Senki sem szereti Jim Harbaugh-t, és akkor mi van?

2014.03.04. 12:21

A hírek szerint eléggé megfagyóban van a levegő Jim Harbaugh,a San Francisco 49ersszel tavaly a Super Bowlba jutott vezetőedző körül. Harbaugh, aki 2013-ban a Baltimore Ravens ellen vesztette el a nagydöntőt, egy kíméletlenül izgalmas meccs során, pár napja azzal került az amerikai sportújságok címlapjára, hogy a Cleveland Browns, az NFL legendásan lúzer csapata több első körös draft picket is ajánlott a Frisco vezetőségének érte. A legújabb pletykák szerint nem alaptalanok az elcseréléséről szóló pletykák, hiszen a nehéz ember hírében álló edző újabban már nagyon nehezen jön ki mind a főnökeivel, mind a rábízott játékosokkal. 

Harbaugh persze nem mostanában lett ilyen, már a Stanford Universityn, ahol többek közt a mostani Colts-irányító, Andrew Luck formálódott a kezei közt, kellemetlen ember hírében állt, a frusztrációja mögött azonban ebben az esetben komoly anyagi kérdések állnak. Az edzőnek ugyanis két év van hátra az ötéves szerződéséből, amely keretében huszonötmillió dollárt keres, vagyis ötmilliót évente. Ehhez képest az eddigi években mindannyiszor a rájátszásba, egyszer pedig a Super Bowlba rugdosta a 49erst, és a hasonló teljesítményt elérő edzők közt ez a pénz bizony kevés. Harbaugh szerződésmódosítást akar: nemrégiben kijelentette, hogy tízmillió dollárt szeretne kapni évente, ez pedig rögvest a legjobban fizetett NFL-edzők közé repítené őt. 

harbaugh49ers.jpg

A 49ershez közel álló források szerint a helyzet annyira elmérgesedett Jim Harbaugh és a general manager Trent Baalke, illetve a csapatelnök Paraag Marathe közt, hogy nem is nagyon állnak szóba egymással, ráadásul az edző autoriter, ámbár kétségkívül eredményes vezetési stílusa további feszültségeket generált. Harbaugh és Baalke közt ugyanis állandó viták zajlottak a csapat játékoskeretével kapcsolatban. Az edző például bejelentette, hogy a csapat hosszú távú szerződést fog adni Donte Whitnernek, Phil Dawsonnak és Dashon Goldsonnak, amit aztán Baalke megfúrt. Ugyanakkor a menedzser többször is azt nyilatkozta, hogy a balhés linebacker, Aldon Smith kevesebbet fog játszani, illetve felfüggesztést is meglebegtetett - ehhez képest Harbaugh szinte minden egyes snap erejéig a pályára küldte a játékost.

A fentiek alapján azt gondolhatnánk, hogy Harbaugh ha a front office támogatását nem is bírja, a játékosokét viszont igen, ámde a Frisco öltözői pletykái szerint ez koránt sincs így. Hogy a háttérben mi zajlik, azt csak az edző és a játékosok tudják, de a kevésbé szemfüleseknek is feltűnhetett, hogy a tavalyi alapszakasz végén a 49ers játékosait és Harbaugh-t nagyon ritkán lehetett együtt látni a mérkőzések előtti lelkesítő rituálék alatt, illetve a győzelmek ünneplésekor.

Az amerikai NFL-szakértők szerint tehát minden jel arra mutat, hogy Harbaugh szekerének rúdja kifelé áll a Friscótól, de nem feltétlenül kell attól félni, hogy az excentrikus edző már a következő szezonban egy másik csapatnál fog dolgozni, hiszen amíg a 49ers ilyen jó szezonokat fut, addig Harbaugh pozíciója többé-kevésbé szilárdnak tűnik. Azonban ezek után, ismerve az NFL-csapatok türelmetlenségét a vesztes edzőkkel kapcsolatban, elég egy rosszul sikerült szezon, hogy a San Francisco 49ers új edzőt keressen, hiszen egy ilyen szituációban egyértelműen Jim Harbaugh lesz a bűnbak. 

   • Hírek
  • Hírek