Mint az állatokat, úgy lőtték őket gyógyszerekkel

2014.05.23. 14:29 Módosítva: 2014.05.23. 14:31
Ötszáz volt amerikaifocista perli az NFL-t, mert illegálisan szerzett addiktív gyógyszerekkel tömték őket. Volt, akit arról sem tájékoztattak, hogy eltört valamije. A függővé vált játékosok meccsjegyeket adtak a szerekért.

Újabb pert indítottak az amerikaifutball-bajnokságot irányító NFL ellen. Ötszázan, olyanok – köztük egykori neves játékosok –, akik maradandó egészségkárosodást szenvedtek az ellenőrizetlen gyógyszerezés miatt. Ők most anyagi kártérítést várnak a ligától. 

A sportolók szerint tömegesen fordult elő, hogy súlyos sérüléseikkel sem voltak tisztában, az orvosi stábok és a szakemberek olyan gyógyszereket adtak nekik, amelyek csak receptekre voltak kaphatók, vagy egyáltalán nem ismerték őket, a mellékhatásokról pedig senki nem beszélt nekik. Az amerikaifutball az egyik legmegterhelőbb kontaktsport, sokan karrierjük végére teljesen elhasználódnak az ütközések, esések miatt. 

A peranyag szerint az NFL hivatalos és nem hivatalos csatornákon keresztül ösztönözte és látta el a játékosokat, hogy ezeket a csak receptre kapható erős gyógyszereket szedjék; ezzel egy rakás törvényt és orvosi kódot megszegve. 

Mintha az állatorvosnál lettek volna

Akadt olyan amerikaifutballista, aki műtét helyett inkább gyulladáscsökkentőt kapott, és pár napig nem kellett edzenie, csak hogy pályára léphessen. Egy másiknak fogalma sem volt róla, hogy eltört egy csontja, az orvosok erős fájdalomcsillapítókkal igyekeztek megoldani, hogy játszhasson a következő mérkőzésen. 

Akivel meg közölték, hogy eltört valamije, azt is meg tudták győzni az orvosok, hogy kellő gyógyszerezéssel pályára tud lépni. A játékosok bíztak a személyzetben, ezért belementek, ebből lettek a maradandó károsodások. Több volt NFL-es állítja, sok száz vagy ezer injekciót is kapott karrierje során, a koktélozás, azaz a gyógymódok és gyógyszerek vegyítése is bevett dolog volt, annak ellenére, hogy a mellékhatások miatt ez rendkívül veszélyes. 

Kyle Turley, aki négy évet húzott le a New Orleans Saintsnél, azt mondta, az öltözőben úgy osztogatták a gyógyszereket, mint a cukorkákat. „Volt egy külön szoba az öltözőben, sorba álltunk előtte a pirulákért, az orvos csak annyit mondott, segít a fájdalmon" – állítja Turley. Megszokott volt, hogy a sportolók marékszámra kapták a Percodant, Percocetet és a Vicodint.

Az egykori Chicago Bears-irányító, Jim McMahon a bokáját és egy csigolyáját is törte, de ahelyett, hogy kiheverte volna ezeket a sérüléseket, begyógyszerezve visszaküldték a pályára. Ő sem tudott arról, hogy törése van, úgy telenyomták gyógyszerekkel. McMahon annyira rászokott a fájdalomcsillapítókra, hogy a szezon után is havi száz Percotetet tömött magába. Az ő idejében, a nyolcvanas-kilencvenes években az amfetaminszármazékok még bárki számára hozzáférhetők voltak az öltözőben, csak azután tűntek el a kis üvegcsék, hogy egy fiatal játékos meghalt kokaintúladagolásban – állítja. 

Jeremy Newberry, korábbi San Francisco 49ers-falember szerint előfordult, hogy közvetlenül mérkőzés előtt huszonöten kaptak injekciót, szinte azonnal elmúlt az összes fájdalmuk. A kezelés úgy zajlott, mintha az állatorvoshoz mentek volna.

„Az öltözőben letolt gatyával álltunk sorba, ki voltak készítve az adagok, csak bementél, beszúrták, és már mehettél is. Addig csak vonszoltam magam, de az injekció után már kisprinteltem a pályára." Azt is tudta, ki játszik beinjekciózva, látta a vérfoltokat az ellenfél nadrágján. Sosem mondott nemet a gyógyszerekre és injekciókra, különben nem tudott volna játszani, és elvesztette volna az állását, indokolt. Newberry veséje harmincszázalékosan működik, a többévnyi Toradol-kúrát okolja. A veseprobléma és a magas vérnyomás általános a már visszavonult, gyógyszerfüggő játékosoknál. 

Az egyik legextrémebb eset talán a korábbi elkapó J.D. Hill-é, gyógyszerfüggőként, csapat nélkül fejezte be a karrierjét. Később arra kényszerült, hogy az utcán szerezze meg az adagját, ezután szokott rá különböző szerekre, közben hajléktalan lett, és tizenöt különböző rehabilitációs központot járt meg húsz év alatt. Végül sikerült legyűrnie függőségét, de ő is az NFL-t okolja. 

Már a tévés kommentátorok is falják 

A korábbi sportolókat képviselő ügyvéd szerint ezek az esetek is bizonyítják, sokan gyógyszerfüggőként vagy maradandó vese-, szív- vagy idegproblémákkal vonultak vissza. „Rengeteg játékost injekciókkal és gyógyszerekkel tompítottak le a kezdés előtt, aztán a meccs után még több gyógyszert és altatót kaptak, és azt javasolták nekik, hogy öblítsék le ezeket sörrel" – olvasható a vádiratban.

Akit a Vicodin megcsapott

A visszavonult és még aktív sportolók gyógyszerfüggéséről és konkrétan az amerikaifutballisták Vicodin-szedési gyakorlatára világít rá az egyik leghíresebb filmjében, Az utolsó cserkészben Bruce Willis, aki egy magánnyomozót alakít. Megbízóját, Halle Berryt hamar megölik, az ő szerelme, Damon Wayans egy visszavonult NFL-est játszik, aki nem tud létezni a napi gyógyszeradagja nélkül.

Junior Seau NFL-legenda néhány évvel ezelőtti öngyilkosságát is az agyrázkódásokkal és a gyógyszerfüggőségével hozták kapcsolatba. Sok egykori neves játékos küzd egyébként függőséggel visszavonulása óta, a legendás draft-mellényúlás, Ryan Leaf például az addikciója miatt került bajba többször, ingatlanokba tört be, ma már börtönben ül. Tavaly a New England Patriots falemberét, Nick Kaczurt kapcsolták le a kanadai határon, amikor autójában több mint kétszáz Oxycontint próbált átcsempészni. De legendák is rá tudtak függeni a szerekre, Brett Favre NFL-ikon is beismerte, hogy évekig Vicodin-addikciója volt. 

Az meg már teljes őrület, amit a per miatt John Madden edzőlegenda nyilatkozott a napokban, tud olyan NFL-kommentátorról, aki úgy közvetíti le a mérkőzéseket, hogy előtte megkapja gyógyszeradagját az egyik csapat öltözőjében. Valószínűleg egy korábbi sportolóról van szó, aki a visszavonulás után ugyanúgy nem tudott megbirkózni a függőségével. 

Köhögéscsillapítóból sportolódrog

A 85 oldalas peranyag amúgy onnan indít, hogy az NFL az évek során növelte a mérkőzések számát a nagyobb bevételek érdekében, a játékosoknak sokkal kevesebb idejük maradt a felépülésre, pihenésre, teljesen kizsigerelték őket, mert mindenki a legnagyobb neveket akarta a pályán látni. Egy nemrég végzett anonim kutatás szerint a játékosok 68 százaléka játszott már úgy, hogy óriási fájdalmai voltak, ám nem láttak más megoldást. 

A gyógyszerfüggőség nem új dolog a profi sportban, az NFL-ben sem. A New York Times már 1997-ben arról írt, sok olyan játékos van, aki meccsjegyekkel üzletel egészségügyi dolgozókkal, hogy megkapja az adagját. Vagy éppen felajánlottak azt, hogy beviszik a gyógyszerekhez hozzáférő embereket az öltözőbe, ha szállítanak nekik. 

A lap által említett szerek ugyanazok, melyeket a peranyagban is többször előfordulnak: Vicodin, Anaprox, Indocin, Tylenol Percocet és Percodan. Az általunk megkérdezett gyógyszerész elmondta, ezek nagy része eredetileg köhögés- és fájdalomcsillapítónak használt kodeint tartalmaz hatóanyagként. A kodeinről már rég bebizonyosodott, hogy kemény függőséget okoz, manapság már nem is nagyon írnak fel ilyen hatóanyagú gyógyszereket Magyarországon sem, vagy csak nagyon ritkán alkalmazzák, szükség esetén, minimális dózisban. A legtöbb esetben napi három pirula volt a felírható adag, ennél több már fokozott bevitelnek számít, úgyhogy az amerikaifutballisták adagjai igazán extrémek. A lazább szabályozás és ellenőrzési szabályok miatt régebben könnyebb volt hozzájutni az erősebb gyógyszerekhez, a recepteket hamisítani is egyszerűbb volt, ez segíthetett az NFL-es gyógyszeráramlásnak.

A probléma tehát már 1997-ben is megvolt, de amikor 2012-ben a St. Louis Rams egyik orvosi stábja vizsgálatot kezdeményezett a Toradollal kapcsolatban, akkor kiderült, hogy egyik amerikai profi sportban sem vizsgálták meg a szer hatásait már több mint egy évtizede. Közben még 2000-ben is akadt olyan klub, amely rendszeresen ezt a szert adta játékosainak. Az utóbbi időben már a stábok igyekeznek törekedni arra, hogy a sportolóik legális, ellenőrzött keretek között szerezzék be és szedjék gyógyszereiket. 

Szétperelik az NFL-t

Többször felmerült már a marihuána orvosi célú alkalmazása az NFL-ben, egyes játékosok szerint a mértéktelen gyógyszerszedés helyett ez is megoldást jelenthetne a fájdalom enyhítésére. Vannak is arra mutató jelek, hogy a liga hajlandó enyhíteni a fűfogyasztás szabályain. 

Amíg a szabályváltoztatásokat átviszik, addig az NFL ellen egy másik óriásper sem zárult még le. Több ezer egykori játékos perelte be őket pár éve, mert nem figyelmeztették őket a játékkal járó sorozatos agyrázkódások következményeire. A sportolók naivnak is tűnhetnek, hogy ezzel nem voltak tisztában, de így is kicsikartak 765 millió dollárt a ligától, ám megegyezés egyelőre nincs, mert az üggyel foglalkozó bíróság szerint ennél több pénz járna az exjátékosoknak.