Az ember, aki 200. veresége elé néz, de élvezi

2014.09.25. 14:08

watsonbrown.jpg

Mack Brown a múlt szezon után fejezte be edzői munkájának legfontosabb korszakát a Texas Longhorsnál, melynek csúcspontja az volt, hogy a csapattal nemzeti bajnokságot nyert 2006-ban. A college football legendájaként fognak rá emlékezni. Van egy tizenhat hónappal idősebb bátyja, Watson Brown, aki a hétvégén szintén legendás lehet, csak egészen másért: valószínűleg elszenvedi edzői pályafutása 200. vereségét. 

Az ESPN-es Ivan Maisel zseniális portrét írt a hatvannégy éves edzőről, aki negyvenegyedik éve van a szakmában, és mérlege 127 győzelem, 1 döntetlen és 199 vereség. A hétvégén a Tennessee Tech -nél érheti el a 200-at, ennyiszer vezetőedzőként soha senki nem kapott ki a college football történetében, a legendás Amos Alonzo Stagg is 199-ig jutott, de neki volt mellette 314 győzelme is.  

Brown volt az Austin Pay, a Vanderbilt, a Rice és a UAB vezetőedzője is, a pozitív győzelmi mérleg nem sokszor jött össze, talán hatszor, de nem is ez volt a lényeg, hanem maga a helyzet. "Sosem úgy látta ezeket a munkákat, mint egy nehéz feladat, mindig is úgy állt hozzá, hogy szórakoztató kihívás elé néz" - nyilatkozta róla jóval sikeresebb öccse, Mack. Háromszor játszottak egymás ellen, mindhármat a fiatalabb Brown nyerte. 

  • Watson irányítóként játszott a Vandyben, volt egy emlékezetes győztes meccse az Alabama ellen, de aztán megsérült, úgyhogy elkezdett edzősködni a csapatnál, 29 évesen már az Austin Peay vezetőedzője volt, onnan tért vissza egyetemi csapatához. A következő években
  • Offensive coordinatornak nevezték ki, 8-4-gyel zárták a szezont, Bowlt játszottak 
  • El is vitték volna az Alabama Crimson Tide-hoz OC-nak, de ő inkább a Cincinnati vezetőedzői munkáját fogadta el
  • Első meccsén megverte a bajnok Penn State-t, de nem tudott beilleszkedni, váltott, és elment a Rice-hoz, ahol négy évet volt, majd jött a nagy visszatérés a romokban heverő Vanderbilthez, de öt év után 10-45-ös mérlegnél járt, amikor kirúgták, ekkor már negyvenéves volt.

 

Innen már nehéz lett volna sztárállást kapni, ezzel ő is tisztában volt. "Túl sokat ugráltam, négy vezetőedzői munkát is elvállaltam hat év alatt fiatalon. Azóta is óvok ettől mindenkit" - mondta at ESPN-nek. Azzal azért tisztában voltak a csapatok vezetői, hogy Brown nem hülye, az Oklahománál és a Mississippi State-nél is offensive coordinatorként kapott állást. 

watsonbrownPodium515.jpg

Aztán jött az University of Alabama, ahol tényleg az alapoktól, kevés pénzből kellett elkezdenie csapatot építeni,és felkészülni az eggyel magasabb osztályra. Egyszer még a Nick Saban által vezetett LSU-t is megverték 13-10-re. Nagyjából ugyanilyen feladat várt rá következő állomásán is, 2007 óta a Tennessee Tech-et irányítja, lassan építkezik. 2011-ben már egy konferenciagyőzelme is volt, életében először. 

Öccse szerint azért bíztak mindig Watsonban, mert csapatai járatták a labdát, sok pontot szereztek, az emberekkel pedig jól bánt, megbízható volt, sosem volt balhéja.

"Az UAB-nál az Oklahomától hét ponttal kaptunk ki, a Georgiától hárommal, a Tennesse-től héttel. Mindig azt mondják, a futballban veszítesz vagy nyersz. Néhány helyen, ahol dolgoztam, ez nem feltétlenül volt igaz. Nagyon szerencsés vagyok, hogy életemben egyetlen napot sem kellett dolgoznom, egyszerűen csak jól szórakoztam. Merenghetnék azon, mi lett volna, ha az Oklahoma edzője vagyok, vagy az Alabamánál kapok állást. De sosem gondoltam ezekre túl sokszor, egyszerűen továbbléptem. A legtöbb csapatomnál mi voltunk az esélytelenebbek, de nagyon keményen harcoltunk, büszke voltam a játékosaimra"