Egy sztár, és a sötét oldala

2015.05.02. 00:40

A Tampa Bay Buccaneers Jameis Winstonnak, a Florida State korábbi Heisman Trophy-győztes és egyetemi bajnok irányítójának kiválasztásával kezdte a 2015-ös NFL drafot magyar idő szerint péntek hajnalban. Ezzel Winston a draft történetében a 31. irányító lett, akit az első helyen választottak ki, és olyan Super Bowl-győztes QB-k nyomdokába lépett, mint Terry Bradshow, John Elway, Troy Aikman, Drew Bledsoe vagy épp Peyton és Eli Manning, akik szintén elsőként keltek el.

Winston tehát az NFL következő nagy reménysége, pedig sokkal megosztóbb egyéniség annál, mint ahogy ünnepelték a draft napján. A múltjában eltiltás, bolti lopás, és nemi erőszak vádja is van, eltussolás látszatát keltő, de legalábbis gyanús körülmények között zajló nyomozással.

A Winston-ügy, ami 2012-ig nyúlik vissza, tulajdonképpen nem is magával Jameis Winstonnal kezdődik. A későbbi Heisman-győztes és egyetemi bajnok, mára NFL-irányító akkor még csak a Florida State egyetemen volt gólya, és az amerikai focicsapat edzéseit is csak látogatta. Abban az évben nem számítottak rá a pályán, és csak sejteni lehetett, hogy egyszer majd sztár lesz az egykori középiskolai szupertehetségből.

Az ügy valójában 2012. december 7-én, hajnalban kezdődött, amikor egy gólya,aki egy későbbi dokumentumfilmben felfedte kilétét, Erica Kinsman, bejelentést tett a rendőrségen, hogy egy ismeretlen férfi az éjszaka megerőszakolta az egyetem kampuszán kívül, miután átmulatott egy éjszakát az egyetemisták által kedvelt egyik helyi bárban.

A vallomástétel közben megmutatta a zúzódásokat a testén, a tesztek pedig spermát találtak a ruháján. Az eset viszont csak egy évvel később került napvilágra, de amilyen gyors botrány kavarodott belőle, olyan gyorsan el is ült. A helyi ügyész bizonyíték hiányában nem emelt vádat, igaz, azt elismerte, hogy rendőrség több komoly hibát is vétett a nyomozás során.

Hogy mekkorákat, azt a The New York Times egy 2014-es cikkében tárta fel, amelyben részletesen végigvették, hol és mekkorát hibázott mind a tallahassee-i rendőrség, mind pedig az egyetem a saját belső vizsgálata során. Ezt William N. Meggs, a helyi ügyész is megerősítette nekik, de rajta kívül több más érintettel is beszéltek.

Ezekből az interjúkból derültek ki a következő fejlemények

A Winston-ügy legfontosabb elemei

  • 2012. december 7.: A Florida State egyik hallgatója bejelentést tesz hajnalban arról, hogy az éjszaka megerőszakolták.
  • 2013. január 10.: A rendőrség azonosítja a feltételezett elkövetőt, Jameis Winstont, miután az áldozat azonosítja az egyik órán.
  • 2013. január 23.: A rendőrség felveszi a kapcsolatot Winstonnal, aki csak ügyvédjén keresztül reagál.
  • 2013. február 11.: A nyomozást vezető rendőr lezárja az ügyet anélkül, hogy fontos tanúkkal beszélt volna, megszerezte volna a bár felvételeit, vagy DNS-mintát kért volna a feltételezett elkövetőtől.
  • 2013. november 12.: Az ügyészség újranyitotta az ügyet, kihallgatják a két fő tanút, köztük azt, aki személyesen is ott volt a decemberi esetnél, illetve megszerzik Winston DNS-mintáját.
  • 2013. december 5.: Az ügyészség kellő bizonyíték hiányában újra lezárja az ügyet.
  • 2014. március 12.: A Florida State meghallgatta Winstont az ellene a magatartási kódex négyrendbeli megsértése miatt indított vizsgálat során.
  • 2014. december 21.: Az egyetem lezárta a belső vizsgálatát, Winstont semmiben nem találták felelősnek.
  • 2015. április 16.: Erica Kinsman polgári pert indít Winston ellen.

Amikor az áldozat bejelentést tett az ismeretlen tettes ellen, csak annyit tudott mondani, hogy az este folyamán megismerkedett egy Chris nevű fiúval, aki azt mondta magáról, hogy az amerikai focicsapat tagja, és később vele, valamint két másik fiúval találta magát egy taxiban. Az áldozat ekkor 19 éves volt, tehát illegálisan fogyasztott alkoholt a bárban, de a szemtanúk elmondása szerint nem volt részeg.

További részletekre nem emlékezett, egészen odáig, hogy egy lakásban volt, ahol egy férfi erőszakoskodott vele. Megpróbált ellenállni, de az lefogta, majd amikor rájuk nyitott valaki, és azt mondta a férfinak, hogy hagyja abba, az kiküldte a rájuk nyitót, a nőt pedig a fürdőszobába cipelte, és folytatta az erőszakot. Később felöltöztette a nőt, egy robogón pedig a kollégiumának közelébe vitte. Az áldozat a bejelentést csak később, egy barátnőjének unszolására tette meg.

Winston ekkor még nem volt ismert játékos, de már ekkor is 193 centi és 104 kiló csupa izom volt.

Az egyetemi rendőrség kórházba kísérte a vizsgálatokra, de mivel Kinsman elmondása szerint nem a kampuszon történt az eset, a városi rendőrség vette át az ügyet. A nyomozó ugyanakkor pár kérdés után hazaküldte, mert látta rajta, hogy fáradt, és arra kérte a nőt, később folytassák.

Mennyi idő kell egy elsőéves játékos azonosításához – 10, 15, 16 másodperc?

Másnap a nő Scott Angulo nyomozónak elmondta, mi történt a bárban, majd azután, illetve azt is, hogy a taxiban valaki az egyetemi igazolványát használta fel kedvezményre. Angulo nyomozó két hónappal később adta le az első jelentését, amiben említést sem tett arról, hogy megpróbálta volna megkeresni a Chris nevű amerikaifocistát, vagy hogy elkérte volna a szórakozóhely 30 kamerájának felvételeit. A taxitársaságot ugyan megkereste, de csak azt a választ kapta, hogy a kocsik GPS-követője nem elég pontos ahhoz, hogy kellően leszűkítsék a találatokat a cégnél.

Amikor az azon az estén dolgozó sofőrök elérhetőségét elkérte, beérte annyival, hogy megkeresésére egyik sem válaszolt, de egyiket sem hívta be a rendőrségre, vagy kereste fel.

Angulo a feletteseit is tájékoztatta, hogy nem talált nyomot az ügyben, de ez január 10-én megváltozott, amikor Kinsman meglátta az egyetemen az elkövetőt az egyik óráján, és a nevét is meghallotta: Jameis Winston. Angulo ekkor sem tett sokat, csak a helyettes nyomozó kereste meg Winstont két héttel később, telefonon.

Amikor elmondta Winstonnak, miért keresi, ő azt mondta, baseballedzése lesz, ezért később visszahívja a nyomozót. Ezt már Winston ügyvédje tette meg, aki közölte, hogy senkivel sem hajlandóak beszélni. A tettes azonosítása után viszont nem vettek tőle DNS-mintát, hiába kérte a nő ügyvédje ezt külön, szerinte erre a rendőrség csak annyit reagált, hogy ha mintát kérnének Winstontól, az bekerülne a lapokba.

Az ügyet Angulo arra hivatkozva zárta le, hogy az áldozat nem tanúsított együttműködést a rendőrséggel, és csak akkor folytatják a továbbiakban, ha az áldozat vádat emel. Azonban addig sem az együttműködés hiányáról nem tájékoztatták az áldozatot, és az ügyvédjét sem, majd a nyomozás lezárásáról sem tettek említést nekik. Akkor sem, amikor az ügyvéd folyamatosan a DNS-vizsgálat eredményéről kérdezte a rendőrséget telefonon.

Az egyetem sem talált semmi kivetnivalót

Mindez a háttérben zajlott, egészen 2013 novemberéig, amikor a The Tampa Bay Times közérdekű adatigénylésére a rendőrségnek ki kellett adnia a nyomozás dokumentumait. Azonnal hatalmas botrány kerekedett, de Winston ügyvédje gyorsan lépett: a két tanúval, Chris Casherrel és Ronald Darbyval eskü alatti írásbeli nyilatkozatot íratott alá, amiben a kérdéses estéről beismerték, hogy a szőke nő, aki nem volt ittas, saját elhatározásából távozott velük a bárból, majd ment Winstonnal a szobájába. A szoba ajtajának zárja nem működött, ezért látták, mi történik bent, de nem volt szó sem kényszerítésről, sem erőszakról, Cashert pedig a nő küldte ki a szobából, amikor bement, nem Winston.

Angulo a focicsapat embere

A The New York Times azt is kinyomozta, hogy a Winston-ügyet vezető Scott Angulo szabadidejében annak a Seminole Boosters egyesületnek dolgozott biztonsági emberként, amely a fő finanszírozója a Florida State egyetem sportrészlegének, és amely 2012-ben nagyjából a negyedét állta az egyetem elnöke, Eric Barron 602 ezer dolláros éves fizetésének. Barron 2014 óta a Penn State elnöke.

A helyi ügyész, Williams Meggs azonnali felülvizsgálatot rendelt el, mert elfogadhatatlannak találta, hogy pár órán belül nem azonosították a játékost, nem kérték el a biztonsági kamerák felvételét és a taxisofőrt sem próbálták megtalálni, és mert telefonon vették fel a kapcsolatot Winstonnal, akinek így lehetősége volt ügyvédhez fordulnia, mielőtt bármit mondott volna.

Ám ekkorra, vagyis közel egy évvel az eset után a bár már törölte a felvételeket, a sofőrök pedig nem emlékeztek semmi értékelhetőre. DNS-mintát viszont vettek Winstontól, ami megegyezett azzal, amit a nő ruháján találtak. Emellett Angulo nyomozónál is sikerült elérni, hogy kihallgassa Chris Cashert közel egy év elteltével, aki elmondta, hogy a telefonjával videóra vette, mi történt Winston szobájában, de azóta törölte a felvételt.

Viszont sem a rendőrség, sem az ügyészség nem kérte be Winston, Casher és Darby telefonjainak adatait, pedig Kinsman minden beérkező és kimenő üzenetét megvizsgálták.

A novemberben újra megnyitott ügyet három hét alatt újra le is zárták, mert semmi új bizonyíték vagy nyom nem került elő.

Belső vizsgálat az egyetemen sem zajlott, pedig a rendőrségi dokumentumokból kiderült, hogy a Florida State sportrészlegének egyik képviselője 2013 januárjában telefonon érdeklődött a nyomozásról Angulo helyettesénél.

Tehát tudtak az ügyről, mégsem tettek semmit, pedig a magatartási kódexük kimondja, hogy a rendőrségi eljárástól függetlenül ki kell vizsgálniuk minden hasonló esetet, ráadásul a szövetségi törvények szerint minden, a sportrészlegen dolgozó alkalmazottnak kötelessége jeleznie a nemi erőszakkal kapcsolatos eseteket az iskola vezetősége felé.

Az egyetemi város külön autonómia

Tallahasse számára a Florida State többet jelent, mint egyszerű egyetem. A 180 ezres városban a 40 ezres kampusz külön világ, mint megannyi amerikai egyetemi városban. Mivel a sportcsapatok sikerén a város gazdasági helyzete is múlik, gyakori, hogy az egyetem működésének rendelnek mindent alá, ami szinte saját hatáskörbe kerül. Erre legjobb példa a 2008-09-ben, a Penn State egyetemen kirobban gyermekmolesztálási-ügy, amiben kiderült, hogy a helyi amerikai futballcsapat vezetőedzője, illetve rajta kívül az egyetem több vezetője is tudott arról, hogy a csapat egyik segédedzője 14 éven keresztül molesztált fiatalkorú fiúkat, de nem tettek róla jelentést, az egyetemi rendőrség pedig egy 1994-es bejelentés után sem gyanúsította meg.

Az egyetem csak 2014 januárjában, a Florida State által megnyert egyetemi döntő után akarta tisztázni az esetet Winstonnal, ő viszont ügyvédje tanácsára megtagadta ezt. Ekkorra az egyetem áldozatsegítő programjának vezetőjéhez egy másik esetről is érkezett jelentés, amiben Winstonra egy másik hallgató panaszkodott. Ő ugyan nem nevezte erőszaknak, ami történt, mert nem mondott nemet Winstonnak, mégis az aktus után, úgy érezte magát, mint akit bántalmaztak, ezért segítséget kért.

Márciusban lezajlott a meghallgatás, amin Winston közleményében úgy fogalmazott, hogy

a nemi erőszak nagyon gonosz bűn. Az egyetlen dolog, ami ehhez fogható, az az, ha valakit alap nélkül vádolnak nemi erőszakkal.

A meghallgatás után csak decemberben hozott döntést az egyetem, ami összesen négy pontban (két szexuális tevékenység és két veszélyeztetés) vizsgálódott Winston ellen. Az egyetem szerint Winston semmiben sem vétett az iskola magatartási kódexe ellen.

A másodszor is megnyitott vizsgálatot 2013. december 5-én lezárták, az egyetemi vizsgálat eredménye bő egy évvel később lett nyilvános, ők sem találtak semmiféle vétséget. Ezért 2015 áprilisában úgy döntött az időközben már nem a Florida State-re járó Kinsman, hogy polgári pert indít Winston ellen a 2012 decemberében történt erőszak miatt.

Kinsman nemi erőszak, testi sértés, személyes szabadság korlátozása és érzelmi stressz okozása miatt perli Winstont.

A The New York Times több, ehhez hasonló esetet is talált a Florida State egyetemmel kapcsolatban, amikor vagy az egyetemi, vagy a városi rendőrség hanyag vizsgálatot folytatott. Többek között olyanokat, amikor a nyomozó első kérdése az áldozathoz az volt, hogy

biztos abban, hogy erőszak volt, és nem csak nem akar gyereket, vagy nem akarta bevenni az esemény utáni tablettát?

A helyi rendőrség munkájáról mindent elmond, hogy esküdtszéki vizsgálat 2013 márciusában gondatlan, nemtörődöm, hetyke és alkalmatlan munkavégzés miatt azt javasolta, hogy a rendőrséget be kellene olvasztani a seriff hivatalába.