Miért hagyja ott valaki NFL-t a college-ért?

2014.12.30. 18:09

Megéri?
Miért?
És Harbaugh négy ilyen év után minek ment el egy olyan egyetemi csapathoz, ami egyáltalán nincs a csúcson? 

Vasárnap éjjel végre lezárult a hetek óta tartó Jim Harbaugh-szappanopera, a San Francisco 49ers és az edző közös megegyezéssel szerződést bontott, kedden pedig már be is jelentették a Michigan Wolverines egyetemi csapat következő edzőjeként az ötvenegy éves edzőt.

Sokak számára érthetetlen döntés volt: egy jó NFL-es karrier után ugyan minek menne vissza valaki a college-ba? Először is azt érdemes tisztázni, hogy a vissza vagy a visszalépés szavak használata nem igazán indokolt. 

A kötődés, a legfontosabb 

Az ohiói születésű Harbaugh Ann Arborban, a Michigan Wolverines városában élt kilenctől tizenhat éves koráig, az apja a csapatnál volt edző éveken át, Jim pedig a Michigannél volt egyetemi játékos, innen draftolta őt az első körben a Chicago Bears, és miután kiderült, hogy az egyetemi csapat nagyon szívesen várta volna vissza, azóta a sajtóban is több olyan hír keringett, hogy Harbaugh családja is azt szeretné, vállalja el az állást. A Bo Schembechler edzősége alatt eltöltött egyetemi évek, a gyerekkori emlékek és a család kívánsága együtt azért elég erős szempont. És a kötődésre utalt az egyetem korábbi játékosa, Tom Brady is, aki szerint fantasztikus, hogy egy ilyen ember veszi át a programot. 

"Ezt a döntés szívből jött, erről álmodtam, nem csináltam listát az előnyökről és a hátrányokról" - foglalta össze Harbaugh a lényeget első sajtótájékoztatóján. 

A kihívás, na az igen

Azt mindenki láthatta az elmúlt években, hogy Harbaugh egy olyan faszi, aki egészen elképesztő versenyszellemmel és fanatizmussal rendelkezik, elég csak feleleveníteni a pálya mellett őrjöngéseit. A Michigannél lesz kihívás bőven, ez is az egyik ok, hogy bevállalta a feladatot, pláne úgy, hogy ezer szállal kötődik is a programhoz.

harbaugh.jpg

Elődje, Brady Hoke esetében is megvolt a kötődés, csak az a kvalitás hiányzott, amivel sikeres csapatot lehet építeni. Harbaugh rögtön meg akarja majd váltani a világot, legalábbis ilyen hozzáállásra lehet számítani, és mivel a Stanfordnál már nagyjából megmutatta, hogy ért is a dologhoz (1-11-es csapatból csinált 12-1-est), ezért izgalmas lesz nézni, mit csinál majd fent északon. A legfontosabb feladatnak az tűnik, hogy a quarterback-helyzetre megoldást találjon, a Stanfordnál már ezen a téren is bizonyított Andrew Luckkal, aztán szépen sorban a többi, a toborzás meg nagyjából a teljes kontroll - ennél jobban ambicionáló feladat aligha létezik. Ráadásul a teljes kontroll-gyakorlás nagyon passzolhat is Harbaugh-személyiségéhez, ezt is leszűrhettük az NFL-es évek alapján. 

Vannak olyan dolgok, amikben az NFL nem ér a college nyomába

Ilyen például egy Ohio State-Michigan-rivalizálás, amiről már korábban írtunk, és Harbaugh fiatalkorát is végigkövette az egész. A Michigannek nagyon masszív rajongói bázisa van, száztízezres stadionnal, ami nem igazán szokott kongani, és a hangulat is egészen más, mint a profik meccsein. Harbaugh érkezése miatt még nagyobb lehet a nyüzsgés, a napokban például a kosárcsapat meccsjegyeinek ára ment fel az egekbe, mert már szinte biztos volt, hogy NFL-es edző érkezik az egyetemre. De nem csak a csapatnak, az egész Big 10 konferenciának jót tehet egy olyan szakember, aki sikeresnek mondható az NFL-ben, hiszen az Ohión kívül nem nagyon ment a konferencia csapatainak az idén, sőt, igazából már jó néhány éve, elég csak megnézni a gyászos bowl-teljesítményeket. És akkor még nem is beszéltünk arról az országos figyelemről, amit a Michigan és az új edző kap majd ősztől - ebben is van azért vonzerő. 

michigan.jpg

A pénz annyira nem?

Mondhat bárki, bármit, de az egyetemi bajnokság egyik legjobban fizetett edzőjének nem csak azért jó lenni, mert nem kell nézni a bankszámlaegyenleget, hanem presztízs is, ha valakit Nick Sabannal egy lapon emlegetnek, még ha végül nem is ő lett a legjobban fizetett. Évi 5 milliót kap majd, állítólag ő kérte, hogy ne fizessenek neki többet, mint a 49ersnél. Amúgy Nick Saban 2006-ban pont az NFL-ből nyergelt vissza a college-ra, hogy aztán az Alabama Crimson Tide-nál és úgy általában az egyetemi fociban új korszakot nyisson. Ha mondjuk Harbaugh-t néhány év múlva a michigani program megmentőjeként és felvirágoztatójaként emlegetik majd, már megérte az egész. Merthogy az ország egyik topcsapatának összeállítása lesz a cél, az biztos. Már csak az a kérdés, hogy mennyi ideig tart majd ez. 

 

És, hogy beválik-e? Mi így gondoljuk 

enba: Láthattuk, hogy Harbaugh kivételesen tehetséges edző, hiszen gyakorlatilag a kukából kaparta össze a 49erst, szánnivaló, egykor dicsőséges csapatból ismét az élvonalba röpítve őket, viszont valószínűleg nála is az van, mint Nick Sabannál: akkora autokrata paraszt lehet, amit az NFL rommáfizetett sztárjai nem tolerálnak, a megszeppent egyetemistákkal meg úgy beszél, ahogy akar.

glaurung: Én személy szerint tökre örülök, hogy Harbaugh lesz a Michigan vezetőedzője, méghozzá két okból. Egyrészt, mivel a Michigan QB-ja volt 4 szezonon át, nyilván kötődik a csapathoz és végre megfelelően komolyan veszik majd a Ohio State-rivalryt, plusz mivel jól tud csapatot építeni (lásd ugye Stanford), még annak is megvan az esélye, hogy ez újra rivalry-game lesz a Buckeyesnak, nem egy szezon végi edzőmeccs. Mert ha bejön ez az igazolás, az nagyjából olyan lehet, mint amikor Nick Saban a Dolphinstól visszajött college-ba az Alabamához. Plusz az új hadviselés a fociban úgy tűnik, az edzősorral indul (elég megnézni, milyen nevek a vezetőedzők most a Pac12-ben...), úgyhogy így talán a Big10 is elindul kicsit fölfelé. Harbaugh csapatépítő készségei nagyon jók, már csak az a kérdés, mennyi idő kell neki ahhoz, hogy gatyába rázza ezt a programot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?