Rászállt a Kábítószer-ellenes Hivatal az NFL-csapatokra

2014.11.20. 10:29

Jelenleg a vizsgálati szakaszban tart az a per, melyet 500 korábbi NFL-játékos indított a szövetség ellen, mert az ellenőrizetlen gyógyszerezés miatt maradandó egészségkárosodást szenvedtek.

A 2000-es évek közepéig visszanyúló vádak miatt most a DEA (Drug Enforcement Administration, Kábítószer-ellenes Hivatal) átfogó nyomozásba kezdett az NFL-csapatoknál, hogy jelenleg mekkora körültekintéssel kezelik a komoly függőséget is kiváltható fájdalomcsillapítókat, például a Vicodint, a Percocetet, vagy az Oxycontint.

Vasárnap öt csapatnál, a Cincinnati Bengalsnél, a Detroits Lionsnál, a Tampa Bay Buccaneersnél, a San Francisco 49ersnél és a Seattle Seahawksnál is ellenőrzést tartottak. A DEA szerint csak adminisztrációs jellegű volt a vasárnapi vizsgálat, vagyis ha találtak is bármiféle szabálytalanságot, egyelőre nem várható vádemelés.

A problémát, ami miatt a DEA is vizsgálatba kezdett, az jelenti, hogy az NFL-csapatok orvosai csak abban az államban praktizálhatnak, amelyikben a csapat székhelye van, így egyes értelmezések szerint már azzal is szabályt sértenek, ha az idegenbeli mérkőzéseken tanácsot adnak a játékosoknak, milyen gyógyszert szedjenek, azzal pedig végképp, ha bármiféle, receptre felírható gyógyszert adnak nekik.

Vélhetően azért ennyire nem veszik szigorúan a megfogalmazást, és inkább arra kíváncsi a DEA, hogy mindent pontosan dokumentálnak-e a csapatok. Ez kiterjed a gyógyszeres dobozok helyes feliratozására, a pontos kimutatásra, hogy ki kinek, mikor, mit és mennyit adott a bizonyos gyógyszerekből, illetve hogy azokat hogyan tárolják.

Az ESPN szakértője, Andrew Brandt elárulta, hogy amikor 1999 és 2008 között a Green Bay Packersnél dolgozott, már akkor is nagyon komoly szabályok szerint kellett eljárniuk. A gyógyszereket egy lezárt széfben tartották a klub főépületében, azokhoz csak az orvosi stáb vezetője és annak asszisztense férhetett hozzá, az NFL felé pedig pontos dokumentációt kellett vezetniük az adagolásról, ahogy az őket ellátó gyógyszertár felé is. Idegenbeli mérkőzéseken pedig a hazai csapat orvosi stábjával kellett együttműködniük.

Nem mindenhol tartották be viszont ezeket a szabályokat, 2010-ben a San Diego Chargers orvosát, David Chaót azért tartóztatták el, mert legalább 100 receptet írt fel a saját nevére, de volt már probléma a New Orleans Saintsnél is, ahol az egyik segédedzőt, Joe Vittet kapták azon, hogy lopott a csapat gyógyszerkészletéből.

A DEA egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy hova tart a vizsgálat, így azt sem tudni, hogy köze van-e az 500 korábbi játékos által indított perhez, de az ESPN forrásai szerint egyértelmű, hogy azért indította a DEA, mert súlyos szabályszegésekről szereztek tudomást, ellenkező esetben ugyanis nem lenne mit felderíteni.

A perben egyébként decemberre várható előzetes ítélet, a bíró jelenleg az NFL-játékosok szakszervezetének szerdára esedékes válaszait várja az ügyben. Ugyanakkor az NFL vitatja, hogy szerepe lett volna a gyógyszerfüggőségek kialakulásában, a liga szerint ugyanis ez kizárólag a játékosok és a csapatok belügye, az NFL-nek nem volt szerepe a gyógyszerek kiosztásában.