A labda a Jeges-tengerben landol, edzésen szétfagynak

2014.12.27. 09:16

Alighanem egyetlen amerikaifutball-csapat sem játszik annyira északon, mint az alaszkai Barrow csapata, sok száz kilométerrel az Északi sarkkörön túl lépnek pályára egészen októberig.

A világ tetején található négyezres eszkimótelepülésen 2006 óta működik állandó csapat, a helyi középiskoláé. Amikor megalapították a futballprogramot a halászfaluban, akkor hat egykori NFL-es elutazott el a világ végére, hogy kiképezze a helyi gimiseket. 

Az amerikaifocisták a szezon alatt is súlyos mínuszokban, odakint játszanak, az edzéseken is majdnem odafagynak, még úgyis, hogy rétegesen öltöznek be a foglalkozásokra, derült ki a Sports Illustrated látogatásából. A kegyetlen körülmények viszont segítik is őket, megalapításuk óta 33-24-es mérleggel állnak, hazai pályán jól szoktak szerepelni, és októberben egészen az állami elődöntőig mentek, ott viszont az Eleison 41-6-ra kiütötte őket. 

Kék műfüves pályájuk annyira közel van a Jeges-tengerhez, hogy az edzéseken gyakran a vízben landol a labda egy hosszú passz után. A pálya amúgy adományokból épült néhány éve, félmillió dollárt szedtek össze egy floridai futballfanatikus kampányának köszönhetően. 

Utazniuk is rengeteget kell, a Jeges-tenger partjáról az állam délebbi szegleteibe szoktak repülni, aztán még többórás buszút vár rájuk. Általában a hazai csapat tornatermében alszanak. 

A sport elsősorban abban segít a helyi iskolásoknak, hogy a közösség problémáitól elmeneküljenek. Alaszka vezető helyen áll a családon belüli erőszakban az Egyesült Államokban, Barrow-ban a depresszió, az alkoholizmus a legsúlyosabb probléma - ebben nyilván az éghajlat is szerepet játszik, novemberben lemegy a nap, és fel sem jön februárig.

A település öt kilométerre található az Egyesült Államok legészakibb pontjától, így extrém hidegnek, kemény szeleknek, hóviharoknak van kitéve. 

A csapat edzője, Brian Houston szerint a legfontosabb az lenne, hogy a csapatnak legyen hatása a helyi közösségre, ne csak a családon belüli és az öngyilkossági statisztikákról legyenek híresek. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?