Botrányos taposással zárult az NFL-alapszakasz

2014.12.29. 10:31
Kialakult az NFL-rájátszás mezőnye, véget ért az alapszakasz a bajnokságban, a következő hétvégén a Wild Card-hétvégén már a konferencia-elődöntőért mennek a csapatok.

A Green Bay Packers utolsó meccsének is volt még tétje, az volt a kérdés, ki ússza meg a rájátszás első fordulóját, a Detroit Lions volt az ellenfelük. A hazai Packers szempontjából egész jól alakult a meccs addig, amíg Aaron Rodgers irányító meg nem sérült egy touchdown-passznál, az öltözőbe kellett szállítani lábsérülés miatt.

Átmenetileg Matt Flynn irányított, Rodgers később vissza tudott állni, be is biztosították a győzelmet. Sokkal nagyobb visszhangja volt viszont annak, hogy az NFL egyik legalattomosabb játékosának tartott Ndamukong Suh nem sokkal azután, hogy egymeccses eltiltást kapott, mert megtaposott egy játékost, megint egy gusztustalan megmozdulást csinált, kétszer is rálépett Aaron Rodgers sérült lábára, még egy kicsit állt is rajta. 

Nagy baj nem lett, Rodgers a meccs után azt mondta, Suh valószínűleg azt fogja nyilatkozni, amit eddig, azaz nem volt szándékos a dolog. A Detroit-védő persze ezzel védekezett, a Packers-edző Mike McCarthy nevetségesnek nevezte a történteket, az NFL majd dönt arról, hogy Suh kap-e eltiltást a rájátszásra, amikor a Dallas Cowboysszal játszanak. 

Szintén az utolsó fordulóban harcolta ki a playoffot a Carolina Panthers, úgy mentek neki az Atlanta Falcons elleni rangadónak, hogy még mindkét csapatnak volt esélye a rájátszásra. Viszonylag hamar eldőlt a dolog, a félidőben már 24-3-ra ment a Panthers, a végeredmény 34-3-as alázás lett, a Falconsnál valószínűleg edzőváltás jön majd. 

Vasárnap este az is eldőlt, hogy Jim Harbaugh nem folytatja a a vezetőedzői munkát a San Francisco 49ersnél, elég valószínű, hogy a Michigan egyetemi csapatnál kap állást egy rakás pénzért, itt volt egyébként egyetemi játékos. Harbaugh sikeres időszakot töltött San Franciscóban, két éve bejutott a Super Bowlba is a 49ersszel, de ott az emlékezetes áramszünetes meccsen kikaptak a Baltimore Ravenstől. Az edző, akinek testvére pont a Ravens edzője, közös megegyezéssel távozott, az utóbbi időben sokat lehetett hallani arról, hogy a játékosaival és a vezetőséggel is megromlott a viszonya. 

Harbaugh az egyetemi bajnokságban folytatja
Harbaugh az egyetemi bajnokságban folytatja

Az alapszakaszban voltak rekorddöntések, a legemlékezetesebb talán Peyton Manningé volt, aki lekörözte Brett Favre-ot, de amit a Houston Texans-védő JJ Watt védő művelt egész szezonban, az valami félelmetes volt. Az már meg sem lepett senkit, hogy a vasárnapi Jacksonville Jaguars elleni meccsen megint volt három sackje, így összesen 20,5-tel zárta a szezont. Ezen kívül öt touchdownt szerzett az idényben, hármat úgy, hogy a védőként a támadószekcióhoz állt be, hogy elkapja a labdát. Nagy meglepetés lenne, ha nem őt választanák az alapszakasz legjobb játékosának, az NFL-rajongókat abszolút meggyőzte e az idei teljesítményével. 

Az újoncoknál nem az irányítókról szólt az idény. A jaguarses Blake Bortles nem tudott csodát csinálni, a clevelandes Johnny Manziel pedig nagyot égett. Derek Carr volt az egyetlen, aki nagyjából helyt állt az Oakland Raidersnél, az oaklandieknek nem miatta volt pocsék a szezonjuk. Nagyott bukott a Houston Texans is, már ami az 1/1-es draftjukat illeti, a védőjátékos Jadeveon Clowney szinte végig sérült volt, a térdét is meg kellett műteni. A New York Giants ezzel szemben óriásit fogott Odell Beckham Jr-ral, aki nemcsak az év elkapását mutatta be, hanem megdöntött egy rakás rekordot is, de legalább ekkora hős tett Mike Evans elkapó teljesítménye is, aki egy pocsék Buccaneersben ment ezer yard fölé, és szerzett 12 touchdownt. 

A hétvégén induló rájátszás programja nagyon erős lesz. A két ősrivális, a Baltimore Ravens és a Pittsburgh Steelers mérkőzése még innen is kiemelkedik. Az AFC-ben a másik meccset a Cincinnati Bengals és az Indianapolis Colts játssza, a New England Patriots és a Denver Broncos szabadnapos lesz.

Az NFC-ben a Dallas Cowboys a Detroit Lionsszal találkozik, Arizona Cardinals-Carolina Panthers is lesz, itt a Green Bay Packers és a Seattle Seahawks pihenhet.