Az utcán hagyták volna az ösztöndíjas sportolót

2014.05.15. 23:04

„Felébredni, túlélni, lefeküdni, túlélni" - jellemezte egykori napjait az az Antoine Turner, aki februárban lépett be a Boise State egyetem amerikaifutball-programjába, teljes körű sportösztöndíjat kap, ami lakhatását és biztonságát is garantálja.

A New Orleansból származó amerikaifutballista gyerekként elvesztette az édesanyját, egy ideig rokonokkal élt, de a Katrina hurrikán után még reménytelenebbé vált a helyzete, utcai bandákkal lógott és drogfutárként dolgozott, hogy megvédjék.

Ezután jött a lehetőség, hogy középiskolásként futballozzon, jól is ment neki, ám a jegyei nem voltak elég jók ahhoz, hogy egy első osztályban szereplő egyetemtől ösztöndíjat kapjon, úgyhogy egy kaliforniai előkészítő iskolába került, az ország másik végébe. 

Nem volt pénze, otthona sem, úgyhogy az utcán élt, parkokban aludt, másfél kilométerre az iskolájától. Harminc kilót fogyott, egy idő után úgy érezte, nem tudja folytatni. 

„Egy éve éltem már az utcán, úgy éreztem, nem bírok tovább harcolni, az öngyilkosságra is gondoltam" - mondta a KTVB riportjában. Végül barátnője családja fogadta be, egyik rokonának köszönhetően lett szállása is, ezt azonban nemrég elvette az önkormányzat, így egyetemi ösztöndíja kezdete előtt most megint nincs hol laknia néhány hétig. 

Amíg van pénze, olcsó szállodában húzza meg magát, vagy barátnője autójában alszik, június közepétől pedig a Boise State-en már lesz szállása. A riport után rengetegen akartak segíteni Turnernek, hogy az utolsó hetekben legyen normális szállása, de az egyetemi sportéletet irányító NCAA különös szabályai ezt nem engedélyezték. Mivel a fiatal amerikaifutballista már aláírt az egyetemhez, a szabályok szerint semmilyen adományt, pénzt, ajándékot nem fogadhat el, így hiába gyűjtöttek neki pénzt.

Antoine Turner
Antoine Turner
Fotó: KTVB.com

A Boise State ezért is hívta fel erre a közvélemény figyelmét, mert az ilyen adományokkal Turner egyetemi karrierjét is veszélybe sodorhatták volna. Azt is közölték, hogy tisztában vannak a 21 éves defensive tackle nehéz helyzetével, de csak júniustól tudnak gondoskodni róla, amikor már hivatalosan is az egyetem diákja lesz. 

Az NCAA sokat kritizált szabályai miatt megint óriási volt a felháborodás, a Boise State is közölte, hogy a sportszervezettel közösen megpróbálnak valamilyen megoldást találni a helyzetre. Az intézmény egyébként a KTVB műsora előtt nem is tudta, hogy Turner milyen nehéz helyzetben van.

Aztán szerda este jött az újabb fordulat, az NCAA mégis engedélyezte az egyetemnek, hogy segítséget nyújtson a tanuló-sportolónak, mielőtt még hivatalosan az egyetem diákja. A Boise State edzői a napokban fel is veszik a kapcsolatot Turnerrel, hogy megoldást találjanak a helyzetére. 

Az egyetemi sportéletet irányító NCAA szabályaival már több botrány is volt az elmúlt években, a rendszer megreformálását már politikusok is sürgették.