Őrült nagy rangadó lehet az FSU eddigi legfontosabb meccse

2014.10.17. 15:32

A Nortre Dame-Florida State párharc nem tekinthető klasszikus rivalizálásnak abban az értelemben, hogy mindössze 1981 óta játszanak egymás ellen és azóta is csak hét meccsük volt, az 1993-as meccsük miatt majdhogynem örök klasszikus marad ez a páros.

Akkor november 13-án a Fighting Irish a második, a Seminoles pedig az első kiemelt volt, mindkét egyetem abszolúte a csúcson volt. A Notre Dame hazai pályán nyerni tudott 31-24-re, az FSU-nál pedig szinte összeomlottak a vereségtől abban a hitben, hogy minden esélyük elszállt arra, hogy nagy döntőbe mehessenek. Aztán persze nem így lett, de erről mindjárt.

Előbb mindenképp nézzük meg Bob Costas 1993-as intróját a szupermeccs előttről, egészen fantasztikus, akkor mivel "tüzelték fel" a nézőket.

A meccset ugyan a Notre Dame nyerte, de hiába, mert az utolsó fordulóban elbukták a Holy Wart a Boston College ellen 39-41-re, ez pedig azt jelentette, hogy a mérkőzést a Burt Reynolds Hallban figyelő FSU játékosai készülhettek az Orange Bowlra, nem a Fighting Irish. Óriási buli indult ezzel Floridában, utána simán verték Újév napján a Nebraska Cornhuskerst (27-14).

1995-ben is mindkét csapat Top10-es volt, amikor találkoztak, a Notre Dame hatodik, az FSU nyolcadik helyen rangsorolva (mindkettő AP) jutott be az Orange-ba, illetve az már ugye 1996. január 1-én volt. A vége 31-26-os Seminoles-győzelem lett.

A következő meccsükön, 2002-ben is majdnem összejött a Top10-es csata, de az FSU csak a 11. volt, míg az ND ugyanúgy 6., mint hét évvel korábban. Sikerült a visszavágás a Fighting Irishnak, 34-24 lett a vége, azóta viszont sorban kettőt vesztettek, legutóbb 2011-ben.

És hogy idén mi lesz? Az FSU hiába jutott el veretlenül idáig, egyáltalán nem olyan meggyőzők, mint tavaly. Ráadásul Jameis Winstonnak meghallgatásra kell készülnie az újból megnyitott nemi erőszak miatt vád ügyében, bár ő úgy számol, hogy így is játszani fog szombaton. Ráadásul ő is előkerült abban az aláírás-balhéban, amiben a georgia-s Todd Gurley érintett, bár őt még nem nevezték meg konkrét gyanúsítottként, illetve hogy pénzt fogadott volna el az aláírásáért.

De még ha játszik is, ami elég valószínű, nem retteg tőlük senki. A szezonnyitón az Oklahoma State (37-31) is megizzasztotta őket, a North Carolina State ellen is nagy hajrá kellett a győzelemhez (56-41, de voltak 7-24-es hátrányban is), mint ahogy a Syracuse elleni 38-20 sem olyan meccs volt, mint amiket tavaly játszottak. (A Clemson elleni 23-17-et nem vesszük ide, mert azon nem játszott Winston.)

Persze a Notre Dame sem hibátlan 6-0-s mérleg ellenére, de a QB Everett Golson idénre rengeteget javult és a védülmük is rendesen összekapta magát. Hogy mennyire, az majd csak Rashad Greene ellen derül ki, akit nem lesz könnyű megállítani. Mindkét csapat inkább passzol, mint fut, vagyis nő a hibázási esély így.