A legvalószínűtlenebb bajnokcsapat az Ohio State

2015.01.13. 10:43

meyer.jpg

Az Ohio State Buckeyes a legjobb indok, hogy mennyire jó ötlet volt bevezetni a rájátszást az egyetemi amerikaifutball-bajnokságban: a tavalyi rendszerben a Urban Meyer bajnokcsapata nem is játszhatott volna döntőt (ott még az első két kiemelt automatikusan ment a döntőbe), az idén debütált playoffban viszont előbb az Alabamát majd a a döntőben az Oregont gyűrték le 42-20-ra. Pedig egyik mérkőzésen sem ők voltak a favoritok, és óriási vita volt arról, hogy ki kapja a rájátszásban a negyedik helyet – most már kiderült, hogy a bizottság jó döntést hozott, amikor negyediknek benyomta őket. 

A kedd hajnali meccsen a Heisman-győztes Marcus Mariotával felálló Oregon nem tudta kihasználni azt, hogy az Ohio State négyszer is eladta a labdát. Mindössze tíz pontot csináltak a turnoverekből, és az az igazság, hogy az NFL-drafton első számú draft picknek jósolt Mariotának és az offense-nek sem ment a játék a meccs elején, az idén először voltak olyan megmozdulásai, hogy jól érezhető volt rajta a bizonytalanság az első félidőben, de ehhez kellett a nagyszerű Ohio State-védelem is, amely a redzone-ban nagyon masszív volt. Márpedig az ilyen dolgok is keményen befolyásolhatják a draft-értékét. Nem is nagyon tudta kijelenteni, hogy benevez az idei draftra, csütörtökig van ideje átgondolni a dolgokat. 

De sokkal fontosabb ennél, hogy az Ohio State-ről beszéljünk, mert korunk egyik legnagyobb egyetemi edzője, Urban Meyer történelmet írt. Ővé az első bajnoki cím az új rendszerben és az alabamás Nick Sabannal együtt már két külön csapattal bajnok, hiszen a SEC-es Florida Gatorsszel nyert már korábban kettőt, akkor Tim Tebow is segítette.

A Buckeyes 2002 után ismét bajnok; ez volt a nyolcadik a címük, amiben óriási szerepe volt a végig zseniálisan játszó Ezekiel Elliotnak, aki már az Alabama elleni elődöntőben is a csapat legjobb embere volt. Akkor 230 yarddal zárt. Elliot most 246 futott yardjával és 4 touchdownjával volt a döntő embere, és csak 49 yarddal maradt le Eddie George buckeyesos szezonrekordjától.

Amikor az Oregon feljött 21-20-ra, akkor hatalmas szerepet játszott abban, hogy csapatát átlökje a holtponton, és legalább ekkora dicséret illeti az Ohio State O-line-ját, amely mindezt lehetővé tette Elliotnak a hajrában.  

Az sem semmi történet, hogy a Buckeyes úgy ért a csúcsra, hogy harmadik számú irányítójuk, Cardale Jones mindössze harmadjára kezdett az idényben. Korábban sérülés miatt Braxton Millert és JT Barrettet is elvesztették, és ahogy Meyer edző is fogalmazott: ez lesz az egyetemi döntők történetének egyik legnagyobb sztorija. 

A 196 centis, 113 kilós quarterback, akinek karjáról és erejéről legendákat meséltek a csapattársak és edzői, megmutatta, hogyan lehet egy ilyen fizikumot kamatoztatni, Meyer időnként olyan playeket hívott rá, mint anno Tebow-ra, és a védőknek olykor megállítani is lehetetlen volt Jonest. 

Rengeteget jelent a Big 10 konferenciának a győzelem, hiszen mondtak róluk sok mindent az elmúlt évek teljesítményei alapján, most viszont ők adták a bajnokcsapatot, és mivel az Ohio State offensének magja megmarad jövőre is, ráadásul az összes QB egészséges lesz, ezért számolni kell majd velük. Plusz érkezik a Big 10-be az NFL-t a college kedvéért otthagyó Jim Harbaugh a Michigan Wolverineshez, szóval a felhajtás óriási lesz. 

Mindenki nyert az új rendszerrel, mert hihetetlenül szórakoztató playoffot kaptunk ajándékba egy valószínűtlen bajnokcsapattal, amely épphogy becsúszott a rájátszásba, harmadik számú irányítójával lett bajnok két jóval esélyesebb csapat ellen.

063_461466178.jpg

Ezért is nagy a college, amely kétségtelenül anyagilag és népszerűségben is nagyot lépett előre az idén, a két elődöntőnek például nagyobb nézettsége volt, mint az NFL-es Wild Card-meccsek bármelyikének. Most még a héten eldől, ki megy a draftra, aztán augusztusban megint elindul az őrület.