Az amfetamin lehetett a gyógyír Welker agyrázkódásaira

2014.09.03. 13:25

welker.jpg

Wes Welker, a Denver Broncos elkapója négymeccses eltiltást kapott, amiért vétett az NFL teljesítményfokozó szerek használatát korlátozó szabály ellen (PED). Ez önmagában nem lenne komoly ügy, még úgy sem, hogy a Broncos rúgója, Matt Prater is kihagyja az első négy meccset eltiltás miatt.

Úgy viszont már az, hogy a ProFootballTalk lelkét jelentő Mike Florio szerint MDMA-val (3,4-metiléndioxi-N-metil-amfetamin), vagyis a korábban ecstasy, mostanság Molly néven futó partidroggal bukott meg egy másik fajta amfetamin társaságában - ezt szedik ugyanis azok a korábbi NFL-esek is, akik állandó fejfájással küzdenek agyrázkódásaik miatt. Welkernek pedig három ilyen sérülése is volt az elmúlt 10 hónapban, jelenleg is emiatt kellett kihagynia a Broncos edzéseit. Persze az is lehet, hogy pusztán élvezeti célból élt az amfetaminnal.


Az NFL soha, semmilyen körülmények között nem közli, hogy egy játékos milyen szerrel bukott le, viszont a tény, hogy teljesítményfokozó és nem egyszerűen tiltott szer miatt tiltották el, azt jelzi, hogy az MDMA mellett amfetamint is találtak a szervezetében, előbbi ugyanis csak tiltott szer, utóbbi viszont már teljesítményfokozó – a 80-as években használták is rendszeresen, hogy gyorsabban gyógyuljanak a játékosok.

Welker és a Broncos már július óta tudott a vizsgálat eredményéről, két hete fellebbezett és kedden, vagy tegnap tudta meg, hogy elutasították a fellebbezését. A játékos közleményében tagadta, hogy szándékosan használt volna bármilyen szert, amivel előnybe került volna másokkal szemben, egyúttal az NFL tiltott szerekre vonatkozó szabályozását bírálta, amely szerinte nagy mértékben hibás.

Mike Florio szerint a tiltott szert tartalmazó mintát májusban vették Welkertől, vagyis nagyjából akkor, amikor 50 ezer dollárt nyert a Kentucky Derbyn, majd örömében 100 dollárosokat osztogatott vadidegeneknek, amit a friss hírek tekintetében valószínűleg így élhetett meg:


rdr5swot0iucdgzewbnt.gif
Az elkapó a négy meccs alatt több mint 2 millió dollárt bukik fizetése és egyéb bónuszok formájában, a csapat vélhetően viszont annak ellenére nem szenvedi majd komoly hiányát, hogy az elmúlt három szezonban 3701 elkapott yardja és 313 elkapása van, tavaly ugyanis a három kihagyott meccse alatt is 2-1 volt a Broncos mérlege. A Colts, a Chiefs, a Seahawks és a Cardinals ellen Julius Thomas, Emmanuel Sanders és Jacob Tamme együttes játéka helyettesítheti majd Manning kedvenc célpontját.