Hozzá hasonló még nem volt? De: Tom Brady

2015.01.31. 22:04
Az idei Super Bowl új korszakot nyithat. Eljött a generációváltás ideje az NFL-irányítóknál, de Brady még egyszer megmutathatja, miért ő minden idők egyik legnagyobb játékosa.

Amikor hétfőn hajnalban elkezdődik a New England Patriots-Seattle Seahawks az idei Super Bowlon, akkor két olyan irányító találkozik, akik között tizenegy év korkülönbség van, mégis rengeteg a hasonlóság. A címvédő seattle-i Russell Wilson pályájának első három éve szinte a patriotsos Tom Brady karrierjének újrajátszása.

És talán ez lesz egy nagy irányítógeneráció utolsó esélye bajnoki gyűrűre.

Mert a Tom Brady-Peyton Manning-rivalizálás egy NFL-korszak nagy sztorija lett, ezen nőtt fel egy generáció. Bár rájátszás-statisztikák és bajnoki címek alapján Brady fölénye egyértelmű, de Manning ebben a szezonban az NFL történetének legtöbb touchodwn-passzt jegyző játékosa lett, és tavaly megszerezhette volna második bajnoki címét. Ehelyett a Wilson vezette Seahawks leverte őket a Super Bowlban, 43-8-cal alázták meg a Denver Broncost. 

Peyton Manning sorsa ráadásul bizonytalan, ugyanis a denverieknél elég komoly váltások történtek, miután az Indianapolis Colts legyőzte őket a konferencia-elődöntőben. Ment az edző John Fox, és vele együtt a teljes stábja, illetve több kulcsjátékos szerződése is lejár.

Egy ilyen váltás sosem jön jól, pláne, ha valaki 38 éves, és egyre inkább kezdik megkérdőjelezni tudását. Manninget ugyanis tömegek írták le a Colts elleni vereség után, a kritikák szerint már túl öreg, fizikuma nem az igazi. Most úgy néz ki, hogy visszatér a következő évre, de erről majd az orvosai döntenek.

Tom Brady és Peyton Manning
Tom Brady és Peyton Manning

Ugyanennek a generációnak meghatározó tagja a New Orleans Saintsszel a 2009-es idényben Super Bowl-győztes Drew Brees. Az idény előtt nem volt akkora hülyeség, hogy a Saints ott lehet a rájátszás végén, végül az alapszakaszból se jutottak tovább. Igaz, sérültjeik meg rutintalan újoncaik is voltak, plusz a csapat teljesen kiszámíthatatlan formában nyomta végig az őszt. A következő idényre a fizetési keretet is át kell majd gondolni a klubnál, meg hogy kiket áldoznak be. 

Brees 36 éves, olyan sok ideje már neki sincs, bármennyire is szeretne 45 éves koráig játszani. 

Miért annyira érdekes a Brady–Wilson-harc? 

A most 26 éves Russell Wilson profi pályafutása azért is indult hasonlóan, mint a New England Patriots-legenda Tom Bradyé, mert élete első három, kezdőként lejátszott NFL-es szezonjában kétszer is a Super Bowlba jutott. Egészen vicces összehasonlítani az első három évük számait. 

  • Brady 40-12-es győzelmi mérleggel állt, Wilsonnak 42-13-as van
  • Bradynek 75 touchdownja volt és 41 interceptionje, Wilsonnál 82 TD és 31 interception ez 
  • Passzolt yardokból Wilson áll jobban 11591-gyel, Bradynek 11523 volt az első három évében

Nagyjából hasonló helyzetből kerültek az NFL-be is, egyiküktől sem vártak különösebben nagy dolgokat. Tom Brady minden idők legnagyobb draftfogása lett, mert csak a hatodik körben kelt el a 199. kiválasztottként, és Wilsont ugyan a harmadik körben draftolták 2012-ben, de az esélyek nem mellette szóltak.

Az irányítók mezőnyében a 180 centis magasság nem előnyös, és a kezdőnek szánt Matt Flynn akkor kötött sokmilliós szerződést a Seahawksszal. Viszont Wilson úgy játszott, hogy hamarosan Flynnt kellett elküldeni a csapattól. 

Az ilyen későn draftolt, és nagy sikereket elérő irányítóknál nyilván felmerül a kérdés, mégis miért nem vitték el őket korábban, ha ilyen jó játékos lett belőlük. Pete Carroll, a döntős Seahawks edzője szerint ez is bizonyítja, hogy az NFL-ben mennyire kiélezett verseny zajlik, azokból a srácokból is meghatározó emberek lehetnek, akik nem sztárként érkeztek a profiligába. 

A statisztikájuk és a pályájuk eleje tehát nagyon hasonló, játékstílusuk, felépítésük viszont nem is lehetne ennél különbözőbb. A 193 centis Brady karja és dobásai lassan tizenöt éve határozzák meg a Patriotsot, míg a másik oldalon az egy fejjel alacsonyabb Wilsonnak a mobilitása az egyik legnagyobb veszélye. Jól passzol, futásai is veszélyesek, az alapszakaszban 849 yardot futott (ebből 500-at előre erre kidolgozott akcióból) és 3475-öt passzolt, Bradynél ezek a számok 57 és 4109. Az viszont egyáltalán nem garantált, hogy ők lesznek a főszereplők hétfő hajnalban, sőt.  

A Seahawks játéka sokkal inkább a védelemre és a futójátékra épül, de az NFL Films egyik szakértője világított rá arra, hogy ebben pont a 2000-es évek elejét uraló New England Patriotsra hasonlítanak. Ám a mostani döntőben ugyanúgy a Pats-védelmen, és különösen Darrelle Revisen sok múlhat majd. 

Kinek mit jelentene a győzelem? 

A hatodik döntőjére készülő Bradynek óriási elégtétel lenne, ha tíz év után ismét bajnok lehetne, hiszen a legutóbbi két alkalommal, a 2007-es és a 2011-es szezonban a New York Giants ellen buktak el. Az egyik nagyképű exgiantses meg is jegyezte a múlt héten: ha Brady nem velük találkozik azokban a döntőkben, akkor valószínűleg a győzelem is meglett volna, ebben az esetben pedig vita nélkül Brady lenne minden idők legjobb játékosa. 

A mostani győzelemmel a Patriots-irányító beérné gyerekkori bálványát, Joe Montanát, aki négy bajnoki gyűrűt nyert, bár Brady leszögezte, hogy nem lehet egy lapon emlegetni őket. És ha már gyerekkori bálványok: amikor Brady nyerte a bajnoki címeit, Wilson ámulva nézte a tévé előtt, imádta a passzait, a feltámadásokat, erről ő beszélt pár napja.

Ha a seattle-i játékos lesz a bajnok hétfő hajnalban, végülis lehetne beszélni arról, hogy elkezdődött a Wilson-korszak, de ez akkor dől majd el, ha már nem lesz ott vele például Marshawn Lynch, akinek futójátéka legalább ennyit számít, mint Wilson lelkiereje két héttel ezelőtt. Akkor négy eladott labda után hozta vissza csapatát a Green Bay Packers ellen, óriásit fordítottak, és bejutottak a Super Bowlba. 

A seahawksos Russell Wilson
A seahawksos Russell Wilson

Kétségtelenül Wilson lett annak az irányító-generációnak a legnagyobb durranása, aminek elvileg Robert Griffin III-ről és Andrew Luckről kellett volna szólnia, legalábbis mindenki róluk beszélt három éve. Luckot persze hiba lenne leírni, mert rengeteget bizonyított már, szépen lassan lépdel előre, de Wilsonnak jöttek a sikerek leggyorsabban. Ráadásul a nála rutinosabbak ellen is elég jó mérlege van, a Super Bowl-győztes irányítók ellen eddig 11-szer győzött, és egyszer sem kapott ki, ami nem gyenge teljesítmény. 

Brady saját generációja legeredményesebb irányítója lett, ő a legrutinosabb, elképesztő rájátszásbeli mérlegének Peyton Manning és Drew Brees sem ér a nyomába, és úgy is a csúcson tudta tartani magát, hogy közben néhány irányítógarnitúra kicserélődött körülötte, méltó ellenfél lesz a Seahawks-védelem. 

Wilson a zseben kívül is iszonyú jó, szóval ha a Patriots jót akar, akkor igyekezniük kell majd a azon belül tartani a Seahawks-irányítót. A Patriots az utóbbi évek legjobb formáját hozta, a Seahawks pedig a Green Bay Packers elleni konferenciadöntőben bizonyította, miért olyan rettegett ellenfél.

Az talán nem merész jóslat, hogy a tavalyi egyoldalú Super Bowlnál az idei valószínűleg sokkal izgalmasabb lesz. 

A mérkőzés hétfőn hajnali 0.30-kor kezdődik, az Indexen online követheti.