Legendásan könnyű út a Super Bowlba?

2015.01.18. 15:12

Vasárnap este nagyjából 7 óra alatt kiderül, kik játszanak február 1-jén a Super Bowlban Arizonában, hiszen előbb az NFC, majd az AFC főcsoportdöntője is lemegy.

A mezőny erejét jól mutatja, hogy az NFC-ben a címvédő Seattle Seahawks játszik azzal a Green Bay Packersszel, ami 2011 februárjában nyert, idén pedig az irányítójuk, Aaron Rodgers a szezon legjobbájnak (MPV) járó cím legfőbb várományosa.

Az AFC-ben legutóbb 2006-os bajnokság után győztes, a 2012-es drafton első helyen kiválasztott Andrew Luckkal támadó Indianapolis Colts látogat a 2001 óta öt (legutóbb 2012-ben) Super Bowlba bejutó New England Patriotshoz.

Fél lábon is be lehet jutni?

A Green Bay Packers annak ellenére játszott nagyot múlt héten a Dallas Cowboys ellen, hogy az iránytó Aaron Rodgerst láthatóan nagyon hátráltatta vádlisérülése, időnként még a sántikálást sem vállalta be, inkább egy lábon szökdécselt a játékok között a hidegben.

Ha az állapota nem javult drasztikusan az elmúlt héten, gondban lehetnek, ugyanis a Seattle védelme a szezon végére nagyjából olyan félelmetes lett, mint egy éve, amikor a Super Bowlban kiütötték a Denver Broncost. 37 sackjükkel ugyan csak a 20. helyre kerültek a ligában, de ebből 17 decemberben jött.

A két csapat legutóbb pont a szezon legelső meccsén találkozott, akkor a Seahawks címvédőhöz méltó módon nyert 36-16-ra. Ez csak egyetlen dolog miatt lehet érdekes: eddig hatszor volt olyan, hogy az a két csapat, ami az első fordulóban találkozott, az a főcsoportdöntőben is összekerült és mind a hatszor az nyer, aki az első meccsen. Ha ez most is így lesz, az elsősorban négy tényezőnek lesz köszönhető:

  • A címvédő QB-tól, Russell Wilsontól nem kell tökéletes játék, elég, ha nem csinál nagy hibát
  • Marshawn  Lynch legalább úgy fut, mint a múlt héten 123 yardig jutó DeMarco  Murray
  • A Seahawks hazai közönsége, ami leghangosabb az NFL-ben, megzavarja a Packerst
  • A szezonban legkevesebb elkapást, yardot és TD-t engedő passz elleni védelmük tartja a formáját.

Nem a Packers az esélyes, de ha valaki képes lesz nyerni Seattle-ben, az pont az idén fantasztikus idényt produkáló Aaron Rodgers lesz (a futó Eddie Lacy segítségével.)

A múlt vagy a jövő?

Az Indianapolis Coltsnak ugyanaz lesz a kulcsfeladat a New England ellen, amit a Baltimore Ravensnek is megjelöltünk: meg kell állítaniuk valahogy a tight end Rob Gronkowskit, akire elsősorban nagy elkapásai miatt gondolunk, de az alapszakaszi meccsükön blokkolásban volt egészen kivételes idén.

Persze ha csak ennyi bajuk lenne, örülnének. Amióta nem Peyton Manning, hanem Andrew Luck irányítja a Colts csapatát, a Patriots egészen elképesztő módon uralja őket: 2012 óta átlagosan 48-22-re verte az Indianapolist: hazai pályán 59-24-re és 43-22-re nyertek, míg idén idegenben 42-20-ra.

Emellett a már háromszoros bajnok Tom Brady a legutóbbi 67 hazai meccsén 60-szor nyert, sok tényező tehát nem szól a vendégek mellett, akiknek Brady és Gronkowski mellett a futójáték miatt is főhet a fejük: a Pats a három említett meccsen 115 futásból 595 yardot és 12 TD-t hozott össze, ami majdhogynem lehetetlen szám. Két éve LaGarrette Blount, idén pedig Jonas Gray futott remekül ellenük, most viszont mindketten a csapatban vannak (Blount rövid időre eligazolt)...

Viszont Andrew Luck nem véletlenül a jövő egyik nagy irányító-reménysége. Egy legendát már legyőzött múlt héten Peyton Manning személyében és Tom Bradytől sem ijed meg, bármilyen nehéznek is tűnik a dolga.

Akármelyik csapat is jut tovább, az már szinte biztos, hogy egy rekord megdől. Eddig ugyanis csak hat játékosnak sikerült, hogy hat Super Bowlban is kezdő legyen saját posztján, és köztük van Brady, valamint az indianapolisi rúgó Adan Vinatieri is. Vagyis ha nem sérül le közülük az, aki nyer, csúcsot dönthet, egyúttal beállíthatja Mike Lodish rekordját, aki hat Super Bowlban játszhatott, de nem mindegyiken kezdőként.

Mr. és Mrs. Jones már örülhet

Pontosabban már vehetik a jegyüket Arizonába, hiszen egy fiuk már biztosan játszik a Super Bowlban, Arthur ugyanis a Coltsban, Chandler pedig a Patriotsban játszik védő falemberként. A család egyébként is nagyon sportos, harmadik fivérük, Jon a UFC, a legnagyobb vegyes harcművészet-liga félnehézsúlyú bajnoka.

A két főcsoportdöntő

NFC: 21.05 Seattle Seahawks-Green Bay Packers

AFC: 00.40 New England Patriots-Indianapolis Colts