Jó vicc volt az NFL elleni vizsgálat

2015.01.09. 19:21 Módosítva: 2015.01.09. 19:48

Amikor az NFL felkérte a korábbi FBI-igazgató Robert Muellert, hogy az amerikafutball-bajnokságot irányítók ellen végezzen független vizsgálatot, hibáztak-e a nőverő Ray Rice-ügyének kivizsgálásában, akkor néhányan még abban bíztak, hogy lesz értelme a dolognak. Egy ideig még Roger Goodell NFL-komisszár állása is veszélyben volt, mert politikusok, civil szervezetek is keményen támadták. 

Hamar kiderült, hogy Muellernek üzleti érdekeltségei vannak az NFL-ben, csütörtök éjjel pedig kiadták a százoldalas jelentést. Ezt olvasva nagyjából hasonló érzése van az embernek, mint amikor néhány hete a FIFA úgy értelmezte korrupciós vizsgálatát, hogy senki nem hibázott, mert Katarnak és az oroszoknak is adtak egy futball-vb-t, miközben több lap bizonyítékokkal is szolgált a korrupcióra. 

A balhé az NFL esetében azon ment, hogy látták-e a videót, amin az amerikaifutballista egy liftben eszméletlenre üti menyasszonyát, és ennek ellenére csak kétmeccses eltiltást adtak neki. A jelentés lényege, hogy nem hibázott senki, nincsenek erre utaló bizonyítékok, a mulasztást sem lehet igazolni, de azt azért elismerék, hogy tehettek volna ennél többet, mert tulajdonképpen semmilyen releváns hatósággal nem vették fel a kapcsolatot a vizsgálatuk során. 

A vizsgálatot két Goodell-párti klubtulajdonos felügyelte, John Mara a New York Giantstől és Art Rooney a Pittsburgh Steelerstől, ők közösen kiadtak egy közleményt, szerintük az ügy sokat ártott az NFL megítélésének, de Roger Goodell a megfelelő ember a liga vezetésére. 

Roger Goodell
Roger Goodell

Még zajlott a vizsgálat, amikor az NFL új szabályzatot vezetett be a játékosok szankcionálására, tehát az egész arra is jó volt, hogy Roger Goodellék kezébe még több hatalom kerüljön, miközben ők minden felelősséget megúsznak (igaz, az nem vitás, hogy ezt a szabályzatot már át kellett gyúrni). Persze hiába szólítja fel több jogvédő szervezet is az NFL vezérét, hogy mennie kell, egy ilyen vizsgálat után már úgysem lesz semmi az egészből. 

Ray Rice-ot amúgy azóta felmentették, akár csapata is lehetne, de érthető okokból senki nem kapkod érte, a szponzorok és a közhangulat a családon belüli erőszakkal megvádolt játékosok csapatai ellen irányult a szezon alatt.

Ezért bizonytalan a liga egyik legjobb futójának, Adrian Petersonnak is a sorsa, a korábbi Vikings-játékos már azt tervezi, hogy az olimpián indul valamelyik sprintszámban.