Miért hagyja ott valaki NFL-t a college-ért?

2014.12.30. 18:09

Megéri?
Miért?
És Harbaugh négy ilyen év után minek ment el egy olyan egyetemi csapathoz, ami egyáltalán nincs a csúcson? 

Vasárnap éjjel végre lezárult a hetek óta tartó Jim Harbaugh-szappanopera, a San Francisco 49ers és az edző közös megegyezéssel szerződést bontott, kedden pedig már be is jelentették a Michigan Wolverines egyetemi csapat következő edzőjeként az ötvenegy éves edzőt.

Sokak számára érthetetlen döntés volt: egy jó NFL-es karrier után ugyan minek menne vissza valaki a college-ba? Először is azt érdemes tisztázni, hogy a vissza vagy a visszalépés szavak használata nem igazán indokolt. 

A kötődés, a legfontosabb 

Az ohiói születésű Harbaugh Ann Arborban, a Michigan Wolverines városában élt kilenctől tizenhat éves koráig, az apja a csapatnál volt edző éveken át, Jim pedig a Michigannél volt egyetemi játékos, innen draftolta őt az első körben a Chicago Bears, és miután kiderült, hogy az egyetemi csapat nagyon szívesen várta volna vissza, azóta a sajtóban is több olyan hír keringett, hogy Harbaugh családja is azt szeretné, vállalja el az állást. A Bo Schembechler edzősége alatt eltöltött egyetemi évek, a gyerekkori emlékek és a család kívánsága együtt azért elég erős szempont. És a kötődésre utalt az egyetem korábbi játékosa, Tom Brady is, aki szerint fantasztikus, hogy egy ilyen ember veszi át a programot. 

"Ezt a döntés szívből jött, erről álmodtam, nem csináltam listát az előnyökről és a hátrányokról" - foglalta össze Harbaugh a lényeget első sajtótájékoztatóján. 

A kihívás, na az igen

Azt mindenki láthatta az elmúlt években, hogy Harbaugh egy olyan faszi, aki egészen elképesztő versenyszellemmel és fanatizmussal rendelkezik, elég csak feleleveníteni a pálya mellett őrjöngéseit. A Michigannél lesz kihívás bőven, ez is az egyik ok, hogy bevállalta a feladatot, pláne úgy, hogy ezer szállal kötődik is a programhoz.

harbaugh.jpg

Elődje, Brady Hoke esetében is megvolt a kötődés, csak az a kvalitás hiányzott, amivel sikeres csapatot lehet építeni. Harbaugh rögtön meg akarja majd váltani a világot, legalábbis ilyen hozzáállásra lehet számítani, és mivel a Stanfordnál már nagyjából megmutatta, hogy ért is a dologhoz (1-11-es csapatból csinált 12-1-est), ezért izgalmas lesz nézni, mit csinál majd fent északon. A legfontosabb feladatnak az tűnik, hogy a quarterback-helyzetre megoldást találjon, a Stanfordnál már ezen a téren is bizonyított Andrew Luckkal, aztán szépen sorban a többi, a toborzás meg nagyjából a teljes kontroll - ennél jobban ambicionáló feladat aligha létezik. Ráadásul a teljes kontroll-gyakorlás nagyon passzolhat is Harbaugh-személyiségéhez, ezt is leszűrhettük az NFL-es évek alapján. 

Vannak olyan dolgok, amikben az NFL nem ér a college nyomába

Ilyen például egy Ohio State-Michigan-rivalizálás, amiről már korábban írtunk, és Harbaugh fiatalkorát is végigkövette az egész. A Michigannek nagyon masszív rajongói bázisa van, száztízezres stadionnal, ami nem igazán szokott kongani, és a hangulat is egészen más, mint a profik meccsein. Harbaugh érkezése miatt még nagyobb lehet a nyüzsgés, a napokban például a kosárcsapat meccsjegyeinek ára ment fel az egekbe, mert már szinte biztos volt, hogy NFL-es edző érkezik az egyetemre. De nem csak a csapatnak, az egész Big 10 konferenciának jót tehet egy olyan szakember, aki sikeresnek mondható az NFL-ben, hiszen az Ohión kívül nem nagyon ment a konferencia csapatainak az idén, sőt, igazából már jó néhány éve, elég csak megnézni a gyászos bowl-teljesítményeket. És akkor még nem is beszéltünk arról az országos figyelemről, amit a Michigan és az új edző kap majd ősztől - ebben is van azért vonzerő. 

michigan.jpg

A pénz annyira nem?

Mondhat bárki, bármit, de az egyetemi bajnokság egyik legjobban fizetett edzőjének nem csak azért jó lenni, mert nem kell nézni a bankszámlaegyenleget, hanem presztízs is, ha valakit Nick Sabannal egy lapon emlegetnek, még ha végül nem is ő lett a legjobban fizetett. Évi 5 milliót kap majd, állítólag ő kérte, hogy ne fizessenek neki többet, mint a 49ersnél. Amúgy Nick Saban 2006-ban pont az NFL-ből nyergelt vissza a college-ra, hogy aztán az Alabama Crimson Tide-nál és úgy általában az egyetemi fociban új korszakot nyisson. Ha mondjuk Harbaugh-t néhány év múlva a michigani program megmentőjeként és felvirágoztatójaként emlegetik majd, már megérte az egész. Merthogy az ország egyik topcsapatának összeállítása lesz a cél, az biztos. Már csak az a kérdés, hogy mennyi ideig tart majd ez. 

 

És, hogy beválik-e? Mi így gondoljuk 

enba: Láthattuk, hogy Harbaugh kivételesen tehetséges edző, hiszen gyakorlatilag a kukából kaparta össze a 49erst, szánnivaló, egykor dicsőséges csapatból ismét az élvonalba röpítve őket, viszont valószínűleg nála is az van, mint Nick Sabannál: akkora autokrata paraszt lehet, amit az NFL rommáfizetett sztárjai nem tolerálnak, a megszeppent egyetemistákkal meg úgy beszél, ahogy akar.

glaurung: Én személy szerint tökre örülök, hogy Harbaugh lesz a Michigan vezetőedzője, méghozzá két okból. Egyrészt, mivel a Michigan QB-ja volt 4 szezonon át, nyilván kötődik a csapathoz és végre megfelelően komolyan veszik majd a Ohio State-rivalryt, plusz mivel jól tud csapatot építeni (lásd ugye Stanford), még annak is megvan az esélye, hogy ez újra rivalry-game lesz a Buckeyesnak, nem egy szezon végi edzőmeccs. Mert ha bejön ez az igazolás, az nagyjából olyan lehet, mint amikor Nick Saban a Dolphinstól visszajött college-ba az Alabamához. Plusz az új hadviselés a fociban úgy tűnik, az edzősorral indul (elég megnézni, milyen nevek a vezetőedzők most a Pac12-ben...), úgyhogy így talán a Big10 is elindul kicsit fölfelé. Harbaugh csapatépítő készségei nagyon jók, már csak az a kérdés, mennyi idő kell neki ahhoz, hogy gatyába rázza ezt a programot.