A fergusoni rendőrök most az NFL-eseket fenyegetik

2014.12.02. 20:51

Jó nagy vihart kavart, hogy egy hétvégi NFL-meccsen a St. Louis Rams néhány játékosa felemelt kézzel vonult ki az Oakland Raiders elleni meccsre - ezzel szolidaritva az utóbbi hetekben a missouri-i Fergusonban tüntetőkkel, ahol a felemelt kéztartás a tüntetések szimbólumává vált. 

A múlt héten ráadásul már nemcsak St. Louis külvárosában, hanem Amerika-szerte tüntettek, miután felmentették a 18 éves fekete fergusoni fiút lelövő rendőrt, Darren Wilsont, aki azóta ki is lépett a rendőrségtől.

Ehhez a mozgalomhoz csatlakozott az öt NFL-es profi, a tight end Jared Cook, valamint Kenny Britt, Stedman Bailey, Chris Givens, Tavon Austin elkapók. A feltett kezes kivonulással viszont a klub magára haragította a rendőrséget St. Louisban, a rendőrök szervezete meglepően kemény hangvételű közleményt adott ki hétfőn a történtek miatt. 

A St. Louis-i Rendőrök Szakszervezete azt kérte a Ramstől, hogy büntesse meg a játékosait, az NFL pedig megfelelően szankcionálja a történteket.

„Tudom, hogy azt gondolják, hogy ezek a sportolók csak az alkotmány első kiegészítésének jogával éltek, és kifejezték a véleményüket. Nos, mi rendőrök is szeretnénk élni ezzel. Szeretném emlékeztetni az NFL-t és a játékosait, hogy nem az erőszakoskodó, épületeket felgyújtő csőcselék veszi meg a szponzoraik termékeit, hanem St. Louis becsületes emberei és a rendőrök. Az NFL-nek dobnia kell egy zászlót erre is, vagy a klubnak, ha ők nem akarnak, akkor majd a rendőrök és támogatóik megteszik" - fogalmazott Jeff Roorda szóvívő.

Roorda már nem aktív rendőr, korábban jelentéseket hamisított, és egyébként régi barátja annak a Wilsonnak, akik lelőtte a 18 éves Michael Brownt. 

De az igazi cirkusz még csak ezután jött. Előbb az NFL közölte, hogy semmit nem fog tenni az ügyben, elfogadják és tiszteletben tartják, hogy az emberek kifejezték a véleményüket ezzel a tragikus eseménnyel kapcsolatban. A Rams vezetőedzője pedig annyit mondott, hogy a klub biztosan nem tervez szankciókat a játékosokkal szemben, akik úgy fejezik ki a véleményüket, ahogy akarják. 

Rams Players Do "Hands UP Don't Shoot"

Ehhez képest néhány órával később a rendőrség egyik szóvivője bejelentette, hogy a St. Louis Rams hivatalosan is bocsánatot kért tőlük, ezt viszont az NFL-klubnál gyorsan cáfolták. „A rendőrséggel beszéltünk, és elismertem, hogy a sportolóink megnyilvánulása negatív hatással lehetett a rendőrségre, de egyáltalán nem kértem bocsánatot a játékosaink viselkedéséért" - reagált a klubtól Kevin Demoff

Innentől kezdve a rendőrségnek kellett magyarázkodnia, azzal álltak elő, hogy Demoff szavait bocsánatkérésnek értelmezték, és ezt közvetítették emailben a többi rendőr felé is. A rendőrség közösségi oldalán aztán össze is ugrottak a hatóságot támogatók és a szurkolók

A klub továbbra is azon az állásponton van, hogy szeretne segíteni a helyzet rendezésében. Amikor még a nyáron először kitörtek a zavargások, több helyi középiskolai csapatot is vendégül láttak edzőközpontjukban, hogy a gyerekeknek legyen hol készülniük, és ingyenjegyeket is osztogattak az NFL-meccsekre.  

A zavargások óta olyan üzlettulajdonosoknak is igyekeztek segíteni, akiknek épületeiben kár keletkezett, és a helyreállításhoz is támogatást nyújtottak.

Az NFL-játékosok egy része is úgy érzi, hogy tenni szeretne valamit. Jared Cook szerint többen el akartak menni Fergusonba, de túl veszélyesnek találták az ott kialakult helyzetet, úgyhogy a gesztussal meg akarták mutatni, a közösséggel vannak. 

Szintén a meccs előtt volt, hogy összekarolva hallgatták a himnuszt, jelezve, hogy St. Louis egységes. Egyébként még a mérkőzés előtt, a stadion környékén is összecsapások voltak, több szurkolót letartóztattak, nagy volt a rendőri készültség. 

A fergusoni zavargások miatt nemrég még az NFL azt fontolgatta, hogy a vasárnapi mérkőzést elköltözteti Indianapolisba, de végül a városban maradt a mérkőzés. 

Volt már olyan, hogy egy amerikai sportcsapat mindennapjait komolyan befolyásolták utcai események. 1992-ben Los Angeles Clippers és a Los Angeles Lakers is érdekelt volt az NBA-rájátszásban, miközben a város egyes részei lángban álltak egy rendőri túlkapás és felmentés miatt kirobbant zavargás miatt. Sok halálos áldozat volt, a Lakers a kialakult állapotok miatt nem tudott otthon pályára lépni, Las Vegasba vitték a meccseiket, ki is estek.