Mariota királyként távozhat

2015.01.12. 19:36

mariota_1.jpg

Marcus Mariota a college királyaként nevezhet be a 2015-ös NFL-draftra, ehhez a Heisman-trófea után még egy lépést kell megtenni, az éjszakai döntőn megverni az Ohio State-et. Bármekkora favorit is az Oregon, egyáltalán nem lesz könnyű küldetés.

Az Oregonnak egy veresége volt a szezonban, az Arizonától kaptak ki, és ez volt az egyetlen meccs a szezonban, ahol Mariota igazán nyomás alatt játszott, mert az O-line-nak voltak bőven problémái. A legutóbbi két Oregon-mérkőzésen viszont egyszer sem sackelték, és ha a fal hozza azt az Ohio State ellen, amit mondjuk úgy a szezon második felében, akkor egy gonddal kevesebb, pláne, hogy Mariotának olyan kiugróan gyenge meccse nem is igazán volt még ebben az idényben.

Az FSU elleni elkapóival együtt nagyot ment, Byron Marshall és Dwayne Stanford mellett ott volt Darren Carrington és Charles Nelson, akiknek lehetett dobálni a mélységi passzokat, ezért is lesz most érzékeny veszteség, hogy Carrington nagyon okos manőverrel bukta a döntőt, megbukott a drogteszten fűvel. Úgyhogy Nelsonra most még több feladat hárul, pláne, hogy térdsérülése miatt Devon Allent is bukták, de még így is túlzás azt kijelenteni, hogy Mariota kifogyott a célpontokból. Ott lesz például Byron Marshall, akinek jó számai voltak az idén. Az már más kérdés, hogy a sérülések mennyire jelentenek majd problémát összességében az Oregonnak, mert van bőven hiányzó azért. 

oregond.JPG

Az Oregon védelme talán nem kapott olyan nagy figyelmet, de a csapatrész jelentős fejlődésen ment át, legutóbbi öt meccsén húsz pont alatt tartotta az ellenfeleket. Ezeken a meccseken 368 yardot engedtek az ellenfeleknek átlagosan, akik tizenegy touchdownt tudtak csinálni ellenük, és ez átlagban 100 yarddal és 2 TD-vel jobb teljesítmény, mint az alapszakasz első nyolc meccsén. Kiharcoltak tizennégy turnovert, miközben az első nyolcon tizenhatot, úgyhogy a november elején kezdődött javuló tendencia a számok alapján vitathatatlan, és szerencséjükre az offense egészen brutális volt, hogy ne kelljen aggódni. Ettől függetlenül az ő védelmük lenne a legalacsonyabban rangsorolt bajnok védelem, ha nyernek, 2010-ben az Auburn úgy lett bajnok, hogy 60.-ként rangsorolták a védelmüket, az Oregoné most a 84., de az edző Mark Helfrich szerint egy védelmet nem a számok, hanem a győzelmek határoznak meg. 

A legnagyobb sztori persze nyilván Marcus Mariota lesz, aki valószínűleg élete utolsó egyetemi meccsén játszik majd a döntőben, ennél nagyobb búcsú nem is lehetne. Hivatalosan még nem hozta meg a döntést, hogy benevez a draftra, pár napja azt mondta, hogy csak a mostani döntőre szeretne koncentrálni, nem tudja még mit hoz a jövő. De a nagyobb meglepetés az lenne, ha maradna még egy évet.