Buta rendőrökön múlhat a vád Hernandez gyilkossági ügyében

2015.02.19. 13:42

A többszörös gyilkossággal vádolt NFL-es, Aaron Hernandez perén egyre egyértelműbb, hogy valami hasonló lesz a védelem stratégiája, mint ami Oscar Pistorius ügyvédjeinek volt, a bizonyítékokat és azok begyűjtésének módját igyekeznek támadni.

A perben az egyik legfontosabb elem egy rágógumi lehet, illetve az a töltényhüvely, amihez hozzáragadt. Mindkét tárgyat abban a bérelt autóban találta meg egy autókölcsönző alkalmazottja, amit Hernandez és társai használtak a gyilkosság éjszakáján. Az autót a gyilkosság másnapján vitte vissza az amerikaifutballista. Le volt törve a vezetőoldali visszapillantó, ezért a sportoló bocsánatot kért, de nem tudta megmondani, mi történt pontosan, majd rágóval kínálta az alkalmazott nőt.

A nő nem emlékezett, ugyanolyan rágóval kínálta-e, amiből az autó padlóján talált később. Amúgy a rágót és a megtalált töltényhüvelyt egy szemeteszsákba rakta, és kidobta, csak később, amikor hallotta a hírekben a gyilkosságot, akkor értesítette a rendőröket, hogy az autóban talált tárgyaknak köze lehet az ügyhöz.

Aaron Hernandez a bíróságon
Aaron Hernandez a bíróságon

A rendőrök a szemétben már úgy találták meg a rágót, hogy ráragadt a töltényhüvelyre, és ez a per egyik legfontosabb információja lehet. Ugyanis a sportoló DNS-e a rágógumiról is rákerülhetett a töltényhüvelyre (ezt az egyik beidézett helyszínelő is megerősítette), és ha nem sikerül Hernandezt ehhez a töltényhüvelyhez kapcsolni, akkor azt sem lehetne bizonyítani, hogy hozzáért a fegyverhez vagy a töltényhüvelyhez a gyilkosság után. Hernandez ügyvédje keményen támadta a bizonyítékot begyűjtő rendőröket, hogy nem várták meg a helyszínelőket, hanem ők maguk vitték be a tárgyakat. 

Érdekes információ, amivel Hernandez menyasszonyának nagybátyja, Azia Jenkins szolgált a bíróságon. A férfi a sportolóval együtt biliárdozott a gyilkosság másnapján. Közben a San Antonio Spurs-Miami Heat NBA-döntőjének hatodik meccsét néztek, és amikor a reklámok mentek, Hernandez megjegyezte, hogy az ő reklámszerződéseinek lőttek.

Jenkins nem akart belemagyarázni semmit a dologba, de az jó kérdés, hogy Hernandez miért mondta ezt. Elege volt abból, hogy a rendőrség rászállt az ügy miatt, vagy tisztában volt, hogy mi vár rá. Amúgy igaza is lett, miután gyanúba keveredett, több szponzora is felbontotta a szerződését. Mondjuk az nem valószínű, hogy direkt utalást tett volna Jenkinsnek a gyilkosságról, mert az áldozat, Odin Lloyd is Jenkins egyik rokonával járt.