Akiért házhoz megy a Bush család

2014.05.09. 00:02
Elkezdődött az amerikaifutball játékosbörzéje, ahol egy fiatal irányító volt az egyik főszereplő. Johnny Manziel korábban már majdnem szétrobbantotta az amerikai sportot, amikor egyetemistaként pénzt kért, ami Amerikában óriási tabu. Az NFL-be készül, ahol vagy világhír, vagy óriási lebőgés várhat rá. Eddig élmény volt nézni.

Nagy játékos lehet, vagy legendás bukás. Az NFL éves draftja előtt az egyik legnagyobb kérdés volt, hova kerül, és mire lesz jó az a Johnny Manziel, aki a Texas A&M amerikaifutballistájaként az egyetemi bajnokság egyik szenzációja volt az utóbbi években.

Előtte soha senkit nem választottak elsőéves egyetemistaként a szezon legjobb játékosának, másban viszont hasonlít kortársaihoz, őt sem kerülték el a balhék sem. 

Péntek hajnalban megrendezték a draft első körét, itt olvashat arról, hol játszik majd Manziel.

Johnny Football 

Pedig úgy nézett ki néhány hónappal ezelőtt, hogy a sztárolt irányító utolsó egyetemi mérkőzése óriási égés lesz. A Texas A&M húszpontos hátrányban volt a Duke elleni január elsejei Bowl-mérkőzésen, az irányítókhoz képest viszonylag alacsony Manziel pedig a pálya szélén őrjöngött. A nála két fejjel magasabb elkapójának az arcába mászott, lökdöste, a védelmet pedig üvöltve hordta le a sárga földig. 

Mi az a draft?

A többi nagy amerikai sportághoz hasonlóan az amerikaifutball-bajnokságban is évente megrendezik a draftot, melyre az egyetemi sportolók nevezhetnek. A körökre osztott játékosbörzén elsőként az a csapat választhat, melynek a legrosszabbul sikerült előző szezonja, de a klubok kereskedhetnek is egymással a jogokkal. Péntek hajnalban mind a 32 NFL-csapat választ egy játékost, majd szombatra virradóra jön a második és a harmadik kör, a hétvégén pedig lezavarják a többi fordulót. 

Aztán a második félidőben olyat játszott a Johnny Footballként is emlegetett Manziel, amit az A&M-szurkolók megkönnyeztek. A 21 éves játékosról azt érdemes tudni, hogy nemcsak a karja viszonylag jó, hanem egészen elképesztő szeme van ahhoz, hogy meglássa, mikor érdemes megindulni. A fizikuma kivételes, gyors, és olykor teljesen elveszett játékszituációkból csinál csodát. Mint például a Duke elleni mérkőzés harmadik negyedében, amikor még a mérkőzést közvetítő amerikai sportcsatorna kommentátorai is csak találgatták, hogy akkor most mit is láttak. 

Johnny Manziel AMAZING Touchdown Pass

Passzolni nem tudott, megindult, átugrott egy védőt, lepattant falemberéről, hátrafelé kezdett el menekülni, aztán egy touchdownt érő passzal megtalálta csapattársát. „Ne nézzetek az eredményjelzőre, eszetekbe ne jusson odanézni" - ezt mondogatta a többieknek, aztán a meccs végén még ő is futott egy touchdownt, végül 21 pontos hátrányból felállva, 52-48-ra nyertek. 

Sokáig beszéltek arról a passzról is, amit az elmúlt évek legjobb egyetemi csapata, az Alabama Crimson Tide ellen adott, lehetetlen helyzetből. Itt sem véletlenül került elő a varázslat szó, mert úgy nézett ki, a földbe döngöli az alabamai játékos.

Manziel varázslatos dobása és Edward elkapása

A Crimson Tide ellen majdnem a labdát is kiejtette egyszer, de még idejében elkapta, ebből lett touchdown.

Manziel elképesztő touchdownja az Alabama ellen

Az sem ritka, hogy olyat csinál, mint az Ole Miss ellen, elindult jobbra, aztán vissza, a vége pedig touchdown lett. 

Johnny Manziel Touchdown Run vs Ole Miss!!

A múlt szezonban az Oklahoma elleni Bowl-meccsen egy ilyen 44 yardos futást húzott elő. 

Johnny Manziel elképesztő 44 yardos futása az Oklahoma ellen

Nagyjából lehet tehát látni, hogy miért volt annyira szórakoztató Manziel meccseit nézni. Már elsőéves játékosként megkapta a legjobb egyetemi amerikaifutballistának járó Heinsman-trófeát, 3000 passzolt és 1000 futott yarddal zárta akkor a szezont, igaz, sokan vitatták, hogy egy újoncnak valóban oda kellene-e adni ezt a legnagyobb elismerést. 

Aztán a második szezonjában sem romlott a hatékonysága, igaz, néhány százzal kevesebb yardot futott, ám a szórakoztatófaktor ugyanúgy megmaradt a játékában. Pedig a második idénye a texasiaknál nem indult zökkenőmentesen.

Kis híján felrobbantotta az egyetemi sportéletet, miután állítólag pénzt kért két aláírásért, ami az egyetemi sportban szabályellenes. Az ügyből botrány lett, elindult a lavina,  ismét az amerikai sportélet egyik legfontosabb kérdése lett, hogy meg kell-e fizetni az egyetemi sportolókat. A témával a Time magazin is foglalkozott, Johnny Manziellel a címlapon boncolgatták a kérdést. 

Manziel végül komolytalan, egyfélidős eltiltást kapott, a legendássá vált pénzszámolós mozdulat is ezután született, ezzel ünnepelt a pályán.

Azt azért később ő is elismerte, hogy a Heisman után nem nagyon tudta kézben tartani dolgait, nem kellett volna besörözve mennie egy nyári edzőtáborba, vagy kidobatnia magát a rivális egyetem bulijáról. Utólag úgy gondolta, be kellett volna fognia száját és a seggén maradnia az egyetemi szobájában, hogy csak a futballra koncentráljon. Mert éppen emiatt kételkednek most sokan benne, de erről majd később. 

Még a Bush család is találkozni akart vele

A Duke elleni győzelem után nem sokkal eldőlt, hogy tényleg az volt az utolsó egyetemi mérkőzése, eldöntötte, két college-szezon után benevez az NFL-draftra. A szurkolók és néhány szakértő szerint is jót tett volna még neki egy újabb egyetemi szezon, de ő úgy véli, készen áll a kihívásra, a felnőtt profik között is ugyanúgy megállja majd a helyét ezzel a játékstílussal. 

Bushék is találkozni akartak vele
Bushék is találkozni akartak vele

Nem véletlen, hogy a két texasi csapattal, a Dallas Cowboysszal és a Houston Texansszal is szóba hozták a draft előtt. Texasban született, középiskolásként ott lett helyi hős, igaz, első szezonját akkor még elkapóként kezdte, később lett csak irányító. Óriási Texas Longhorns-drukker volt, végül egy másik texasi egyetemi csapathoz, az A&M-hez került. 

A draft előtt az Oakland Raiders, a Minnesota Vikings és a Cleveland Browns is képbe került, meg egy rakás másik csapat. A Brownsnál mondta azt a napokban a linebacker Quentin Groves, hogy helyén tudnák kezelni a Johnny Manziellel érkező őrületet, elég érett csapatuk van hozzá. Meg persze a mezeladással járó bevételre is lenne igény. Egyébként Grovest meggyőzték Manziel képességei, olyan típusú játékosként írta le, aki elsőként érkezik, utolsóként megy el, és kivételes versenyszellem dolgozik benne.

A Johnny Footballt övező őrületről sokat elmond, hogy amikor a draft előtti szintfelmérőn passzokat dobált egy sportcsarnokban, George H. W Bush volt amerikai elnök és felesége is elmentek, hogy élőben megnézzék, megfogdossák. 

Még lehet belőle az új Tebow

Vannak olyan szakértők, akik jogosan kételkednek abban, Manziel valóban megállja majd-e a helyét a profik között, ám annál többen vannak, akik a pályán kívüli dolgai miatt aggódnak. „Feltettünk neki néhány kérdést, amikor nálunk járt, és előjött pár aggasztó dolog. Eltöltött egy kis időt Hollywoodban, reklámokban szerepelt, sok minden történt vele. Az NFL-ben olyan irányítót akar az ember a csapatában látni, aki kizárólag a futballra tud koncentrálni, el tudja viselni az ezzel járó nyomást és egy csapat arca tud lenni" - ezt Mike Zimmer, a Minnesota Vikings vezetőedzője mondta róla.

Manziel tizenkilenc évesen azzal kezdett az A&M-nél, hogy a szezon előtt letartóztatták, mert részegen balhézott, aztán amikor a rendőrök igazoltatni akarták, egy hamis igazolványt mutatott fel.

Johnny Manziel összes Touchdownja a 2012-es szezonban (47)

Több amerikai lapnak is azt nyilatkozták névtelenül NFL-edzők, hogy Manziel a személyisége miatt egyszerűen draftolhatatlan, óriási lutri. Hasonlatokban persze nincs hiány, más szakértőket az NFL-legenda Brett Favre-ra emlékezteti, de sokan megjegyzik, hogy a pályán mutatott öntörvényűsége miatt kockázatos. Az öntörvényűség pedig a sérülések miatt is veszélyes lehet.

Miközben felnőttem, talán túl sokszor láttam Brett Favre-ot és Michael Vicket játszani, talán emiatt próbálom vegyíteni a stílusukat

- nyilatkozta márciusban Manziel. 

Ugyanazt nem tudja majd játszani a profik között, mint az egyetemi bajnokságban, de a bevállalósságából vélhetően nem vesz majd annyit vissza, még akkor sem, ha a múlt nyáron több neves quarterback-edző foglalkozott vele, és ennek hatására már inkább a passzjátéka az erőssége.

Az is bebizonyosodott az egyetemi bajnokságban, ha nagyobb nyomást gyakorolnak rá és nem engedik kimozogni, akkor komoly bajban van. Termete miatt is kételkednek benne, de a friss Super Bowl-győztes Russell Wilson már bizonyította, alacsony irányítónak is van jogosultsága. Manziel ráadásul magasabb is, mint a seahawksos. 

Az egyik legnagyobb bukás

Legendás mellényúlásként tartják számon azt a Ryan Leaf egykori irányítót, akit az 1998-as drafton Peyton Manning után a második helyen vitt el a San Diego Chargers. Leafnek már az első szezonja katasztrofálisan sikerült, amit a pályán mutatott, az siralmas volt, később pedig sorozatos sérülések hátráltatták, végül csak négy évet töltött az NFL-ben, aztán visszavonult. Később gyógyszerfüggő lett, betörések, illegális szerek birtoklása miatt többször elkapta a rendőrség, ennek az lett a vége, hogy 2012-ben letöltendő börtönre ítélték. 

És persze nem ritka az sem, hogy az egyetemen szórakoztató, kiegyensúlyozott játékot mutató irányító az NFL-ben becsődöl, vagy csak egy-egy jó szezon jut neki, aztán eltűnik a süllyesztőben. Ott van például Tim Tebow, aki az egyetemen ugyanígy ünnepelt sztár volt. Aztán miután a Denver Broncosszal az NFL-ben kiejtette a rájátszásból a Pittsburgh Steelerst, jött a nagy zuhanás, aminek az lett az eredménye, hogy a most még mindig csak huszonhat éves irányító már nem is játszik a bajnokságban.

Manzielnek is megvan a karja, (és ráadásul még csak 21 éves), a fizikuma és a tökössége, hogy meghatározó legyen, ehhez azonban kell az alázat és a fegyelem is.