A bye week arra jó, hogy ne őrüljek meg

2014.11.13. 16:40

weighroom.jpg

A Pantherstől a Ravenshez került Steve Smith mondta azt a napokban, hogy a volt csapatától kapott búcsúpénzt arra használja majd, hogy a bye weeken nyaraljon egy jót a milliókból. Most néhány ex-NFL-es mesélt a Football by Footballnak, mivel is foglalják el magukat a pihenőhéten. Lespoilerezzük: nem edzik szét magukat.

A Giants négyszeres Pro Bowl-résztvevő guardja, Chris Snee szerint az a legjobb, ha a 7. és a 9. hét között jön a bye, pont ki lehet pihenni a fáradalmakat, az igazi szívás viszont, ha mondjuk az első hetekben marad ki egy hét, mert akkor még rengeteg ellenfél ellen kell pályára lépni a folytatásban. Ő arra koncentrál, hogy minél több időt töltsön a családjával és feltöltődjön, nincsenek bulik, ébresztőórát sem állít be. Idővel lecserélte a korábbi bye weekes edzős rutint is arra, hogy inkább a tévé előtt döglik vagy alszik egyet délután, mert ez inkább stresszmentes. Aztán szombat esténként leült egy jó college meccs elé, vasárnap viszont már az NFL-ről szólt minden, meccset nézett, aztán videózott a soronkövetkező ellenfélről. 

Az elkapó Drew Bennett nyolc évet töltött a ligában, szerinte nem játékosként el sem lehet képzelni, mennyire felszabadító, hogy az edzőközponttól, edzőktől és csapattársaktól el lehet szakadni rövid időre, néhány nap alatt teljesen feltöltődik, kicserélődik az ember. Akkor viszont komolyan el lehet cseszni a bye-t, ha valaki sérült, ugyanis kezelésekre, rehabilitációra kell járnia, szóval ugrott a móka. Éppen ezért a bye week előtti utolsó edzésen csoda történik, akik addig sántítottak, simán lenyomják a sprinteket, akiknek szétment a kezük, passzokat kapnak el. 

matt.jpg

A Patriotsszal háromszoros Super Bowl-győztes Matt Chatham szinte mindent kipróbált a bye weekes levezetésre, amíg még játszott. Eleinte próbált utazgatni, haverokat látogatni, de az utazással túl sok idő telt el, mire eszmélt, már mehetett vissza az edzésekre. Egy idő után ez annyira az agyára ment, hogy az utolsó napokban már folyton az órát nézte, mennyit pihenhet még. Úgyhogy váltott, feleségével isten háta mögötti hoteleket kerestek fel New England környékén, "leginkább olyanokat, mint a Ragyogásban", hogy aztán ott kikapcsolódjanak. 

Amikora New York Jetshez került, azzal teltek a pihenőnapok, hogy elugrott Manhattanbe, éttermekbe, bárokba járt, szórakozott, kikapcsolódott. "A bye week szépsége, hogy megvolt a szabadságom és rugalmas volt az időbeosztásom, azt csinálhattam, amit akarok. Egy ilyen hihetetlen intenzív állás mellett pont ez volt az, amire szükségem volt" - foglalta össze.