luck most sem hagyta annyiban, két hosszú passza TD-t ért a végén, hétpontos hátrányból mentek neki az utolsó negyednek a vendégek.

De folytatódott a LeGarrette Blount-őrület, aki az utolsó, a negyedik negyed elején egy 76 yardos touchdownnal nyitott, ez volt neki a negyedik a meccsen. Andrew Luck újabb elvesztett labdája döntőnek bizonyult, ezután a patriotsos Ridley szerzett futott touchdownt, már 43-22-re vezettek, ez lett a végeredmény is, a Patriots ezúttal futójátékkal szedte szét ellenfelét. 

Eredmények: 

Seattle Seahawks–New Orleans Saints 23-15

New England Patriots–Indianapolis Colts 43-22

(A Seattle a Carolina Panthers–San Francisco 49ers, a New England a Denver Broncos–San Diego Chargers győztesével játszik a jövő heti konferencia-döntőben)