Valaki hazudik a lepuhított labdákkal kapcsolatban

2015.01.20. 10:16

Bár biztos, hogy nem rájuk fogadtunk volna, de végül a breaking sportos sztrorikban eddig meglehetősen alulreprezentált Newsdaynek (a WCVB segítségével) sikerült összerakni a vasárnapi Pats-Colts meccsen leengedett labdák timeline-ját.

Az már eddig is ismert volt, hogy az NFL vizsgálatot indított a Patriots ellen, amiért azok támadás közben az előírásokhoz képest némileg leengedett, puhább labdákat használtak – mindkét csapat saját, 12-es garnitúrából kapja őket, vagyis mindkét támadósor a saját labdáiért felel. Tom Brady csak röhögött az egészen, Bill Belichick azt mondta, hogy mindenben együttműködnek a ligával, az NFL ugyanakkor Michael Signora szóvivőn keresztül csak annyit ismert el hétfőn, hogy vizsgálódnak, de tippelni sem mer, az mikorra zárulhat le.

De térjünk is át magára a mérkőzésre. A WCVB-s Mike Lynch úgy tudja, akkor tűnt fel a Coltsnak, hogy valami nem oké, amikor D'Qwell Jackson interceptiont csinált a második negyedben. Lynch szerint a LB, a Newsday szerint viszont nem is ő maga, hanem a Colts stábjának egyik tagja, aki felszerelésekkel foglalkozik, fedezte fel, hogy kicsit furcsa a labda, nincs eléggé felfújva, és ezt egyből jelezte is a vezetőedző Chuck Pagano felé. Ez 9:11-nél volt a félidő előtt.

Nem sokkal később a sajtóboxban ülő GM, Ryan Grigson is értesült a dologról, aki egyből felhívta az NFL futballügyekért felelős igazgatóját, Mike Kensilt, hogy tájékoztassa a fejleményekről. Kensil a félidőben, 17-7-es Patriots vezetésnél szólt a bíróknak, hogy nézzenek utána.

Pagano viszont hétfőn azt mondta, hogy neki semmi nem tűnt fel, nem is mond semmit, ez az egész az NFL hatásköre. Ez viszont – hacsak nem nagyon szemantikailag vizsgáljuk és tényleg Pagano tapasztalatát nézzük – nem teljesen vág össze azzal, amit a Newsday ír, hiszen világos, hogy Pagano tudott a dologról, még ha nem is nyomogatta meg a labdát.

Az NFL-től az ilyen ügyekben általában megszólaló alelnök, Greg Aiello semmit nem ráult el arról, a bírókat ki és mi módon értesítette a feltételezett csalásról. A Bíró Bizottságot vezető Dean Blandino annyit tett hozzá (nem a konkrét ügy kapcsán nyilatkozva), hogy elő szokott fordulni, hogy néhány labda kikerül a körforgásból, ha gond van vele, és ezeket később tesztelik le.

Az persze kérdés, hogy a 12 meccslabdából hánnyal trükközött (ha egyáltalán?) a Patriots. Mint ahogy az is, hogy ez miért csak Jacksonnak, vagy a stábtagnak tűnt fel, miközben a labdákkal minden play előtt találkozó umpire-nek nem. Vagy épp egyetlen más Colts-játékosnak vagy bármelyik bírónak sem, pedig a playek között ők is bőven találkozhattak a labdákkal.

Miután a bírók 2-2,5 órával a meccs előtt leellenőrzik és megjelölik a labdákat, már csak a labdaszedők érhetnek hozzá, vagyis ha valaki változtatott a nyomáson, az egy labdaszedő volt. Csakhogy a bírók általában még a meccs előtt is ránéznek ezekre, azt pedig pontosan tudják, hogy a hidegben hogy változik a tapintásuk, keménységük, bármijük, hiszen eleget fogdossák őket hétről hétre.