Már az imádkozásért is büntetnek az NFL-ben

2014.09.30. 12:00

Az NFL hétfő esti rangadóján a Kansas City Chiefs ripityára verte hazai pályán a New England Patriotsot, ám ez a mérkőzés sem múlt el vitatott bírói ítélet nélkül. A Chiefs 41-14-re nyert.

A Chiefs ugyan már az első félidőben eldöntötte a meccset, hiszen a szünetben 17-0-ra vezetett, de nem engedtek ki a végére sem, legalábbis Husain Abdullah biztosan nem, aki a negyedik negyed elején szedte le Tom Brady passzát, majd vitte vissza 39 yardról egy touchdownért.

A muszlim vallást szigorúan tartó Abdullah a TD után térdre borult, majd homlokával a földet érintve gyors imába kezdett, ám ez nem hatotta meg a bírókat, megbüntették túlzott ünneplés miatt. 15 yardos büntetést kaptak.

Ez első látásra akár a szabálykönyv szerint indokolt is lehetne, hiszen abban az áll, a játékosoknak tilos bármiféle ünneplés, miközben a földön vannak, de Mike Pereira, aki 2008-ban az NFL Játékvezetői Bizottságának alelnöke volt, már akkor is jelezte, hogy ez alól kivétel az ima, sőt ezt még tavaly is megerősítette, már televíziós szakértőként.

Abdullah esetében pedig kétség sem férhet hozzá, hogy imáról volt szó, hiszen a 2012-13-as szezont például pont az iszlám ötödik pillére, a Mekkai zarándoklat (haddzs) miatt hagyta ki, lemondva ezzel 715 ezer dolláros (178 millió forint) fizetéséről.

A játékos ügynöke az eset után azonnal jelezte twitteren, hogy ha pénzbüntetést is kap ügyfele a sportszerűtlen magatartás miatt (ez bevett szokás egyéb esetekben), abból komoly baj lehet, főleg úgy, hogy a Chicago Bears-es Brandon Marshall idén már többször is térdre ereszkedett ünneplés közben, amit megúszott mindenféle büntetés nélkül, holott ő biztosan nem imádkozott azoknál az eseteknél.

Az MTI szerint a közönség Guiness-rekordot döntött, hiszen 142,2 decibellel kiabáltak a meccsen, ami akár már a hallásra is káros lehet. A korábbi rekordot a Seattle Seahawks nézői tartották 137,6-es decibellel.