Törvényben tiltják meg az ütközéseket

2014.07.23. 11:51

highschool.jpg

A kaliforniai kormányzó, Jerry Brown a hét elején írta alá azt a törvényt, amely megtiltja az államban az általános és középiskolás csapatoknak, hogy az edzéseken engedélyezzék a fullkontakt foglalkozásokat az offseason edzésein, de a felkészülési időszakban és a bajnokság folyamán is csak heti két olyan edzést tarthatnak, amikor engedélyezett a fullkontakt. 

Ezzel az amerikaifutball egyik legnagyobb kurrens problémáját, az agyrázkódások veszélyét igyekeznek visszaszorítani, a törvény 2015. január 1-jétől lép életbe, és tizenkilenc másik államban már bevezettek ehhez hasonló intézkedéseket. Egy felmérés szerint a középiskolás futballisták idényenként átlagosan hatszáz ütést kapnák a fejükre, az agyrázkódások harmadát pedig edzésen szedik össze. 

Az edzőknek és a játékosoknak persze nem tetszik a dolog, a Los Angeles-i Roosevelt High School egyik edzője azt mondta az latimes.com-nak, hogy így gyakorlatilag semmi lehetőségük nem lesz arra, hogy a szezon előtt felmérjék, kire lehet számítani, a fullkontakt edzések igenis fontos részei a nyári foglalkozásoknak. Arra is kíváncsi, hogy vajon az állam hogyan tartatja majd be a törvényt. 

Pánikolni persze még nem kell, hogy hasonló rendelkezések lesznek az NFL-ben, de a ligát egymást után perlő egykori profik és a sportág általános megítélése miatt már Goodellék is több, játékosok épségét védő szabálymódosítást hoztak, és fognak hozni még.