Kisváros így még nem lett világhírű

2014.02.02. 15:52

A Nebraska állambeli négyszázezres amerikai város, Omaha hamarosan kultikus turistacélpont lehet, és mindezt az amerikaifutball egyik legnagyobb sztárjának, Peyton Manningnek köszönheti. Pedig Super Bowl-döntőt játszó irányító sosem élt Omahában, semmi köze a helyhez. 


Nagyobb térképre váltás

A történetet ott érdemes kezdeni, hogy a Denver Broncos irányítója a San Diego Chargers elleni meccsen az NFL-rájátszásban kismilliószor hívott úgy egy játékot az akció indulása előtt, hogy az Omaha szót kiabálta. Az irányítók ilyenkor nagyjából azt igyekeznek tudatni a csapattal, mi fog következni, ha elindul a játék. Manning viszont hetven akciójából negyvennégyszer omaházott, a játékok persze nem ugyanazok voltak. Időnként közvetlenül azelőtt hangzott el az Omaha-kiáltás, hogy az akció elkezdődött, máskor úgy tűnt, hogy akkor kiabálja a csapattársaknak, amikor játékot akar változtatni. Ezzel az ellenfél játékosait is sikerült kiugrasztania, ez szabálytalanságot jelent.

Az Omaha-mánia még azoknak is feltűnt, akik amúgy nem néznek amerikaifutballt, úgyhogy az amerikai médiában és közösségi oldalakon elkezdődött az elméletgyártás, mit is jelent ez az egész. Az első adandó alkalommal rögtön az irányítónak szegezték a kérdést, mi a titok.

„Sokan kérdeztek már az Omaháról. Nos, ez egy futójáték, de lehet passzjáték is, több dologtól függ. A széltől, merre támadunk, hanyadik negyedben járunk, milyen mezben vagyunk. Tényleg nagyon változó, játékról-játékra. Szóval tessék, itt a válasz " - mondta Manning a sajtótájékoztatón, miközben a csapattársai valószínűleg hülyére röhögték magukat.

A következő napokban a sportműsorokban külön műsorblokkokat szántak arra, hogy a szakértők megpróbálják megfejteni, mi történik a pályán, amikor a quarterback omaházik.

Peyton Manning's "Omaha" Counter

A nebraskai Omaha városa ezután látta meg a kivételes lehetőséget, hogy feldobja a turizmust, kampányt indítottak el. Először csak Twitteren köszönték meg Manningnek a szeretetet és az igyenreklámot, majd pólokat nyomtak „Omaha, Omaha, a quarterbackek városa" felirattal. Ezekre rögtön le is csaptak a rajongók, az összeset megvették. Omaházással lett tele a Twitter is.

Aztán a Manning-rajongás napról-napra nagyobb méreteket öltött a városban. Jótékonysági kampány indult: ahányszor Peyton Manning kimondja a következő, Patriots elleni mérkőzésen a szót, annyiszor nyolcszáz dollár megy majd szép célokra. Közben az Omaha Steaks cég is megkörnyékezte a sportolót, reklámszerződést ajánlottak volna neki.

A Patriots elleni meccsen harmincnál is többször kiabálta Manning az Omahát, összejött közel huszonötezer dollár. A város idegenforgalmi szervezete, a Visit Omaha már külön csomagot is kidolgozott a turistáknak a Super Bowl előtt, a futballal népszerűsített ajánlat kétéjszakás kirándulást ajánl, a programban pedig múzeumlátogatástól kezdve állatkerti túráig minden van. Az egész őrület egyébként odáig fajult, hogy az állatkertben nemrég az irányító után neveztek el egy fiatal pingvint, azt remélik, hogy a klasszis egyszer majd eljön meglátogatni az állatot.

A Patriots elleni főcsoport-döntőt megnyerték Manningék, bejutottak a Super Bowlba, percekkel a győzelem után meg is jelent a VisitOmaha twitterén, hogy Amerika még újabb két hétig az Omaha-kiáltásokkal lesz tele. Igazuk is lett, a szó szépen lassan márkanévvé nőtte ki magát. Denverben a hét elején a városba tartó gépeket már Omaha!-ként tüntették fel a kijelzőkön, de még a reptéri liftek kijelzőin is ez a felirat jelent meg.

De mit szólnak ehhez a felhajtáshoz a helyiek? Úgy gondolják, néhány reklámban felbukkanhat még az otthonuk, de nem számítanak arra, hogy megváltozna az élet a városban. A Sun Herald lap megkérdezett néhány embert, hogyan képzelik el az amerikai viszonylatban kisvárosnak számító négyszázezres települést. Sokan azt mondták, kedves kis isten háta mögötti hely lehet, ahol nem sok minden történik.

Az omahaiakat nem nagyon érdekli, ki mit gondol róluk, és az sem izgatja őket, ha sokan tehénpásztorok otthonának gondolják a helyet. Az a fontos, hogy hagyományaikhoz híven, nyugalomban élnek, nagyon büszkék jazz- és blues-zenéjükre. Vannak a városnak híres szülöttjei is, Malcolm X polgárjogi aktivista és Alexander Payne filmrendező Omahában jött világra.

A második Super Bowl-győzelmére készülő irányító és csapattársai valószínűleg sosem fogják elárulni, pontosan mit is jelent az Omaha, a Super Bowl alatt azért majd érdemes figyelni, mikor dobja be a bűvős szót a quarterback.

A Super Bowlt a Seattle Seahawks és a Denver Broncos játssza vasárnap éjjel, a mérkőzést az Indexen online követheti majd.