Lengyel óriásé az NFL legújabb álomsztorija

2015.03.27. 10:42

Villámkarriernek is nevezhetnénk a lengyel Babatunde Aiyegbusiét, akit csütörtökön igazolt le a keretbe a Minnesota Vikings, hiszen a lengyel (igen, lengyel) óriásnak négy nap alatt sikerült meggyőznie az NFL-t arról, hogy képes egy európai ligából bekerülni.

Merthogy a 206 centis, 160 kilós offensive tackle-nek hétfőn volt egy workoutja a University of Texas-San Antonio (UTSA) kampuszán, ahol annyira felkeltette a Vikings érdeklődését, hogy szerdára meg is hívták magukhoz egy saját próbára, majd egy nappal később le is igazolták.

Még engem is meglep, nagyon hálás vagyok az esélynek, amit a Vikings adott most nekem. Tudom, hogy ez mennyire komoly dolog és mennyire bizonyítanom kell ezután is. De készen vagyok rá, erről álmodtam minden nap, amikor még a lengyel edzőtermekben készültem. Arra gondoltam, hogy ha az Egyesült Államokban születek, mennyivel könnyebb lett volna ide eljutnom. Mindenki azt mondta, hogy ez esélytelen, de mégis itt vagyok. Nagyon boldog vagyok

– mondta a Babs becenévre hallgató játékos. 

Aiyegbusi a lengyelországi Olesnicában született, májusban lesz 27 éves. 2013-ban a Wroclaw Giantscel lett bajnok, a tavalyi szezont a legerősebb európai bajnokságban, a German Football League-ben (GFL) szereplő Dresden Monarchsnál játszott, amivel második helyen végeztek az északi csoportban.

Azt viszont, hogy az európai szinten viszonylag komoly rutin milyen messze van az amerikai tapasztalattól, jól jelzi, hogy Aiyegbusi a 22 órás repülőút után kezdte megtanulni azokat a gyakorlatokat, amik alapján hétfőn felmérték tudását és képességeit az NFL-csapatok.

nfl_aiyegbusi3_576x324.jpg

A jelek szerint gyorsan mehetett a tanulás, ha a Vikings egy private workout után már szerződést is adott neki. A tökéletestől persze azért még messze van, leginkább egy kísérleti alany a Minnesotánál, ahol azonnal jelezték, hogy a lábizmain (elsősorban a combján) és a csípőjén sokat kell még dolgoznia, úgyhogy rá is uszították egyből az erőnléti edzőt, de a lengyel tehetség bízik abban, hogy képes lesz az elvárt szintre fejlődni mielőbb.

A hétfői próbán a méretéhez képest mindenképp meggyőző volt a lengyel, már ami a fizikai felmérőt illeti. 67,3 centis súlypontemelkedése volt, amivel a középmezőny alsó felében lett volna a falemberek között a Combine-on, de ott csak kés hasonló súlyú OL volt, velük pedig tartotta a szintet. Az 5,28 másodperces 40 yardja is teljesen elfogadható eredmény a mezőnyben. Emellett 279,4 centi volt a helyből távolugrása, a 100 kilót pedig 28-szor tudta kinyomni: mindkettő igen jó eredmény az idei Combine eredményeihez képest. 

Aiyegbusi történetében viszont talán még a gyors szerződésnél is érdekesebb, hogy addig hogyan jutott el. Az egész nagyban Kevin Curtisnek, a Texas Tech segédedzőjének köszönhető. A 34 éves, Frankfurtban született Curtis 2002-ben került a Texas Techről a San Francisco 49-ershez, majd 2006-tól két évet lehúzott a Cologne Centurions NFL Europe-csapatban az NFL mellett.

Az egyik akkori edzője jelenleg a Dresden Monarchsnál dolgozik, ő küldött egy videót Curtisnek, hogy nem vinnék-e el a Texas Techre. Ők sajnos a profinak minősített lengyel ligás évek miatt már nem tudták megszerezni a lengyel játékost, de Curtis tudta, hogy valami nem mindennapit látott a videón. Egyből el is küldte a felvételt Jeff Griffin játékosügynöknek, aki szinte szóhoz sem jutott, amikor megnézte azt. Csak annyit tudott kinyögni:

Hát ez meg mi a fene?

Az ügynök Skype-on intézett szinte mindent, Aiyegbusi másfél hét alatt megszerezte a vízumot, hogy időben ott lehessen a UTSA pro day-én. Ezt március 19-én, csütörtökön kapta meg, vasárnap pedig már útban is volt Amerikába, ahol egy héttel a vízum kiadása után már szerződést is kapott.

10866108_926690307350097_1264827762372005147_o.jpg

Az álomszerű igazolás ellenére nem minden csapat osztozott a Vikings lelkesedésében. Egy NFC East-csapat szerint nagy és merev volt Aiyegbusi, egy AFC South-csapat embere szerint pedig az egykor kosarazással kezdő játékos nagyon nyers még, de van benne lehetőség még úgy is, hogy 26 éves.

Az persze kérdés, hogy meddig jut el a Vikingsnál, az viszont biztos, hogy a szerződés aláírásával ő lett az ötödik lengyel játékos az NFL-ben Rich Szaro, Chester Marcol, Zbigniew Maniecki és a legendás rúgó, Sebastian Janikowski után.