Csak egyvalaki menthet meg a ráklábtolvajtól és társaitól

2014.12.01. 10:57

Jó, hogy újra látunk

Nincs nagy matek az első három helyezett között az egyetemi bajnokságban, nyertek a hétvégén, és ha nyernek a saját főcsoportdöntőjükben is, akkor maradnak is a Playoffban.

Az Alabama a valaha volt legtöbb pontot hozó Iron Bowlban 55-44-re verte az Auburnt, tuti, hogy marad az első helyen.

Az Oregon szétverte a Civil Warban az Oregon State-et, de a 47-19 sem lesz elég ahhoz, hogy megelőzzék a Crimson Tide-ot.

A Forida State megint szenvedett, de megint nyert, bár egyre kevésbé meggyőzőek ezek a winek. 24-19 lett a vége a Florida ellen, Jameis Winston négy interceptiont dobott (hármat már az első negyedben), a Florida elrontott két mezőnygólt, úgyhogy tényleg nagyon rezgett a léc, de még mindig nem akar leesni.

Köszönjük, majd értesítjük

Eddig a Mississippi State volt a negyedik, ám miután kikaptak 31-17-re az Ole Miss Rebelstől, simán kirepülhetnek az első 10-ből is. Az ő vereségüknek legjobban a TCU és a Baylor örülhet, mindkettő nyert a héten, és mivel az Ohio State jövője kérdéses az idei másik QB-sérülés miatt, könnyen lehet, hogy a Big 12 viszi a negyedik helyet majd.

A Baylor verte idény közben a TCU-t, vagyis akár előnyben is lehetnek, de ahhoz meggyőzően kell verniük a 9-2-es Kansas State-et, hogy biztosan előzzenek, mert a TCU vélhetően agyonveri majd az Iowa State-et, amíg rajtuk kívül mindenki más főcsoportdöntőzik.

Az Ohio State helyzete már érdekesebb, azt ugyanis rohadtul nem lehet tudni, mit reagál a Playoff Committee arra, hogy a harmadik számú QB-jukkal kell folytatniuk a szezon legfontosabb részét. Az ugyanis eléggé durva lenne, ha Cardale Jonesszal is vernék a Wisconsint a Big10 döntőben, nem sok csapat van az országban, ami a harmadik QB-jával bajnok tudna lenni, de pont ez mínuszpont is lehet ellenük, hiszen miért küldjenek be a Playoffba egy láthatóan meggyengült csapatot, amikor a TCU király lenne Trevone Boykinnal. A Baylort direkt nem említettük, Bryce Petty agyrázkódást szenvedett a Texas Tech ellen, a szereplése kérdéses a jövő héten a Kansas State ellen, ezen pedig megint csak sok múlhat.

Viszlát jövőre

Az eddigi 8. UCLA elszállt a Stanford ellen, ahogy a 9. Georgia a Georgia Tech ellen, ők nagyon mélyre visszaeshetnek, mert utánuk szép győzelmek jöttek sorban.

A Michigan State 34-10-re verte a Penn State-et, de ez már senkit nem érdekel, ezzel csak az dőlt el, hogy Szilveszterkor jöhet egy vidám meccs nekik.

Az Arizona viszont ugorhat egy kisebbet azzal, hogy 42-35-re verte az ASU-t és ezzel bekerült a Pac12-döntőbe. Addig pedig még ne is szaladjunk el, hogy mi lenne, ha a Zona ott is nyerne, mert két hét alatt így simán esélyes lehetne a 4. helyre még úgy is, ha nem botlik előttük senki.

A Kansas State a várakozásoknak megfelelően agyonverte a Kansast (51-13), de a Baylor jön nekik, úgyhogy majd utána nézzük meg, mi van velük. A 13. Arizona State-et a Wildcats intézte el, a Wisconsin meg nagyon köhögősen verte a Minnesotát a Big10-döntőért, úgyhogy őket se koronázzuk meg. Az Auburn nagyon küzdött a Bama ellen, de elbukott, őket előzi majd biztos a Georgia Tech a 16. helyről, de ezek már csak formaságok, tovább nem is mennénk lefelé, mert minek.

Inkább nézzük, mi jön a hétvégén, mert az is nagyon fontos lesz. Merthogy ugye jönnek a főcsoportdöntők és egyéb maradék meccsek, amiből már csak háromnak nincs konkrét időpontja. Haladjunk sorban a CBS által várható AP Top10-csapatokra fókuszálva.

Pénteken (szombaton hajnalban) jön majd az Arizona Wildcats és az Oregon Ducks között a Pac12 döntője. Az Oregon idén csak egyszer kapott ki, igen, kitaláltátok, az Arizona ellen, úgyhogy már most imádjuk ezt a párharcot. Ritka, hogy a Ducks egy szezonban kétszer kikapjon valakitől, sok esély nincs is erre, de ne írjuk le a Zonát, ami októberben 208 yardot futott az Oregon védelme ellen, és azóta csak még jobb lett a futójátékuk, miközben az Oregon (főleg passz elleni) védelme csak rosszabb lett.

Pont emiatt lehet halálos a Zona: 10 percig húzzák a drive-okat az Oregon ellen, majd Mariotának ennyi pihenő után kellene Flash-módba kapcsolva felpörgetnie mindenkit, ami tök nehéz, de hát a fő Heisman-esélyesnek meg kell tudnia csinálnia ezt is. A tavalyi és az idei Zona-győzelem alatt legalább 33 percet volt náluk a labda, ez a plusz 6-8 perc pedig pont az, ami kell ahhoz, hogy megverjék a Ducksot, úgyhogy még az Oregon Playoff-helye is elveszhet.

Szombaton aztán jön a brutál hajtás. Még nincs hivatalos kezdési időpontja a Kansas St.-Baylornak, de az biztos, hogy a Baylornak jó 20 ponttal kéne nyernie, ha meg akarja előzni a TCU-t, ami 6-tól sima esélyes az Iowa St. Cyclones ellen.

Ugyancsak nem tudjuk, mikor kezdi meg a sorban már nagyjából 200. szenvedését az FSU, az ellenfél viszont a Georgia Tech lesz, méghozzá Georgiában. A Yellow Jackets védelme nagyon jó volt a Bulldogs ellen, de mint azt a Florida ellen is láthattuk, néha négy labdaszerzés is kevés a Seminoles és Winston ellen. Az FSU idegenbe megy, megint jön egy hét, amin végig kritizálni fogják őket, vélhetően későre teszi a GA Tech, hogy a figyelem is még nagyobb legyen. Ha nekik sem sikerül, semmi sem ment meg minket, hogy a harmatgyenge FSU ott legyen a legjobb négyben.

Este 10-től lesz a Mizzourinál az SEC-döntő az Alabama ellen. Nick Sabanék tényleg a jelen korszak legjobb csapata, bárkit, bárhol agyon tudnak verni. A Mizzou védelme ugyan jó, de a Bama offense Top10-es országosan, a Tigers támadósora pedig messze nincs ott, ahol az Auburné, és hát velük is mi lett. A Bama viszi az első helyet, ha nem, az a világ meglepetése.

A Big10-bajnokavató marad a végére, hajnali 2:17-kor lesz majd a Wisconsin-Ohio State. A Badgers csak és kizárólag Melvin Gordonra épít, aki korunk egyik legjobb RB-je, nincs kérdés. Nagyjából azonos erőben lehetnek, ezt a Minnesota elleni meccsen mérhetjük le: a Bucks 31-24-re, a Wisconsin 34-24-re verte őket. Csakhogy a Buckeyesnak JT Barrett nélkül kell készülnie, Cardale Jones miatt pedig le kell majd butítani az offense-t. Sokkal több futás lesz majd, nem mintha bánnák, de emiatt elég csúf lesz a meccs, good old fashioned running game mindkét oldalon.

De ezekről a döntőkről még írunk majd részletesebben a héten úgyis.