Világraszóló balhé az NFL-rájátszásban: megvolt-e az elkapás?

2015.01.12. 02:58

A packersös Eddie Lacy meccs eleji nagy futásait és a passzokat sántikálva osztogató Aaron Rodgers passzait is teljesen felülírta az NFL-rájátszás eddigi legvitatottabb bírói ítélete, miután a Green Bay Packers-Dallas Cowboys utolsó negyedében a a cowboysos Dez Bryant elkapását elvették a bírók. 

A hazai pályán játszó Packers 26-21-re vezetett, amikor a dallasi Tony Romo irányító eleresztett egy passzt Dez Bryant sztárelkapója felé. Bryant elkapása elsőre bravúrosnak és szabályosnak tűnt, az endzone előtt egy yardra ért földet, de a Packers bedobta a piros zászlót, hogy challengeljen. 

A bírók visszanézték, és úgy látták, hogy Bryant a földet érés után nem birtokolta labdát, úgyhogy jöhetett a Packers, és ezzel elindult az idei NFL-rájátszás eddigi legnagyobb vitája. 

Mike Pereira, aki nagyjából az NFL pápája szabályügyekben, azt nyilatkozta, a játékvezetők jó döntést hozták, mert a labdát a mozdulatsor végéig birtokolni kell, a szurkolók és több játékos szerint viszont egyértelmű volt, hogy ez egy szabályos elkapás volt.

Még az év egyik legszebb elkapását bemutató Odell Beckjam Jr. is azt írta twitterén, ez egy tök szabályos labdabirtoklás volt, és az amerikai közéletet is nagyon megmozgatta a kérdés: LeBron James NBA-sztár, Rob Lowe színész és Eva Longoria színésznő is azon szörnyülködött, hogy miért vették el a Cowboystól a first downt, de ennél azért valamivel relevánsabb volt, amivel a bírók indokoltak a mérkőzés után.

Szabályos elkapás volt?

Ha Bryant végig birtokolta volna a labdát a földet érés után, akkor nincs vita, és az ellentábor azzal sem érvelhet, hogy a földön visszaszerezte, mert érvénytelen lett az elkapás, amikor a kezéből kiperdült. Az sem számít, hogy az elkapó térde és könyöke leért a földre, a lényeg, hogy nem maradt a kezében a labda. 

De ott van még az összeesküvés-elméletek kedvelőinek az az aspektus is, hogy a rájátszás előző fordulójából a Cowboys úgy jutott tovább a Lions ellen, hogy az NFL is elismerte, játékvezetőik a dallasiak javára hibáztak többször is. Egyesek szerint ezért kellett most megfizetniük. A lényeg, hogy a Seattle Seahawks a Cowboyst 26-21-re verő Green Bay Packersszel játszik majd a Super Bowl-részvételért vasárnap.

A dallasiak edzője nem akarta erre fogni a vereséget, Dez Bryantet ellenben nem lehetett meggyőzni, szerinte meglopták őket az ítélettel.

Az este másik meccsén a Denver Broncos játszott otthon az Indianapolis Coltsszal. A hazaiakat irányító Peyton Manningnek csak az eleje sikerült jól, az első negyedben szerzett touchdownjuk volt az utolsó a meccsen. A folytatásban a Colts minden tekintetben felülmúlta a tavaly döntős Broncost, leginkább a védelem játszott nagyot, és Andrew Luck irányítónak ugyan volt két interceptionje, de összességében rendben volt a teljesítménye, legalábbis Manningével nem nagyon lehetett egy lapon emlegetni. A Colts 24-13-mal jutott a főcsoportdöntőbe. 

A harmadéves Luck első évében a rájátszásba vitte a Coltsot, a következőben még egy kört mentek a playoffban, most meglett a főcsoportdöntő is, vasárnap a New England Patriottsszal játszanak a Super Bowl-részvételért.

Ami a Denvert illeti, egyetlen touchdownnal a rájátszásban nem nagyon szokás meccset nyerni, és igazából a 38 éves Peyton Manningnek egyáltalán nem ment a játék. A vereség után rögtön beindult a spekuláció, hogy vajon ez volt-e az utolsó meccse minden idők egyik legnagyobb irányítójának.

Ő pár hete azt mondta, szeretné folyatni jövőre, igaz korábban azt is kijelentette, befejezi a játékot, ha már úgy érzi, nem tud azon a szinten játszani, ami számára elfogadható. Mindenesetre most először látszott rajta igazán, hogy a kora már befolyásolhatja. 

A jövő héten Seattle Seahawks-Green Bay Packers és New England Patriots-Indianapolis Colts a két főcsoportdöntőben, a győztesek február elején a Super Bowlban találkoznak. 

Eredmények:

Green Bay Packers–Dallas Cowboys 26–21 

Denver Broncos–Indianapolis Colts 13–24