Újabb politikus támadja az NFL-t

2014.08.15. 16:09

A már meglévő, és rendkívül szigorú drogellenes szabályozás mellett az NFL mostantól rászáll a családon belüli erőszakra is, súlyosabb szankciókat vezetnének be az ilyen ügyek esetében. A tervezet szerint az első elkövetés után 4-6 meccses, a második után már egy teljes éves eltiltás járna.

Még idén Februárban történt, hogy egy Atlantic City-i szálloda liftjéből kiszállva, a biztonsági kamera felvette Ray Rice Ravens running backet és elasztikus-próbababa állapotban lévő menyasszonyát, amint próbálnak kikecmeregni. Vagyis az előbbi próbál mindkettőjük helyett, Janay Palmernek öntudatlanul nem akaródzik. Mint utóbb kiderült, Rice kiüttötte (majd később feleségül vette) az asszonyt, aztán nagy-nyilvánosan bocsánatot kért, az utóbbi megbocsátott, a rajongók is, azóta is boldogan él mindenki. Csakhogy Rice büntetése egyesek szerint röhejesen csekélyre sikerült, mindössze két (alapszakasz) meccses eltiltást, és további egy hetes pénzmegvonást vont maga után. Összesen 529 ezer dollártól esett így el a játékos, és nem mellesleg a felesége.

A NFL-komisszár Roger Goodell eddig a kemény kritikák ellenében is megvédte a döntést, azzal érvelve, hogy a tett ugyan messzemenően elítélendő, de a döntés összhangban volt a más hasonló esetekben születettekkel. Természetesen ez az érvelés sokakat csak tovább dühített, hisz logikailag nem tesz többet annál, minthogy valami azért van, mert korábban is volt. És ha rossz volt?

Pár hete amerikai szenátorok is megszólaltak az ügyben, most viszont Maine állam kormányzója, a republikánus Paul LePage már egyenesen az NFL bojkottjával fenyeget, egy Goodellnek címzett nyílvános levélben kelt ki az ítélet hordozta társadalmi üzenet ellen, adta hírül az AP. Szerinte az enyhe büntetés azt jelenti, hogy a ligának túl veszteséges lenne a sztárok magánéletébe beleavatkozni. Ő maga három teljes évre tiltaná el "az ilyen bűnözőket", sőt, saját csapatával veretné meg a hátsó kertben. A lovagias kitörés egyetlen szépséghibája már csak az időzítés marad, mert az eset fél éve történt, és a büntetés is több hónapos. LePage viszont csak most kezdett választási kampányba, egy demokrata, és egy független jelölt ellenében maradna a posztján.

A tény mindenesetre tény marad, a liga jelenlegi szabályozásai túl enyhék, főleg a most is érvényben lévő, (és egyesek szerint túl) szigorú drogszabályozás tükrében. Ott a második jointnál már egy teljes szezonra szóló eltiltás is kiszabható.