Gengszter? Különc? Legendás játékos?

2015.02.01. 09:42
Volt már egy rakás rendőrségi ügye, nyári tábort tart gyerekeknek, az újságírókat kiborítja, miközben csapattársai odavannak érte. Marshawn Lynch a Super Bowl főszereplője lehet.

Nincsen vitatottabb figura az NFL-ben, mint a döntős Seattle Seahawks egyik legfontosabb játékosa, Marshawn Lynch. A running back rengeteget tett azért a Green Bay Packers elleni drámai konferenciadöntőben, hogy végül fordítsanak és nyerjenek, nincs nála jobb játékos a ligában, ha a kontakt után  megszerzett yardokat nézzük. Ez utóbbi statisztika leginkább elképesztő fizikumáról árulkodik, olykor két-három védő kell, hogy a földre lehessen vinni, ezért is lehet kulcsember a Seahawksnál a Patriots elleni vasárnap éjszakai Super Bowlon.  

És akkor ott van a másik oldala Marshawn Lynchnek, amit az utóbbi hetekben annyit mutatott a közvélemény felé. Az újságírókból hülyét csináló sztár, akit hiába faggatnak a riporterek még a Super Bowl hivatalos sajtótájékoztatóján is, ugyanazt a választ ismételgeti öt percen át. 

Mert Lynchet büntették rendesen a szezonban, leginkább azért, mert nem volt hajlandó az újságíróknak nyilatkozni, pedig az NFL szabályai ezt kötelezővé teszik a játékosok számára. Egészen pontosan úgy szól a rendelet, hogy az amerikaifutballisták szerződésük szerint kötelezve vannak erre, különösen azok esetében fontos ez, akik sztárok, mert nagy felelősség hárul rájuk.

A sokadik büntetés után aztán Lynch megadta magát az újságíróknak, de bármit kérdeztek tőle csak egy "yeah" volt a válasz. A Super Bowl előtti médianapon a fél világ kíváncsi lett volna a mondanivalójára, ez lett a vége:

Marshawn Lynch's Super Bowl Press Conference

A harmadik Super Bowl előtti kötelező sajtótájékoztatón se válaszolt kérdésekre, csak annyit mondott, bármit is csinál, az újságírók folyton ott vannak körülötte, mikor jól tudják, mire számíthatnak. "Nem számít, mit gondoltok és terjesztetek rólam, a lényeg, hogy amikor hazamegyek, ott van a családom, őket szeretem, csak ez számít nekem, ti meg találjatok ki, amit akartok". 

A büntetést ezzel sem úszta meg, az NFL azért büntette meg, mert saját ruhamárkáját a Beast Mode-ot reklámozta, a szabályok szerint ezt sem lehet. Sokak szerint csak gyerekes lázadás az egész, mások úgy gondolják, Lynch legalább kitart az elvei mellett. És azt sem árt megjegyezni, hogy a Beast Mode cuccokból származó bevételt nyári táboroztatásra fordítja. 

Tavaly azért sikerült szóra bírnia az ESPN-nek, csináltak vele egy dokumentumfilmet, ebben elég sokat mesélt a gyerekkoráról, családi hátteréről is. Lynch az oaklandi gettóban nőtt fel, az apja többször ült börtönben, ritkán találkozott vele, az anyjuk közben minden erejével azon volt, hogy Lynchet és a testvéreit távol tartsa az utcáktól, amik dealerekkel és prostituáltakkal volt tele. 

"Valószínűleg azért is zárkóztam be ennyire, mert időnként, amikor az apám épp kint volt, az anyám elvitt hozzá. Erre ő rögtön lelépett, pedig alig láttam. Egy idő után az ember elkezdi a legrosszabbat várni mindenkitől" - mondta Lynch. 

Az Oakland Tech középiskolában ragadt rá a Beast Mode becenév brutális futásai miatt, helyi legenda lett, később a USC egyetemen folytatta, innen vitte el a drafton a Buffalo Bills. Jöttek az ezeryardos szezonok, meg a gondok is, kétszer is letartóztatták, volt olyan csapattársa, aki csak gengszterként emlegette ügyei miatt.

"Megnéztem volna, hogy belőlük mi lesz, ha ilyen környéken nőnek fel, ha folyamatosan megkülönböztetik őket, ha időnként nincs mit enniük, és egy héten át ugyanabban a ruhában járnak iskolába. És aztán a semmiből az óriási siker, a megvalósult álom, húszévesen, amikor még szart sem tud az ember az életről" - emlékezett vissza a running back. 

Néhány évvel később a Seahawkshoz került, itt történt meg a Beast Quake 2010-ben. A rájátszásban a New Orleans Saints ellen hazai pályán szerzett touchdownja miatt akkora volt az őrjöngés a stadionban, hogy kisebb földrengést regisztráltak a környéken. 

Marshawn Lynch's Beast Run

Lynch viselkedését, megjelenését a legtöbben nem tudják hova tenni a mai napig. Csapattársai szerint meghalna a többiekért a pályán. Az irányító Russell Wilson szerint a futójátékos egy olyan srác, aki nem akar fölöslegesen beszélni, csak futballozni, az edző Pete Carroll annak örül, hogy sztárja semmiben sem változott, az emberek meg előbb-utóbb úgyis megértik. 

Máig hazajár Oaklandbe, tavaly ott tartóztatták le, mert szer befolyása alatt vezetett. Éppen útban volt az alapítványa nyári táborába, ahol hatszáz gyerek várt rá, ugyanis minden nyáron összeszed párszáz fiatalt, akiken segíthet. 

"Nem sok lehetőség volt ott, ahonnan én jöttem. Próbáltam előre menni, mindig bajba keveredtem, kajajegyeken éltem, szar környéken nőttem fel. Később fejjel előre rohantam linebackereknek, a futball megnyitotta előttem a lehetőségeket, áttörtem a védők között, börtönben is voltam, kijöttem, touchdown. Valami ilyesmi az életem" - foglalta össze. 

A Super Bowl hétfőn 0.30-kor kezdődik, az Indexen online követheti majd.