Dőlnek majd a passzrekordok, a bírókat meg anyázzák

2014.08.07. 13:30

2004 után újra szabályszigorításokat rendelt el a liga a támadópasszjáték támogatásáért, hogy ne fordulhasson elő még egyszer egy olyan egyoldalú, és ezért sokak szerint rossz Super Bowl, mint a tavalyi. A hangsúly várhatóan a defensive holding és az illegal contact befújásán lesz, az előszezonban, és az alapszakasz első meccsein a játékosok fuldokolni fognak a sárga zászlókban. Sőt még tovább, amennyiben nem alkalmazkodnak.

A liga hivatalos iránymutatásai szerint a játékvezetőknek mostantól minden ilyen (tipikusan wide receivereket hátráltató) esetet büntetniük kell, akkor is, ha az irányító a labdával a zsebben tartózkodik, vagy éppen sackelik őt, (tehát nem csak az eddig megszokott passzolási fázisban). Továbbá minden fogást, mezhúzást is automatikusan szankcionálniuk kell, függetlenül attól, hogy az mennyire hátráltatja az elkapót.

Hasonló szigorral léptetik fel őket az akadályozásokkal szemben is. Itt a kosárból ismerős blocking faulthoz hasonló fújásokat várhatunk. „Amennyiben a védőnek saját területe van, szabadon mozoghat, de amint belép a támadó elé, az már szabálytalan.” És hogy a szigor ne csak a védelmet sújtsa, a bírók az offensive pass interference-re is jobban oda fognak figyelni, bár kétséges, mennyiben tudják tartatni az arányt, mivel az ilyen támadó szabálytalanságok eleve ritkábbak.   

Nagy kérdés az is, hogy a változások mennyire lesznek hatással a védelmek stratégiájára, a secondaryk játékstílusára. Merthogy hatással lesznek, az nem kérdés, csak a mérték. Természetesen minden sportkövető egyből a Legion of Boomra, azaz a Seattle defense-re asszociál, nagyon érdekes lesz látni, mennyiben és hogy képesek tartani tavalyi kiváló formájukat. Stratégiájuk lényege ugyanis pont az, amit most tiltani fognak. Az elmúlt idényben majd minden ellenfél arra panaszkodott, hogy Shermanék állandóan fognak és húznak, tudván, hogy a bírok befújnak egyet-egyet, de az összeset biztosan nem. A liga jelenlegi legjobb tight endjét Jimmy Grahamet összesen 4 elkapásra és 50 yardra korlátozták 2 meccsen. Ők most még nem aggódnak.

A bírók és a liga közben a múlt héten elkezdte promótálni a változásokat, országosan járják a training campeket. Ed Hochuli például Green Bay-ben saját elmondása szerint kollégáival rögtön 10 ilyen szabálytalanságot fújt be. Terry McAuley pedig a Redskins táborában újságíroknak úgy nyilatkozott, hogy az edzőknek mostantól máshogy kell tanítaniuk a passz elleni védekezést. Ez a jó tanács nem tetszett túlzottan a Washington defensive coordinatorának, Jim Haslettnek, aki szerint a bíró jobban tenné, ha a fújásokkal törődne, szerinte minimum 4-5 fals ítélet született a bemutatón.

Van aki viszont egyből alkalmazkodni látszik az új viszonyokhoz. Mike Pettine clevelandi főedző arra utasította védőit, hogy boxkesztyűt viseljenek, eleve kizárva a markolás lehetőségét. „Meg kell tanulniuk nyitott tenyérrel védekezni, ha tényleg ennyire szigorú fújásokra számíthatunk.”   

Márpedig tíz évvel ezelőtt, az utolsó hasonló szabálymódosítások idején, egy szezonban 79-ről 191-re nőtt a vonatkozó szabálytalanságok száma. Ez valószínűleg most sem lesz másként, és előbb-utóbb mindenkinek fel kell vennie a kesztyűt.