A címvédő nyerte az év NFL-meccsét, vagy odaadták neki?

2015.01.19. 20:56
A győztes Seattle Seahawks irányítója csak sírni tudott a megnyert konferenciadöntő után, megvolt rá minden oka. A Green Bay Packers meg bánkódhat, hogy nem voltak elég bevállalósak, és bukták a Super Bowl-részvételt. Elemzés.

Az év legizgalmasabb NFL-mérkőzését játszotta a Seattle Seahawks és a Green Bay Packers vasárnap este a Super Bowl-részvételért, pedig nagyon úgy nézett ki, hogy nem lesz szoros a konferenciadöntő vége.

Rengetegen a címvédő Seahawks nagy feltámadásáról beszéltek, miután 0-16-ról visszajött a csapat, és a hosszabbításban 28-22-re nyert, míg a Packers-szurkolók leginkább csapatukat okolták, hogy kiengedték a kezükből a konferenciadöntőt. Még a Green Bay-irányító Aaron Rodgers is erre utalt a vereség utáni nyilatkozatában. 

Összeszedtünk néhány fordulópontot és döntő pillanatot, hogyan alakulhatott ki az elmúlt évek egyik legdrámaibb befejezése, ami után a Seattle Seahawks lesz az ellenfele a New England Patriotsnak a Super Bowlban február 1-jén.

A Seattle Seahawks nagy feltámadása

 • Russell Wilson elképesztő lelki ereje

  A Seattle Seahawks harmadéves irányítója az egyik legjobb rájátszásbeli mérleggel rendelkezett, ezért is volt rémálom a csapat szurkolóinak, hogy egymás után adta el a labdákat a meccs elején. Akárhányszor Jermaine Kearse elkapó felé dobta a labdát, mindig valami tragédia lett belőle, négy interception is így született, de ebben bőven benne volt Kearse is. Wilson pályafutása során először került ilyen kétségbeejtő helyzetbe, csak a második negyed végén volt meg az első sikeres passza, de nem tört meg.  Az utolsó negyedben két touchdownt szerzett csapata, azokat a támadásokat szinte tökéletesen vezette végig, hét passzkísérletéből hat bejött, mentálisan nagyon ott volt. A hosszabbításban, a mindent eldöntő támadás előtt azt mondta Kearse-nek, te fogod szerezni a mindent eldöntő pontokat, és így is lett, Wilson passza után Kearse touchdownjával nyert a hosszabbításban a Seahawks. Abszolút érthető volt, hogy az irányító miért zokogva adott interjút a pályán a győzelem után.

 • A sorsfordító trükkös játék

  Rengeteg olyan NFL és egyetemi meccs volt már, ahol egy sikeres trükkös játék fanatizálta hátrányban lévő csapatot, és aztán behúzta a győzelmet. Egyszerűen hangulatilag, lelkileg ekkora lökést adhat egy ilyen húzás. A Seahawks edzésén már csütörtök óta gyakorolták a játékot, Jon Ryan punter azóta azzal nyomasztotta Pete Carroll vezetőedzőt, hogy próbálják meg élesben is. Végül 16-0-nál, amikor még pontja se volt a hazai csapatnak, meghúzták. Ryan sosem dobott még touchdown-passzt, és eredetileg futnia kellett volna a first downért, de amikor a packersös AJ Hawk túl közel került hozzá, meglátta, hogy Garry Gilliam üresen maradt, úgyhogy felé dobta a labdát. Meg is lett a touchdown. Gilliam korábban sosem kapott el a profik között touchdownt, de még passzt se. Ryan ráadásul mostantól egyedüliként mondhatja el magáról, hogy rájátszásban punterként TD-passzt jegyez.  

  Russell Wilson is tisztában volt, hogy lélektani fordulópont volt a trükkös játék, a meccs utáni sajtótájékoztatón a pódiumra menet szólt oda a punter Ryannek, hogy mennyire szereti. A touchdown előtt mindössze 120 yardot nyertek támadásaikkal, az utolsó negyedre viszont megtáltosodtak, és két touchdownt is szereztek. 

 • Marshawn Lynch és az option

  A seattle-iek közönségkedvenc futójának, Marshawn Lynch-nek viszonylag csendes meccse volt a hajráig, de a végére ő is megvadult, és hozta a tőle elvárt brutális, megállíthatatlan futásokat. Első touchdownját még visszavonták, mert kilépett a pálya szélén, mielőtt az endzone-ba ért, ám később megszerezte saját pontjait. Ezután egy kétpontos kísérletet is behúztak a hazaiak (nem is akármilyet), ezzel harcolták ki a hosszabbítást, mert később a Packers még bevágott egy mezőnygólt. A hazaiak az utolsó negyedben a támadásoknál sikeresen alkalmazták az addig javában sikertelen vagy mellőzött read optiont - ez nagyjából arról szól, hogy az irányító az ellenfél védelmét olvasva dönti el, hogy passzolni fog, vagy átadja a labdát futójának, esetleg ő maga indul meg a labdával. Bejött, Lynch és Wilson ezekből futott 85 yardot az utolsó negyedben, és vezetett touchdownnal zárult támadásokat. 


Ahogy a védelmet és az utolsó negyedben sérülése miatt leginkább fél kézzel védekező Richard Shermant is ki lehet emelni, mindezek együtt hozzájárultak az NFL történetének egyik legnagyobb főcsoportdöntős feltámadásához. 

A Green Bay Packers bukása

 • Lemerevedtek az endzone-ban

  A Green Bay Packersnél egy életre bánni fogják, hogy nem voltak bevállalósabbak, és nem szereztek több pontot a Seahawks labdavesztéseiből. Márpedig Russell Wilson nem igazán szokta négyszer eladni a labdát, még ha ebben célpontjai hibái is benne voltak. A félidőben a 16-0 helyett simán vezethettek volna 24 vagy 28-0 ra is. Onnan már egészen más lett volna a történet, emberfeletti meló kellett volna a hazaiaktól, bár így is az volt, amit műveltek. Mindezek után a Packersnek hat támadást négyszer kellett punttal, pontszerzés nélkül befejeznie a második félidőben, mert a Seahawks védelme rendre megállította őket. 

 • Rossz edzői döntések

  Szorosan összefügg ezzel a következő pont, mert bárhogy is alakult, Mike McCarthy edző rosszul jött ki néhány konzervatív döntéséből. Ott volt ugye még az elején egy 4th&1-es helyzet 1 yardra az Seahawks endzone-ja előtt, ahol a legtöbben rámentek volna a touchdown-próbálkozásra. Ilyen helyzetekben az NFL-edzők 65%-a bevállalja a kockázatot, 55%-ban be is jön a dolog a statisztikák szerint. Még ha el is rontják, az ellenfél a legrosszabb mezőnypozícióból indít, ha meg bejön, kétszer annyi pont. Akárhogy is nézzük, az ilyen helyzetet a rájátszásban be kell vállalni, a végén rettentően hiányoztak ezek a pontok a Packersnek.  És az utolsó negyedben volt még két drive, ahol a Packers inkább ölte az időt, ahelyett, hogy megpróbált volna egy-két first downt kiharcolni (még Wilson interceptionje után sem igyekeztek visszahordani a labdát jobb mezőnyhelyzetért). Azokkal valószínűleg zsebben lett volna a meccs.

 • Amikor valaki azt hiszi, hogy menni fog valami, aztán mégsem

  A meccs vége előtt két perccel a Seattle Seahawks onside kickkel próbálkozott, azaz nem előrebikázták a labdát a kezdés után, hanem megpróbálták saját játékosuk kezei közé juttatni. Ez a Packers hibájának köszönhetően sikerült. Valószínűleg vége lett volna az izgalmaknak, ha Brandon Bostick kezei között nem megy át a labda, ehelyett visszaszerezték a seahawksosok, a támadás vége touchdown lett. A mérkőzés után a vendégjátékos a fél világtól bocsánatot kért, ő is jól tudta, hogy ezt elcseszte. Kiderült ugyanis, hogy az ellenfél játékosainak blokkolása lett volna a feladata, de úgy érezte, hogy meg tudja fogni a labdát. Nem tudta, és a sisakjáról lepattant, a hazaiak pedig megszerezték. Nagy hiba volt, ahogy a speciális csapat lelkén szárad a benyelt trükkös játék is. 

A győztes Seattle Seahawks a másik konferenciadöntőt megnyerő New England Patriots ellen játssza majd a Super Bowlt február 1-jén, miután Tom Bradyék 45-7-re lépték le az Indianapolis Coltsot.

A végén állva maradt négy csapatból talán a lehető legjobb párosítás jött össze.