Sosem volt még ilyen közel a Los Angeles-i visszatérés

2015.01.06. 12:36

Bár az már biztos, hogy az NFL egyetlen franchise-nak sem adott engedélyt a Los Angelesbe költözésre 2015-re, Hollywood annyira vonzó, hogy nincs hónap (hét?, nap?) LA-hír nélkül.

A hétfői, amit az LA Times hozott le elég nagy terjedelemben attól izgalmasabb a korábbi stadionépítési terveknél, hogy az 1994-ig Los Angelesben játszó, most éppen már 20 éve St. Louisban működő Rams tulajdonosa, Stan Kroenke került hírbe a Los Angeles-i NFL-stadiont építő körökkel, nem pedig olyan befektetői kör, amely egy külső tulajdonú csapatot szeretne átcsábítani.

Kroenke annyira nem viccel, már meg is vett egy elég nagy területet Inglewoodban, illetve megegyezett a szomszédos területet birtokló Stockbridge-dzsel is, így annyi felhasználható helyük van, amin bőven elfér egy 80 ezres stadion a hozzá tartozó parkolóval és a projektbe tervezett irodákkal, lakóházakkal és mindennel. Ráadásul határozottan állítja, hogy nem hobbiból vagy befektetésből vett ekkora földet, hanem direkt stadiont akar építeni.

A terv egyébként City of Champions Revitalization Project néven fut, és az elsődleges tervek szerint olyasmi lenne, mint a feni kép, legalábbis a HKS tervezőiroda elgondolásában.

A dolog érdekességét növeli, hogy a a csapat pont januárban dönthet arról, hogy a St. Louis-i stadionbérlést évről évre megújítandóra váltsa a hosszútávú megállapodásról, ezzel lehetőséget adva magának arra, hogy lényegében bármelyik szezon végén Los Angelesbe költözzön, ha elérkezettnek látják az időt (vagyis ha elkészült a stadion).

Az Edward Jones Dome ugyanis mára elavult lett a tök új NFL-stadionok között, St. Louis pedig nem hajlandó egy rakás pénzért felújítani, úgyhogy egy évtizeddel előbb kiszállhatnak az eredeti szerződésből. De a Los Angeles-i területen mást is lehet építeni, nem csak stadiont, pl. hotelt, kaszinót meg csomó mindent, amiben rengeteg pénz van, de befektetésnek is jó, szóval még mindig ott az esély arra, hogy Kroenke csak alkupozíciónak használja a várossal szemben egy számára kedvező, hosszútávú és olcsó bérleti szerződés megkötésére.

la-sp-0105-nfl-la-stadium-20150105-002.jpg

Az inglewoodi telken egyébként nagyjából 2018-ra készülhet el a stadion, ha tényleg belevágnak a dologba, de attól, hogy Kroenke építi, még nem garantált, hogy pont a Rams költözhetne az új stadionba. Az egymilliárd dollárra taksált építési költségben ugyan nem lesz közpénz, de az NFL-nek komoly beleszólása van abba, hogy melyik csapatát engedi költözni – nyilván elsősorban azért, mert LA óriási piac, így olyat kell oda küldeni, aki meg is tölti a stadiont.

A Bleacher Report belsős értesülései szerint Kroenke-t viszont egyáltalán nem érdekli, mit akar az NFL, ő ugyanis azt mondta Inglewood polgármesterének, hogy akármi történik, ő elviszi a Ramst St. Louisból Los Angelesbe. Ez nyilván inkább csak izmozás egyelőre, de ha úgy adódik, az NFL megteheti, hogy nem köt le meccseket a Ramsnek, vagy akár el is vehetik a csapatot Stan Kroenke-tól, de a Raiders, az Oilers vagy a Colts esete is azt mutatja, hogy ha egy csapat nagyon menni akar, akkor az NFL nem megy a végsőkig.

A második kép az AEG által tervezett Farmers Field látványterve – ezt a projektet az a Philip Anschutz fémjelzi, akié a Los Angeles Kings hokicsapat és az MLS-ben idén is bajnoki címet szerző LA Galaxy.