Mindegy, mi van, úgyis a Bama nyer

2014.11.21. 12:19

Bill Connelly az SBNationnél nagyon szeret számolgatni, mi pedig őt szeretjük ezért. Két fordulóval a vége előtt a Football Study Hall (FHS) számaira alapozva megnéztük, mi várható az öt legfontosabb főcsoportban és ez mit jelent a rájátszásra.

Kezdjük a Pac-12-nél, ahol elég egyszerű a helyzet. Az Oregonnak (2.) 6-1 a mérlege a főcsoporton belül, nagyon a 8-1-es zárás miatt sem kell aggódniuk, a Colorado nem lehet ellenfél nekik, egyedül talán a Civil Wart bukhatják az Oregon State ellen, de azért ettől sem kell nagyon félni. A Pac-12 döntő úgy is meglenne nekik, ha még kétszer kikapnak, de akkor a playoffról lemondhatnának, úgyhogy menniük kell előre.

A másik csoportban jelenleg a USC áll előrébb 6-2-vel, de még két elég kemény meccs jön nekik, hiszen idegenben jön a UCLA és otthon a Notre Dame. A playoffba ez a csoport már nem szólhat bele, maximum elronthatják az Oregon örömét. Csakhogy délen a Colorado kivételével mindenki nyerhet még, vagyis óriási káosz lesz/lehet náluk a döntőbe jutásért, egyelőre tehát felesleges arról beszélni, milyenek az erőviszonyok a döntőben.

A FSH szerint mondjuk mind az ötben az Oregon a masszív esélyes, legközelebb a UCLA van hozzájuk (ellenük csak 78,4 százalékra teszi az Oregon sikerét), összességében pedig 80 százalékra hozta ki az Oregont, ami nagyjából tükrözi is a valóságot, de pont a döntők azok, ahol a leggyakrabban fordul a kocka.

De akkor mi van a rájátszással? Ha az Oregon végig nyer, bent van a playoffban, ha bárhol kikapnak, nem lesz Pac-12-csapat a legjobb négy között. Pont.

 

Így néz ki ez számokban:

  • Oregon 80%
  • UCLA 11%
  • Arizona State 6%
  • USC 3%
  • (Elenyésző esélye még van az Utah-nak és az Arizonának is)

 

A Big12 papíron még lehet bonyolult, mert három-három csapatnak van három, illetve egy veresége, de ennyire nem lesz izgi a vége. A TCU (5.), a Baylor (7.) és a Kansas State (12.) között dőlhet majd el a főcsoport, döntő pedig nem lesz közöttük, ami nagy baj, mert az elég értékes győzelem ugye a szavazóknál. Főleg, ha mondjuk a Big Ten a döntő meccs után előzi be őket adott esetben, akkor tuti, hogy jövőre gyorsan megváltoztatnak mindent és már náluk is lesz egy döntő a szezon végére.

A TCU nagy drámája az lenne, ha ők is nyernék mindkét meccsüket (@ Texas és vs. Iowa State) és a Baylor is (@ Texas Tech, vs. Kansas State), mert akkor a Baylornál van az előny, hiszen tőlük kikaptak – ezért statisztikailag ők is lesznek előrébb. Csakhogy nekik nehezebb dolguk lesz a Kansas State ellen, mint a TCU-nak a feljövőben levő Texasszal. Ők ha rontanak most hétvégén, a Baylor pedig nyer, vége mindennek, de szinte biztos, hogy csak az utolsó fordulóban dől majd el a verseny a Baylor-KState-en.

A playoff szempontjából nagyjából mindegy, ki nyer, hacsak nem 70-0-ra húzza be egyikük mindkét meccsét, mert enélkül (és mások botlása nélkül) aligha előzik be magukat a legjobb négybe, ráadásul hátrafelé is kell nézniük a Big Ten miatt.

 

  • Baylor 78%
  • TCU 20%
  • Kansas State 2%

 

A Big Ten egyesélyes a playoff szempontjából: az Ohio State-nek (6.) nagyon durván kell nyernie innentől mindent, és bízniuk kell abban, hogy az első ötben valaki ront. A Buckeyes meg fogja nyerni a keleti csoportot, nyugatról pedig szinte biztos, hogy a Wisconsint kapják majd.

Ha nem a Buckeyes nyeri a döntőt, a BigTen is búcsút inthet a playoffnak, viszont ha OSU-győzelem lesz, azzal vélhetően a TCU-t megelőzik, de még az is kevés önmagában a legjobb négybe kerüléshez.

 

  • Ohio State 73%
  • Wisconsin 26%
  • Minnesota 0,5%
  • Nebraska 0,3%
  • Iowa 0,1%
  • Michigan State 0,02%

 

Az ACC olyan szempontból jól áll, hogy az FSU (3.) továbbra is veretlen, bár a Miami ellen nagyon rezgett a léc. A főcsoportdöntő lényegében már megvan nekik, a Boston College és a Florida is csak minimális veszélyt jelent rájuk. A második csoportból Duke vagy a Georgia Tech jöhet, nagy meglepetés lenne, ha bármelyiktől kikapnának (bár a Hurricanes elleni meccs után nem mondunk semmit). Ha nem veszítenek, bármennyire döcögnek, nem lehet kihagyni őket a legjobb négyből.

 

  • Florida State 73%
  • Duke 23%
  • Georgia Tech 4%

 

És akkor jöjjön a megakáosz, az SEC. Jelenleg két csapatuk van a legjobb négyben, az Alabama (1.) és a Mississippi State (4.). Ez idáig remek, a baj ott kezdődik, hogy az idén gigaerős csapataik egy csoportban vannak, és a következő két fordulóban még elég sokat játszanak kemény ellenféllel, és ugye az SEC-döntőbe is csak egy mehet nyugatról.

Az Alabama, a Miss St., az Ole Miss és az Auburn is itt van, papíron az első háromnak van még esélye a döntőre. De kezdjük az egyszerűbb kelettel. A Missouri vezet most, ha maradnak egy vereséggel a végéig, döntősök, ha kikapnak, a Georgia előzi őket, mert náluk az előny.

A Western Carolina nem okozhat gondot Nick Sabanéknek, minden az Auburn elleni utolsó meccsen múlik majd. Ha nyernek, döntősök, ha nem, akkor pedig az Ole Miss-Mississippi State meccsen múlik minden, annak a nyertese megy nyugatról a döntőbe.

Viszont ha az Arkansas már a hétvégén megveri az Ole Misst, akkor ők már nem, de a Mississippi State még mindig lehet első, ha kikap a Bama, a két mississippi csapat meccsét Dak Prescotték nyerik.

Bonyolultnak hangzik ez, főleg, hogy hat különböző döntő lehet (nyugatról ugye három csapat (Bama, Ole Miss, Miss State), keletről meg a Georgia vagy a Missouri mehet), de ha egyszerűsítünk, így néz ki az SEC:

 

  • Alabama 60%
  • Georgia 24%
  • Ole Miss 9%
  • Mississippi State 5%
  • Missouri 2%

 

Ezek alapján a playoff rangsort nézve viszonylag egyszerű képet kapunk: ha az Alabama, az Oregon és a Florida State nyerni a következő meccseit, maradnak az első háromban, mögöttük viszont hatalmas harc lesz a három csapat között az egy megmaradt helyért.

A Mississippi State helyzete a legnehezebb, az Ole Miss nekik nagy falat lehet az Egg Bowlban, ők már ott elszállhatnak, de még lehet, hogy akkor is bajban lesznek, ha mindent nyernek, mégis lemaradnak a döntőről, hiszen a bizottság lehet, hogy egy főcsoport-győztest választ majd inkább, és nem egy csoportmásodikat.