A címvédő nyerte az év NFL-meccsét, vagy odaadták neki?

2015.01.19. 20:56
A győztes Seattle Seahawks irányítója csak sírni tudott a megnyert konferenciadöntő után, megvolt rá minden oka. A Green Bay Packers meg bánkódhat, hogy nem voltak elég bevállalósak, és bukták a Super Bowl-részvételt. Elemzés.

Az év legizgalmasabb NFL-mérkőzését játszotta a Seattle Seahawks és a Green Bay Packers vasárnap este a Super Bowl-részvételért, pedig nagyon úgy nézett ki, hogy nem lesz szoros a konferenciadöntő vége.

Rengetegen a címvédő Seahawks nagy feltámadásáról beszéltek, miután 0-16-ról visszajött a csapat, és a hosszabbításban 28-22-re nyert, míg a Packers-szurkolók leginkább csapatukat okolták, hogy kiengedték a kezükből a konferenciadöntőt. Még a Green Bay-irányító Aaron Rodgers is erre utalt a vereség utáni nyilatkozatában. 

Összeszedtünk néhány fordulópontot és döntő pillanatot, hogyan alakulhatott ki az elmúlt évek egyik legdrámaibb befejezése, ami után a Seattle Seahawks lesz az ellenfele a New England Patriotsnak a Super Bowlban február 1-jén.

A Seattle Seahawks nagy feltámadása

 • Russell Wilson elképesztő lelki ereje

  A Seattle Seahawks harmadéves irányítója az egyik legjobb rájátszásbeli mérleggel rendelkezett, ezért is volt rémálom a csapat szurkolóinak, hogy egymás után adta el a labdákat a meccs elején. Akárhányszor Jermaine Kearse elkapó felé dobta a labdát, mindig valami tragédia lett belőle, négy interception is így született, de ebben bőven benne volt Kearse is. Wilson pályafutása során először került ilyen kétségbeejtő helyzetbe, csak a második negyed végén volt meg az első sikeres passza, de nem tört meg.  Az utolsó negyedben két touchdownt szerzett csapata, azokat a támadásokat szinte tökéletesen vezette végig, hét passzkísérletéből hat bejött, mentálisan nagyon ott volt. A hosszabbításban, a mindent eldöntő támadás előtt azt mondta Kearse-nek, te fogod szerezni a mindent eldöntő pontokat, és így is lett, Wilson passza után Kearse touchdownjával nyert a hosszabbításban a Seahawks. Abszolút érthető volt, hogy az irányító miért zokogva adott interjút a pályán a győzelem után.

 • A sorsfordító trükkös játék

  Rengeteg olyan NFL és egyetemi meccs volt már, ahol egy sikeres trükkös játék fanatizálta hátrányban lévő csapatot, és aztán behúzta a győzelmet. Egyszerűen hangulatilag, lelkileg ekkora lökést adhat egy ilyen húzás. A Seahawks edzésén már csütörtök óta gyakorolták a játékot, Jon Ryan punter azóta azzal nyomasztotta Pete Carroll vezetőedzőt, hogy próbálják meg élesben is. Végül 16-0-nál, amikor még pontja se volt a hazai csapatnak, meghúzták. Ryan sosem dobott még touchdown-passzt, és eredetileg futnia kellett volna a first downért, de amikor a packersös AJ Hawk túl közel került hozzá, meglátta, hogy Garry Gilliam üresen maradt, úgyhogy felé dobta a labdát. Meg is lett a touchdown. Gilliam korábban sosem kapott el a profik között touchdownt, de még passzt se. Ryan ráadásul mostantól egyedüliként mondhatja el magáról, hogy rájátszásban punterként TD-passzt jegyez.  

  Russell Wilson is tisztában volt, hogy lélektani fordulópont volt a trükkös játék, a meccs utáni sajtótájékoztatón a pódiumra menet szólt oda a punter Ryannek, hogy mennyire szereti. A touchdown előtt mindössze 120 yardot nyertek támadásaikkal, az utolsó negyedre viszont megtáltosodtak, és két touchdownt is szereztek. 

 • Marshawn Lynch és az option

  A seattle-iek közönségkedvenc futójának, Marshawn Lynch-nek viszonylag csendes meccse volt a hajráig, de a végére ő is megvadult, és hozta a tőle elvárt brutális, megállíthatatlan futásokat. Első touchdownját még visszavonták, mert kilépett a pálya szélén, mielőtt az endzone-ba ért, ám később megszerezte saját pontjait. Ezután egy kétpontos kísérletet is behúztak a hazaiak (nem is akármilyet), ezzel harcolták ki a hosszabbítást, mert később a Packers még bevágott egy mezőnygólt. A hazaiak az utolsó negyedben a támadásoknál sikeresen alkalmazták az addig javában sikertelen vagy mellőzött read optiont - ez nagyjából arról szól, hogy az irányító az ellenfél védelmét olvasva dönti el, hogy passzolni fog, vagy átadja a labdát futójának, esetleg ő maga indul meg a labdával. Bejött, Lynch és Wilson ezekből futott 85 yardot az utolsó negyedben, és vezetett touchdownnal zárult támadásokat. 


Ahogy a védelmet és az utolsó negyedben sérülése miatt leginkább fél kézzel védekező Richard Shermant is ki lehet emelni, mindezek együtt hozzájárultak az NFL történetének egyik legnagyobb főcsoportdöntős feltámadásához. 

A Green Bay Packers bukása

 • Lemerevedtek az endzone-ban

  A Green Bay Packersnél egy életre bánni fogják, hogy nem voltak bevállalósabbak, és nem szereztek több pontot a Seahawks labdavesztéseiből. Márpedig Russell Wilson nem igazán szokta négyszer eladni a labdát, még ha ebben célpontjai hibái is benne voltak. A félidőben a 16-0 helyett simán vezethettek volna 24 vagy 28-0 ra is. Onnan már egészen más lett volna a történet, emberfeletti meló kellett volna a hazaiaktól, bár így is az volt, amit műveltek. Mindezek után a Packersnek hat támadást négyszer kellett punttal, pontszerzés nélkül befejeznie a második félidőben, mert a Seahawks védelme rendre megállította őket. 

 • Rossz edzői döntések

  Szorosan összefügg ezzel a következő pont, mert bárhogy is alakult, Mike McCarthy edző rosszul jött ki néhány konzervatív döntéséből. Ott volt ugye még az elején egy 4th&1-es helyzet 1 yardra az Seahawks endzone-ja előtt, ahol a legtöbben rámentek volna a touchdown-próbálkozásra. Ilyen helyzetekben az NFL-edzők 65%-a bevállalja a kockázatot, 55%-ban be is jön a dolog a statisztikák szerint. Még ha el is rontják, az ellenfél a legrosszabb mezőnypozícióból indít, ha meg bejön, kétszer annyi pont. Akárhogy is nézzük, az ilyen helyzetet a rájátszásban be kell vállalni, a végén rettentően hiányoztak ezek a pontok a Packersnek.  És az utolsó negyedben volt még két drive, ahol a Packers inkább ölte az időt, ahelyett, hogy megpróbált volna egy-két first downt kiharcolni (még Wilson interceptionje után sem igyekeztek visszahordani a labdát jobb mezőnyhelyzetért). Azokkal valószínűleg zsebben lett volna a meccs.

 • Amikor valaki azt hiszi, hogy menni fog valami, aztán mégsem

  A meccs vége előtt két perccel a Seattle Seahawks onside kickkel próbálkozott, azaz nem előrebikázták a labdát a kezdés után, hanem megpróbálták saját játékosuk kezei közé juttatni. Ez a Packers hibájának köszönhetően sikerült. Valószínűleg vége lett volna az izgalmaknak, ha Brandon Bostick kezei között nem megy át a labda, ehelyett visszaszerezték a seahawksosok, a támadás vége touchdown lett. A mérkőzés után a vendégjátékos a fél világtól bocsánatot kért, ő is jól tudta, hogy ezt elcseszte. Kiderült ugyanis, hogy az ellenfél játékosainak blokkolása lett volna a feladata, de úgy érezte, hogy meg tudja fogni a labdát. Nem tudta, és a sisakjáról lepattant, a hazaiak pedig megszerezték. Nagy hiba volt, ahogy a speciális csapat lelkén szárad a benyelt trükkös játék is. 

A győztes Seattle Seahawks a másik konferenciadöntőt megnyerő New England Patriots ellen játssza majd a Super Bowlt február 1-jén, miután Tom Bradyék 45-7-re lépték le az Indianapolis Coltsot.

A végén állva maradt négy csapatból talán a lehető legjobb párosítás jött össze. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?