Befejezem, amíg normális ember vagyok

2014.03.10. 21:50

A korábbi Super Bowl-győztes amerikaifutballista, Rashard Mendenhall huszonhat évesen vonul vissza a profi sporttól, nem szeretné fizikai roncsként leélni az életét. 

Ha azt kérdezik tőlem az emberek, miért fejezem be huszonhat évesen, azt mondom nekik, élveztem azt az időt, amíg profi sportoló lehettem, de a továbbiakban nem szeretném kockára tenni az egészségemet csak azért, hogy másokat szórakoztassak. Az életem hátralévő részére gondolok, normális minőségben szeretném leélni. Örülök annak, hogy olyan jó érzéssel fejezem be a játékot, mint amikor elkezdtem.

Nyilatkozta Mendenhall, aki hozzátette, jó lesz szabadon élnie, miközben nem kell egy várost vagy egy klubot képviselnie. A futójátékost hat éve draftolták az első körben, a Pittsburgh Steelersszel Super Bowlt nyert, majd a múlt szezonban az Arizona Cardinals játékosa volt. Még a Steelersnél kétszer is ezer futott yard fölött teljesítette idényét, de két éve súlyosan megsérült a térde.

Mendenhall visszavonulása az újabb fejezete annak az évek óta húzódó történetnek, ami a liga és a játékosok között bonyolódik. Az egész ügy Junior Seau két évvel ezelőtti öngyilkossága után kapott nagy figyelmet, a korábbi népszerű védőt visszavonulása után fejfájás és álmatlanság gyötörte, gyógyszerfüggő lett. 

Családja és az orvosok szerint Seau-nál a pályafutása során összeszedett agyrázkódások szerepet játszhattak abban, hogy ilyen súlyos állapotba került. Azóta több ezer volt játékos indított pert a liga ellen, mert szerintük az NFL nem tájékoztatta őket a sérülések kockázatáról. Januárban már közel volt a megállapodás, de az ügy bírója visszadobta az előzetes tervet. 

Az ügy nyilvánossága és a ma már mindenki számára világos - főleg - fejsérülésveszélyek miatt többen döntenek úgy, hogy inkább nem kockáztatják egészségüket.  A múlt idény közben a denveri falember, John Moffitt jelentette be huszonhét évesen, hogy abbahagyja a játékot, mert elvesztette az amerikaifutball iránti lelkesedését, és az épségét sem akarta kockára tenni. „Nincs szükségem a Super Bowl-élményre sem, remek stadionokban nagy játékosok ellen pályára léptem, ennyi éppen elég volt” - indokolt akkor. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?