Megérkezett az új Tim Tebow-prototípus, vagy ez már javított verzió?

2014.10.29. 12:35

tebowprescott.jpg

Ugyanúgy tizenötösben játszik, mint Tim Tebow a Florida Gatorsban az egyetemi bajnokság alatt, fizikális adottságai is hasonlók, és már az NFL-es csapatok vezetői is Tebow-t látják benne. De hogy ez az elmúlt évek fényében mennyire jó előjel, az jövő ilyenkor már el is dőlhet.

Egyre valószínűbb, hogy Dak Prescott, az egyetemi bajnokságban első helyen kiemelt Mississippi State irányítója kapja majd az idei Heisman-trófeát, hacsak nem szalad bele valami katasztrófába a csapat a következő hetekben.

Prescottot már tavaly is Tebow-val és Cam Newtonnal egy lapon emlegették, de az idei, elsősorban földön nyújtott teljesítménye miatt most már rajta maradt a Tebow-stigma. Prescott egyébként nemrég elismerte, hogy a Tebow iránti tisztelet miatt választotta a 15-ös mezszámot, de csak néhány hete találkoztak először, az ESPN hozta őket egy műsorban.

Tebow utána le is nyilatkozta, lát hasonlóságokat kettejük között, a Miss State-irányító pedig valóban egy olyan vezérré nőtte ki magát, akiben megvan az az önbizalom, hogy a csapattársak bízzanak benne, pont, mint vele volt ez a Gatorsnél. 

A hasonlóság nem véletlen, mindkét irányító Dan Mullen edzőnél nőtt fel, Mullen offensive coordinator volt a Gatorsnál Tebow idejében, idén ötödik éve ő a Miss State főedzője, ő látta meg a Prescottban lévő irányítópotenciált, pedig sokan azt várták tight endként vetik majd be. Mullen futásorientált rendszerében ezért is tudtak virágozni mindketten, még úgyis, hogy nem tudnak úgy futni, mint ahogy mondjuk Johnny Manziel vagy az auburnös Nick Marshall megindul. Tebow-hoz hasonlóan Prescott is drabális, remek fizikummal rendellkező irányító, előbbi 191 centi és 105 kiló körül volt a legjobb korszakában, Prescott 188 centi és 104 kiló, és meg lehet nézni, milyen, amikor elindul.

Ilyen fizikummal nincs is beszarva a futásoknál, nem is különösebben félti magát, slideolni nem sokszor lehet látni, korábban játszott linebackert és running backet is, úgyhogy bátran megy bele az ütközésekbe. Futott yarodkban a hetedik legjobb az egész konferenciában, megelőzi az alabamás T.J. Yeldont is, csak a Kentucky elleni múlt heti győztes meccsen két touchdownt is rohant.

És akkor vannak még ilyen Heisman-momentumai is.

A passzjátékában olyan különösebben kiemelkedő nincsen, statisztikában nagyjából a SEC-es mezőnyközépmezőnyben van, 60,3%-os százalékos hatékonysággal dobál, idén tizenöt touchdown passza mellett volt öt interceptionje, ebből kettő az Auburn ellen megnyert meccsen. De azért gyengének mondani a passzjátékát nagy hülyeség lenne, egy NFL GM nemrég mondta azt NFL Medianak, az a jó Prescottban, hogy sok mindenben Tebow-ra emlékeztet, és még dobni is tud.

Hogy mindezzel mire menne a profiknál, az már más kérdés, Tebow sorsát mindenki ismeri, idén már tévés szakértőként dolgozik a SEC Networkön. Egyelőre az se biztos, hogy Prescott benevez a következő draftra, pár hete azt nyilatkozta, ha első körösnek jósolják, akkor dobbant. Az egy hónappal ezelőtti Dak Prescott talán még nem lett volna elsőkörös-jóslat, most viszont hétről-hétre meggyőzőbb, a szezon végén, egy Heismannal és egy bajnoki címmel a zsebben már egészen máshogy nézne ki a dolog.