Megéri 10-15 évvel korábban meghalni

2014.12.18. 15:13

Egy New York-i bíróság elutasította azt a pert, amit több száz volt NFL-es indított idén tavasszal, mert pályafutásuk során illegálisan tömték őket gyógyszerekkel, és emiatt maradandó egézségkárosodást szenvedtek. 

A bíró szerint a problémát az NFL-nek és a játékosok szakszervezetének kellett volna rendeznie, és nem a jognak, ráadásul a liga vezetősége azóta komoly intézkedéseket hozott, hogy ne merüljenek fel ilyen problémák - például az idei szezonban is több csapat orvosi stábját ellenőrizték előzetes figyelmeztetés nélkül. 

Nemrég egy másik nagy perben sikerült megegyezni a játékosokkal, több százmillió dollárt fizettek ki az agyrázkódások miatt maradandó károsodást szenvedő volt NFL-eseknek. 

Pont az agyrázkódások matt nyilatkozott szerda este egy aktív játékos, Chris Conte egy chicagói rádiónak, elég nagy visszhangja lett a dolognak.

"Az életem a futballról szól, éppen ezért inkább játszom ezen a szintén, még ha 10-15 évvel korábban is meg kell halnom, és a sportolói karrierem miatt nem élhetek sokáig. Egész életemben ezért küzdöttem, úgyhogy nem nagyon foglalkozom most azzal, mi lesz, ha befejezem, majd meglátom, ha elérem azt a kort"

- mondta a Chicago Bears 25 éves védője, aki csak a mostani szezonban már két agyrázkódást szedett össze. 

Nem sokkal később az ESPN-nek hozzátette, nem az agyrázkódások veszélyét akarta bagatellizálni, inkább arra a tényre utalt, hogy a várható élettartam rövidebb azoknál, akik éveket töltöttek az NFL-ben. 

Conte inkább vállalja a kockázatot
Conte inkább vállalja a kockázatot

Januárban végeztek egy felmérést a profi amerikaifutballisták körében, arról kérdezték őket, hogy vállalnák-e a szezon legnagyobb meccsét, a Super Bowlt, ha éppen agyrázkódástól szenvednének. A válaszadó sportolók 85 százaléka válaszolt igennel. 

Az elmúlt évtizedekben rengetegen titkolták el, ha agyrázkódás tüneteit észlelték magukon a meccsen elszenvedett ütközések miatt. A védőlegenda Junior Seau-ról mondták családtagjai azt, hogy sokszor játszott így, orvosai úgy vélik, ennek is szerepe lehetett 2012-es öngyilkosságában.