A Szabadság-szobor trükkje, ami mindenkit kinyírt

2014.11.24. 19:28

statueoflibertyplay.jpg

Az egyetemi bajnokságban a hétvége egyik nagy jelenete volt, amikor a Boise State a Wyoming elleni meccsük második negyedében biztos vezetésnél húzta elő a Statue of Liberty nevű playt. 

A kivitelezés tökéletesre sikerült, az ellenfél védelme megette, hogy Grant Hedrick irányító passzolni akar, miközben a másik kezében volt a labda, amit oda is nyomott egyik futójátékosának, ezzel egy újabb touchdownt szereztek. 

 

A poén az egészben, hogy a trükköt néhány éve pont ők tették legendássá. Az Oklahoma ellen játszottak a Fiesta Bowlban, szuperizgalmas volt, mert néhány másodperccel a hosszabbítás vége előtt egy touchdownnal feljöttek 41-42-re, de ahelyett, hogy extra ponttal egyenlítettek volna, rámentek a kétpontos kísérletre. És ekkor vállalta be Chris Peterson vezetőedző a Statue of Libertyt. Fiesta Bowl-győzelmet ért a dolog.

A győztes pontokat szerző Ian Johnsont annyira magával ragadták a történtek, hogy a meccs után a pályán azonnal megkérte barátnője kezét a kamerák előtt. 

 

Maga a play a legenda szerint még Amos Alonzo Staggtől származik, aki az 1900-as évek elején vetette be először, majd az 1949-es Rose Bowlon a Northwestern Wildcats ezzel verte a Californai Golden Bearst. Neve értelemszerűen a Szabadság-szobortól származik: optimális esetben az egyik kéz a magasban van, a másik meg a test mellett, a labdával.

A trükk később feltűnt még a Baltimore Colts és a Los Angeles Rams repertoárjában is a hetvenes években, a New Englands Patriots is megcsinálta a saját verzióját 2008-ban az NFL-ben. Ez tulajdonképpen egy reverse volt, hiszen futójáték helyett egy Tom Brady-passz következett a Jacksonville Jaguars ellen, ami itt is touchdownt ért. 

 De felbukkant már videojátékokban is, az NCAA 08-ban például az egyik választható trükkjátékként szerepelt. 

statue.jpg