A teljes szezont ki kell hagynia a gyerekverő NFL-esnek

2014.11.18. 15:27

Hivatalosan is bejelentette az NFL kedden, hogy a 2014-es szezon további részére Adrian Petersont, a Minnesota Vikings futójátékosát gyerekbántalmazás miatt eltiltotta.

Petersonról szeptember elején derült ki, hogy egy bottal véresre verte a saját négy éves fiát, ami után csapata, a Vikings azonnal felfüggesztette. Ezalatt nem kellett lemondania a fizetéséről, ám az eltiltással ez változik, a szezonból fennmaradt hat mérkőzésre már nem kap pénzt.

A játékos november elején állt bíróság elé a bántalmazás miatt, akkor egy, az eredeti vádhoz képest enyhébb vádpontban bűnösnek vallotta magát, így börtön helyett 4000 dollár büntetéssel és 80 óra közmunkával megúszta.

Eközben beperelte az NFL-t és a felfüggesztés azonnali visszavonását kérte, és ebben a játékosok szakszervezete is támogatta, de az NFL nem tett eleget a kérésnek. A múlt hét végén hivatalos meghallgatásra várták, ám a szakszervezet tanácsára azon Peterson nem jelent meg. A szakszervezet az eddigi procedúrától eltérőnek nevezte a meghallgatást.

Az NFL hivatalos közleményében három fő okot jelölt meg az eltiltást indokolva. Elsőként azt, hogy Peterson és négy éves gyereke között hatalmas a fizikai különbség, ráadásul a gyereknek lehetősége sem volt védekeznie, a bántalmazás során pedig testi és lelki sérülést is szenvedett. Másodikként azt, hogy mindezt egy bottal követte el, ami egy olyan erejű ember kezében, mint a 185 centi magas és 98 kilós Peterson, fegyverré vált. Harmadszor pedig azt, hogy az ügy tárgyalása során semmiféle megbánást nem tanúsított, még a bíróság előtt is azt mondta, hogy a jövőben nem hagy fel gyerekei megverésével fenyítési célból.

Petersont legkorábban április 15-én helyezhetik vissza az aktív játékosok közé, de ehhez rehabilitációs programon kell részt vennie és sem törvényt, sem a liga szabályzatát nem sértheti meg újból.