A legdurvább másnap is elmúlik három nap után

2014.10.07. 18:54

ncf_cm_olemissst_576x324.png

A college szezon eddigi legnagyobb hétvégéjén vagyunk túl, olyan fordulatokkal, hogy még talán a következő szezonban is beszélünk róla, de miután kihevertük a sokkot, most megnézzük mit jelent az, hogy a kiemeltek sorra kaptak ki, és minden a feje tetejére fordult.

A legérdekesebb dolgok most is a SEC-ben történtek, ahol például az Ole Miss legyűrte az Alabama Crimson Tide-ot, a nézők berohantak, a kaput darabokra szedték, majd a városban túráztatták, az egyetemet meg megbüntették ötvenezer dollárra. A napot azóta a futball ünnepévé nyilvánította Mississippi állam kormányzója, az Ole Miss pedig 52 év után először áll 5-0-ra, abban az évben legendás csapatuk nemzeti bajnokságot nyert. A védelem bizonyított, gyorsak, atletikusak voltak, Bo Wallace irányító pedig a második félidőben szuper volt, talán a legjobb meccse volt eddig az egyetemen, most nem volt nyoma annak a kiszámíthatatlanságnak, ami korábban jellemezte. Kérdés, hogy ez így marad-e, mert kegyetlen menet vár még rajtuk. A hétvégén a Texas A&M, aztán jön egy Tennessee, LSU, Auburn dara, és akkor ott van még a Mississippi State az utolsó fordulóban, amiből valami egészen szenzációs állami rangadó is lehet. Ettől függetlenül az AP Poll megosztott harmadik helye nem tűnik túlzásnak. 

Az Alabamánál tavaly már lemaradtak egy döntőről, ám Nick Saban csapatát hülyeség lenne már most leírni, pláne, hogy a SEC West idén is elképesztően erős, még bármi lehet. Az első félidőben minden jól ment az Ole Miss ellen, aztán a második félidőben volt egy drive, amikor Blake Sims bizonytalansága kétszer is rengeteg yardveszteséggel járt, onnantól pedig beindult a hazai henger. A Crimson Tide edző véleménye az volt az egészről, hogy inkább magukat verték meg, és ez részben igaz is. A menetrend velük van, otthon játszanak a Texas A&M-mel, a Miss State-tel, és aztán november végén jön az Iron Bowl, hazai pályán, van miért visszavágni a tavalyi  után, micsoda meccsnek ígérkezik. Mivel a két Mississippi állambeli csapat egymással játszik, és egyre kevesebb a veretlen, ezzel a mostani vereséggel még bőven beférnek a playoff négy csapatába. Nincs különösebben nagy baj a Bamával, csak nem olyan jók, mint ahogy az elmúlt években megszoktuk. 

Tavaly az Auburn volt a sztori. A Georgia elleni utolsó playes győzelem és a feledhetetlen Iron Bowl-befejezés, aztán SEC-cím és nagydöntő. A SEC Westben a Miss State mellett az Auburn a második veretlen csapat, őket a szezon előtt sokan leírták, hogy úgysem sikerül a topon maradniuk két egymást követő szezonban. A kezdés kicsit lagymatag is volt, de a hétvégén 41-7-re darálták be az LSU-t, és a látottak más megvilágításba helyezték őket. Azonban az egész országban nekik van talán a legkeményebb menetrendjük: hétvégén a Miss State otthonában játszanak, mennek az Ole Misshez, a Georgiához, az Alabamához, és otthon még meccselnek a Texas A&M-mel és a South Carolinával is. Ha ebből kijönnek egy vereséggel, akkor ott a helyük a playoffban, és még a döntőben is. Nick Marshall irányító ugyanolyan jól fut, ha nem jobban, passzolni is megtanult, a hétvégén jön a nagy teszt, nézni kell. 

A Texas A&M- és a Kenny Hill-hype egycsapásra eltűnt a Miss State otthonában kapott pofon után, ki is hullottak a top10-ből. Javulni kellene védelemben a hétvégén látottak alapján, Hill célpontjainak nem szabad annyi labdát elejteniük, ráadásul az irányító legutóbbi meccsén annyiszor adta el a labdát, mint az egész szezonban korábban. Lassul az Aggies, az Arkansas ellen hosszabbításban jött össze a győzelem, most megvolt az első vereség, és hát az 5-1- ellenére a kilátások sem a legjobbak, mert a java még csak most jön. Ole Miss, Alabama, Auburn, Missouri, aztán a zárás az LSU ellen. 

És akkor az elmúlt napok szenzációja, a Mississippi State, amely a program történetének legnagyobb heteit éli, kétszer is egymás után top10-es kiemelt csapatot vert, ilyen korábban nem volt. A Texas A&M elleni csodás produkcióval Dak Prescott bejelentkezett a Heisman-versenybe, az elmúlt hetekben megmutatta, hogy igazi vezér tud lenni, mert kicsit olyan ő, mintha összegyúrták volna az elmúlt évek Heisman-győztes irányítóit, Cam Newtont, Tim Tebow-t és Johnny Manzielt. Ráadásul a Miss State nemcsak a pályán fejlődik, azon kívül is, kifogástalan edzőközpontjuk épült, áramlik a pénz. Ez mind szép, de ha a hétvégén az Auburn lenyomja őket, akkor már nehezített a pálya, pláne, hogy az utolsó hetekben még az Alabama és az Ole Miss ellen is játszanak. A Bulldgos 73 éve nyerte meg utoljára a SEC-et, de ez a szezon eddig a nagy sztorikról szól, meglátjuk. 

prescott.jpg

Maximum pofára esünk, de a SEC Eastből nem tűnik úgy, hogy bárki playoff-esélyes lenne, a georgiás Todd Gurley ide vagy oda, ugyanez a helyzet a Pac12-vel is, ahol mostanra kicsinálták egymást az esélyesek. A Big12-ben az Oklahoma helyzete egyáltalán nem reménytelen, sőt. Az első akadály hétvégén a Texas Longhorns ellen lesz, bár idén a Longhorns azért nem akkora kihívás, ám november 8-án a Baylor már nagy meccs lehet, ami  az utóbbi sorsát is eldöntheti.

Az első kiemelt Florida State-ről sok mindent lehet mondani, de azt nem, hogy ugyanolyan meggyőzők lennének, mint tavaly, amikor veretlenül fejezték be a szezont, Jameis Winston pedig behúzta a Heismant. Az FSU feltörölte a padlót a Wake Foresttel a hétvégén, viszont már azon a meccsen is voltak gondok: labdavesztések, bizonytalankodó Winston, elejtett passzok. A szerencséjük az, hogy a menetrendjük nem rázós, és az első helyen kiemeltek továbbra is. A kulcspont a Notre Dame elleni meccs lehet két hét múlva hazai pályán, ha a Fighting Irish védelme megfingatja Winstonékat, még érdekes lehet a folytatás, melyben a Hurricanesszel és a Gatorsszel is játszanak állami derbiket.  

A playoffról döntő bizottság leszögezte, a konferenciagyőztesek élveznek majd előnyt, úgyhogy talán hülyeség két SEC-est tippelni a legjobb négybe, de én most megteszem, itt van a blog szerkesztőinek tippsorozata:

enba: Florida State, Oregon, Auburn, Miss State
glaurung: Florida State, Alabama, Oklahoma, Ohio State
lovas: Florida State, Alabama, Auburn, Oklahoma

(az ajánlóképet az ESPN-től nyúltuk)