Azt a sérülést nem lehet elfelejteni

2014.11.06. 11:38

lattimore2_1.jpg

Nem nagyon kellene ilyen videókat mutogatni, de sajnos most muszáj, hogy el lehessen helyezni a történetben. Nagyjából két éve Tennessee elleni meccs második negyedében a South Carolina futójátékosa, Marcus Lattimore kapta a labdát egy futójátéknál négy perccel a szünet előtt, ketten is szerelték, és csak akkor lehetett látni, hogy pontosan mi történt, amikor földet ért.

A térde olyan szögben állt, amiben nem kéne, Lattimore pedig sokkot kapott a fájdalomtól, az érkező orvosi stáb le is fogta, hogy inkább ne lássa, mi történt a lábával. A videót tényleg csak azt nézze meg, aki bírja az ilyesmit.

Egyértelmű volt, hogy Lattimore karrierje veszélybe került, szanaszét szakadtak a térdszalagjai, majdnem egy évvel azután, hogy a másik térde is szétment. Tulajdonképpen már az is nagy szám volt, hogy abból visszatért, és egyre jobb formába lendült. A sérülés után kritizálták az edzői stábot, hogy túlhajszolták a running backet, mondjuk miért ne használták volna túl, amikor a csapat egyik ásza volt, akit tényleg korszakos tehetségnek tartottak. A szezon elején úgy jósolták, hogy a 2013-as draft első körében fogják elvinni, ilyen azért nem túl gyakori manapság, ha egy futójátékosról van szó.

Lattimore sokak kedvence volt a SEC-ben, nagyon lehetett szeretni a játékát, küzdeni tudását, már első évében megkapta a konferencia legjobb újoncának járó címet. Spurrier edző mindenesetre optimista volt a horrorsérülés után, azt jósolta, hogy legjobbja vissza fog térni a pályára. 

A sérülés után néhány hónappal Lattimore úgy döntött, hogy benevez a draftra, bármi is lesz. Kissé meglepőnek tűnt a bejelentés akkor, de az orvosai optimisták voltak, azt mondták, hogy ilyen gyógyulást csak nagyon keveset láttak, térde rohamtempóban javul, és még csak december volt. 

Márciusban már részt vett a South Carolina Pro Day-en, ahol a teremben ováció fogadta, könnyített feladatokat végzett, az viszont megjósolhatatlan volt, hogy elviszi-e valaki a 2013-as NFL-drafton néhány héttel később, mert óriási rizikónak számított, bármennyire is tehetséges. Végül a rengeteg pickkel rendelkező San Francisco 49ers drafolta a negyedik körben, jó helyre került. 

Világos volt, hogy az első évében nem fog játszani, inkább arról fog szólni az idénye, hogy utolérje magát, és megerősítse a térdét. Aztán a második szezonban, néhány hete végre történt valami. A 49ers október végén aktiválta Lattimore-t, csatlakozott a csapat edzéseihez, egy háromhetes nagyterhelést akartak neki adni, mintha edzőtáborban lenne, többit meg majd meglátják. Jim Harbaugh már éppen azt tervezte, hogy hamarosan a kontakt-gyakorlatokba is bedobja. 

lattimore49ers.jpg

De sajnos nem úgy alakult a dolog, ahogy tervezték. Néhány napja kiszivárgott a hír, Lattimore operált térde sajogni kezdett a terhelés miatt már az első napok edzései után. Szerda este a huszonhárom éves játékos közleményt adott ki, bejelentette a visszavonulását. Nem lesz csodavisszatérés, újabb nagy történet, amiről majd az ESPN csinál egy dokumentumfilmet, hiába szorítottak neki rengetegen, a profi karrier nem sikerült. 

A South Carolina egyetemen tárt karokkal várják, úgyhogy most az jön, hogy befejezi a tanulmányait, és az sem kizárt, hogy az egyetemi futballcsapat stábjában is munkát kap. Legalábbis Steve Spurrier vezetőedző erről beszélt szerda este, van hely az edzői csapatban, akár az egyetem sportprogramjának vezetésében is szerepet kaphat. Ja, és folytatja az alapítványával is a munkát, hogy otthon, South Carolina államban fiatal sportolóknak segítsen kitörni, és megvalósítani az álmaikat.