Itt egy többezres sportesemény, ami előtt sorra zárták be az ajtót

2014.11.11. 14:24

A hétvégén fejeződik be a hazai kiemelt amerikaifutball-bajnokság, jön a HFL-döntő, és az már szinte megszokott, hogy az egykori Budapest Wolves, ami ma már Docler Wolves, ott lesz az idény utolsó meccsén, az Újbuda Rebels viszont először játszik a címért. 

A Cowboys és a Rebels összefonódásából létrejött csapat az utolsó fordulóban esett be a döntőbe, megelőzve a tavalyi bajnok Budapest Hurricanest. A finálét az idén a BVSC stadionjában rendezik meg, a szervezők szerint egyszerűen kinőtték az eddig használt BKV-pályát.  Ez különösen két éve volt látványos, amikor sok száz méteres sorok álltak a Sport utcában jegyre várva, bent meg a kerítésekről is lógtak az emberek. Akkor nagyjából négyezer néző előtt nyert a Wolves, a sportág hazai történetének mérföldköve volt az esemény. 

Úgyhogy új helyszín kellett, a hazai szövetségi pedig bepróbálkozott több NB I.-es budapesti futballklubnál is, hogy kibéreljék a stadiont erre az eseményre, de általában a tárgyalásig sem jutottak el. Többen arra hivatkoztak, hogy a pálya gyepében olyan károk keletkeznének egy amerikaifutball-meccs után, hogy nem érné meg az egész. Más világ, de valami hasonló miatt panaszkodott a napokban Roy Hodgson angol szövetségi kapitány, miután a Wembley-ben vasárnap NFL-meccset rendeztek, a Dallas Cowboys legyalulta a Jacksonville Jaguarst. Csakhogy a héten egy angol futballválogatott meccs is lesz a stadionban, a szlovénok ellen, és Hodgson aggódott, milyen talajon kell majd játszaniuk, noha a gyepet nem különösebben károsítja jobban egy amerikaifutball-meccs, mint mondjuk egy futballmérkőzés, de ez itthon sem nagyon érdekli az üzemeltetőket. 

Két éve megtelt a BKV stadionja
Két éve megtelt a BKV stadionja

Így lett végül a helyszín a BVSC stadionja, amit az utóbbi időben kipofoztak. A döntőre elővételben már elment kétezer jegy, a hazai szövetség négyezer körüli nézőszámra számít, ennél jóval többel reálisan azért nem lehet számolni, különben is csak hatezer nézőre van engedélyük. Mindenesetre az lassan kijelenthető, hogy az utóbbi években a hazai amerikaifutball nagydöntője nézőszámban beállt a 3-4-5 ezerre. Mostanság három NB I.-es futballmeccs vonz be ennyi embert. 

Idén annyiban is változott, a hazai amerikaifutball helyzete, hogy először kapott állami pénzt a sportág. A Magyar Olimpiai Bizottságtól nem olimpiai sportágként kapott 2,5 milliós támogatást a szövetség - ez amúgy nagyjából arra elég, hogy kisebb hírverést lehessen csinálni a hazai amerikaifutballnak. 

A szombati meccs sajtótájékoztatóján kiderült az is, hogy jövőre változik a kiemelt bajnokság lebonyolítása.  A szezont tavasszal zavarják majd le, tavasz végén, nyár elején pedig jöhet majd a döntő, ősszel a junior-bajnokságokra koncentrálnának, mert a piramisfelépítés itthon még nem nagyon van meg, azaz nincs még elegendő létszám az utánpótlásban. A tavaszi lebonyolítás annyiból nehezített pálya, hogy sem az NFL, sem az egyetemi bajnokság nem megy akkor Amerikában, ez a a sportág eladhatóságának nem a legjobb. 

Az Under Armour HFL-döntőben kettőtől kezd egymás ellen a Docler Wolves és az Újbuda Rebels.