Clevelandben kötött ki Johnny Manziel

2014.05.09. 06:13

A 2014-es NFL-draft legnagyobb kérdése minden bizonnyal az volt, hogy az egyetemi futball történetének egyik legellentmondásosabb, és az utóbbi évek legnépszerűbb játékosa, a 2012-es Heisman-győztes Johnny "Football" Manzielben vajon melyik csapat bízik annyira, hogy a legértékesebb focistákat tömörítő első draftkörben elvigye. A papírforma jött be: Manzielt az az évek óta szerencsétlenkedő, az idei draft első körében két lehetőséget is birtokló Cleveland Browns választotta ki végül, akikhez egyébként is a legtöbben jósolták a fiatal irányítót.

Azért ennyire nem ment simán a dolog, mert a Browns először a Buffalo Billsszel cserélt helyet, és az első választásával nem kis meglepetésre nem Johnny Footballt, hanem Justin Gilbert cornerbacket szólították. Manzielnek még két és fél órát kellett egyre makkantabb fejjel üldögélnie, egészen a Browns második választásáig, amikor végül is rá került a sor, annak ellenére, hogy az irányítót több csapattal – az Oakland Raidersszel, a Houston Texansszel, a Minnesota Vikingsszel, sőt, a Dallas Cowboysszal is – is hírbe hozták, ám ezek a franchise-ok rendre átugrották Johnny Footballt. Az idei drafton azonban nem ő volt a legelsőként elkelt irányító, hiszen a harmadikként választó Jacksonville Jaguars, ahova egyébként rengetegen draftolták képzeletben Manzielt, Blake Bortlest, a korábban az UCF Bruins soraiban játszó quarterbacket választotta, mindenki nagy meglepetésére. 

A papírforma egyébként a draft legelsőnek kiválasztott játékosának személyével kapcsolatban is bejött: a Houston Texansnak ugye annyira nincs szüksége még egy defensive endre a szörnyeteg JJ Watt mellé, viszont az első helyüket valószínűleg nem tudták jó értékkel elcserélni, így kénytelen-kelletlen behúzták a draft legjobbjának tartott egykori South Carolina-játékost, Jadeveon Clowneyt. Az első körben szintén két választási lehetőséggel rendelkező St. Louis Rams a BCS National Championshipet épphogy elvesztő, tavaly döbbenetes szezont produkáló Auburn Tigers tackle-jét, Greg Robinsont választotta, a Pittsburgh Steelers pedig az egyik legtehetségesebb outside linebacker, Ryan Shazier draftolásával egyértelműen letette a voksot amellett, hogy a mostanában csapat nélkül tengődő egykori Steelers-legenda, James Harrison jó eséllyel nem fog visszatérni Pittsburghbe. A draft legvégén aztán ismét akadt némi izgalom: a Minnesota Vikings ugyanis feltrade-elt a Seattle Seahawks harminckettedik helyére, és elvitte a második-harmadik körben jó eséllyel irányítóra vadászó csapatok elől az egykori Louisville-quarterbacket, Teddy Bridgewatert, akit Manziel és Bortles mellett a harmadik legnagyobb tehetségnek tartottak a drafton. Az első napon elkelt játékosok teljes listája az alábbiakban olvasható. 

1 Houston Texans Jadeveon Clowney DE
2 St. Louis Rams Greg Robinson OT
3 Jacksonville Jaguars Blake Bortles QB
4 Buffalo Bills Sammy Watkins WR
5 Oakland Raiders Khalil Mack LB
6 Atlanta Falcons Jake Matthews OT
7 Tampa Bay Buccaneers Mike Evans WR
8 Cleveland Browns Justin Gilbert CB
9 Minnesota Vikings Anthony Barr LB
10 Detroit Lions Eric Ebron TE
11 Tennessee Titans Taylor Lewan OT
12 New York Giants Odell Beckham, Jr. WR
13 St. Louis Rams Aaron Donald DT
14 Chicago Bears Kyle Fuller CB
15 Pittsburgh Steelers Ryan Shazier LB
16 Dallas Cowboys Zack Martin OT
17 Baltimore Ravens C. J. Mosley
18 New York Jets Calvin Pryor S
19 Miami Dolphins Ja'Wuan James OT
20 New Orleans Saints Brandin Cooks WR
21 Green Bay Packers HaHa Clinton-Dix S
22 Cleveland Browns Johnny Manziel QB
23 Kansas City Chiefs Dee Ford DE
24 Cincinnati Bengals Darqueze Dennard CB
25 San Diego Chargers Jason Verrett CB
26 Philadelphia Eagles Marcus Smith DE
27 Arizona Cardinals Deone Bucannon S
28 Carolina Panthers Kelvin Benjamin WR
29 New England Patriots Dominique Easley DT
30 San Francisco 49ers Jimmie Ward S
31 Denver Broncos Bradley Roby CB
32 Minnesota Vikings Teddy Bridgewater QB