Az nyerte a draftot, akinek nem is szabadott volna

2015.05.08. 17:26

Két gyakran emlegetett mondás szokott előkerülni a draft idején is az NFL-ben. Az egyik szerint egy csapat draft-évfolyamát ötéves távlatból lehet csak igazán megítélni, a másik szerint pedig sosem március-májusban dől el a bajnoki cím. Utóbbival most nem is törődnénk, hiszen nem a végső erőviszonyokat mérjük fel, előbbihez képest viszont korán, már pár nappal a draft után megnézzük, ki hogyan teljesített.

A 32 csapatot öt csoportba szedtük teljesítményük alapján, a legjobbakkal kezdve haladunk a látszólag leggyengébben draftoló felé, de jobbra divíziónként is felállítottuk az erősorrendet, hogy egymás közvetlen riválisait is össze lehessen mérni.

Szinte hibátlan

Nehéz majdhogynem tökéletes draftot hozni, hiszen egy jó csapatnak egyszerre kell lecsapni a hiányposztokra és a fennmaradó legjobbakra, ezt pedig nem könnyű egyensúlyban tartani. Idén három csapatnak sikerült ez a legjobban: az Atlanta Falconsnak, a Jacksonville Jaguarsnek és a Baltimore Ravensnek.

A Falconshoz most került oda az új vezetőedző Dan Quinn, aki Seattle Seahawks védelméért felelt korábban, így nem okozott meglepetést, hogy hasonlóan kemény defense kialakításába kezdett. Az első körben vitt Vic Beasley tökéletes a csapatba, az ötödik körig megmaradt Grady Jarrett a 137. választáshoz képest nagyon jó játékos, de a második körös corner, Jalen Collins is jó befektetés hosszú távra. Ami viszont az igazi pluszt jelentette számukra, az a futó Tevin Coleman és az elkapó Justin Hardy megszerzése: előbbi törött lábközépcsonttal futott 2000 yard fölé tavaly, szinte biztos, hogy ő lesz a kezdő a szezon elején, utóbbi pedig nagyszerűen illik majd a passzjátékba Julio Jones, Roddy White és Loenard Hankerson mellé.

Az egész draft egyik legnagyobb szerzeménye A.J. Cann volt a harmadik körben, mert ő azonnal kezdeni tud guardként a Jaguarsnél. Dante Fowler tovább segít abban, hogy Jacksonville-ben is olyasmi védelem legyen, mint a Seahawksnál, T.J. Yeldon pedig azonnal a kezdő futó lehet: és ők még csak az első három pick. Sikerült későn is remek játékost találniuk, érthetetlen, hogy az egyetemi bajnok Michael Bennett hogy volt még ott a 180. választásra.

Hiányposztra húztak remek embereket, és jó úton haladnak, hogy az NFL viccéből erős középcsapattá váljanak.

Két fő posztra kellett figyelnie a Ravensnek a drafton, ezt a kettőt pedig már az első két körben orvosolták: a világcsúcsot döntő elkapó, Breshad Perriman, illetve az évfolyam legjobb tight endje, Maxx Williams is hozzájuk került. A védőfalba Carl Davis és Za'Darius Smith nagyon fontos szerzemények lesznek, ahogy a negyedik körben vitt futó, Buck Allen is, aki kiváló társa lehet majd Justin Forsettnek. Az ötödik körben választott falember, Robert Myers pedig tipikusan az a játékos, akiből a Ravens kihoz majd 4-5 szezont kezdőként, és senki sem tudja majd, hogy csinálták.

Erős négyes

A Vikings első hat választásából öt tökéletesen érthető és fontos: Trae Waynes nagyon kell a védelem szélére, Eric Kendricksből azonnal kezdő lesz középső linebackerként, ráadásul korábbi csapattársa, Anthony Barr mellett játszhat majd. Danielle Hunter idővel, de szintén fontos játékos lehet, T.J. Clemmings már az első szezonjában beépülhet a támadófalba, a sérülése nem jön elő, Stefon Diggs pedig olyan gyors elkapó, akiből sokat ki lehet hozni. Mivel a Minnesota végül 10 választással zárt, belefért pár luxuspick is, de a még mindig nagyon fiatal irányítónak, Teddy Bridgewaternek elkellett volna némi segítség a falba.

Rex Ryan remek védelmet hagyott maga mögött a Jetsnél, így Leonard Williams választása érhetetlennek is tűnhet, de az évfolyam legjobb védője ellen érvelni nem lenne könnyű. Devin Smith egyetemen is már a legjobbak között volt, de kérdés, hogy az irányító oda tudja-e majd dobni neki a labdát. És ha már irányító: Geno Smith kezdi majd itt a szezont, de a negyedik körben vitt Bryce Petty hamar megszorongathatja majd. Akiket választottak, azokkal nincs gond, de az, hogy nem erősítették meg komolyan a támadófalat, náluk is komoly baj forrása lehet.

Két helyre kellett főleg ember a Cardinalsnak, de csak egyre figyeltek az elején: a támadófalba vitt D.J. Humphries-zal. A falból távozott játékosokat inkább pass rusherekkel pótolták, ami visszaüthet, viszont a támadókhoz vitt páros, a futó David Johnson és az elkapó J.J. Nelson remekül illik a rendszerükbe: előbbi amellett, hogy nagy, erős futó, jól kap el, utóbbi pedig

John Brownnal a liga leggyorsabb elkapó párosát alkothatja.

Amikor egy csapat két tackle-lel kezdi a draftot, mint a Cincinnati, vagy nagy bajban van, vagy van ideje a jövőre gondolni. A Bengalsnél az utóbbi áll fenn, ráadásul ezt meg tudták fejelni azzal, hogy egy kései körben találtak egy jó linebackerre (Paul Dawson), aki a következő Vontaze Burfict lehet náluk, és a jó pickek mellett egy balhés játékos, Josh Shaw kiválasztása is belefért. Sokkal jobbak nem lettek, de egy év múlva nagyon fontosak lehetnek az idén drafolt embereik.

A Tampa Bay 2015-ös draftja mindenképp az irányító Jameis Winston sikerén áll vagy bukik, akit egyből két remek támadófalemberrel segítettek a következő körben, bár a guard Ali Marpet számára nagy ugrás lesz az egyetemi harmadosztályból az NFL. Kwon Alexanderből Lovie Smith képes remek játékost faragni, de sokat vele sem segítettek a pass rushon, pedig lett volna rá lehetőségük elég.

Chicagóban rendezték idén a draftot, nagy volt tehát a figyelem a Bearsen. Az elkapó Kevin White máris jobb az elcserélt Brandon Marshallnál, a védőfalba Eddie Goldman kiváló lesz, és a center Horniss Grasu is a kezdőpozícióért megy majd. Vitathatatlanul erősödtek, de a védelemben még mindig kérdés, hogy ki tudja majd megzavarni az irányítókat, már pedig ebben a csoportban erre szükségük lenne.

12 játékost vitt a Browns, közülük hetet az első 125 választásból, ami kiváló évfolyamot hozhat, főleg két első körös pickkel. Danny Shelton és Nate Orchard tovább javít a védelmen, Cameron Erving biztosíték, ha menne a center Alex Mack a szezon végén. Duke Johnson remek plusz az Isaiah Crowell-Terrance West futópáros mellé és a hetedik körben megszerzett corner, Ifo Ekpre-Olumu is beválhat, ha rendben lesz a térde. De nem vitt elkapót a Browns, és közel sem biztos, hogy elég lesz, amit a szabadügynökökkel erősítettek, főleg a közepes irányítóikkal.

Danny Shelton

Szerencséje volt a Dolphinsnak, hogy DeVante Parker lecsúszott hozzájuk, nem is volt kérdés, hogy lecsapnak rá, Jordan Phillips pedig jól illik majd a tavasszal igazolt szupersztár, Ndamokung Suh mellé a védőfalban. Tony Lippettnek viszont még ki kell találni a posztját (vagy corner, vagy elkapó lehet), a futó Jay Ajayi pedig hiába őrült nagy tehetség, a térdei már most rettenetes állapotban vannak, így csoda, ha 3-4 évnél tovább jól tud majd játszani a ligában.

A Raiders előtt ott volt a lehetőség, hogy összerakja a jövő védelmének alapját, és Khalil Mack mellé odategye Leonard Williamset, de inkább egy biztonsági játékossal mentek, hiszen Amari Cooper sokkal könnyebbé teheti Derek Carr dolgát, amiben a tight end Clive Walford is sokat segíthet. Mario Edwards Jr., Neiron Ball és Max Valles mind kockázatos választások, de ha csak kettő bejön, örülhet a védelem. Ha viszont nem, örökre ott lesz, hogy mi lenne, ha Williamset választották volna.

Nem miattuk mentek utcára az emberek

A Green Bay Packersnél nincs nagy gond, hiszen majdnem bejutottak a Super Bowlba. A drafton sikerült is a két legfontosabb hiányt pótolni, ráadásul még egy kis hab is került a tortára. A cornerback-hiányt talán túl is izgulták, ezért vittek két játékost az első két körben (Demarious Randall és Quinten Rollins). A negyedik körben megtalálták a belső linebackerüket is (Jake Ryan), az ötödikben választott Brett Hundley irányító pedig évikig tanulhat majd Aaron Rodgerstől, és legrosszabb esetben is, ha nem kell bevetniük, elcserélhetik majd egy korai körös pickre. Ahhoz viszont, hogy jó legyen a draft, a Randall-Rollins páros egyikének és Ryannek is be kell válnia.

A Chiefs tulajdonképpen nem villantott, de nagyon látványos hibát sem vétett. A corner Marcus Peters az évfolyam egyik legjobbja lehet, a támadófalba is kellett egy olyan ember, mint Mitch Morse, és az elkapó Chris Conley-nak is lesz helye a csapatban. Peters leszámítva viszont a kilenc választásból egy sem tűnik szupersztárnak.

A címvédő Patriots 11 játékost vitt, róluk már írtunk bővebben is. Az első körben vitt védőfalember, Malcom Brown hatalmas ajándék, utána viszont két érdekes/kockázatos választás jött. Az end Trey Flowers és a két támadó falember rendben lehet, de őket egy ötödik körös long snapper-választással tetézték, aki ráadásul a tengerészeti szolgálata miatt lehet, hogy nem is játszhat majd, vagyis elpazarolt pick lehet belőle.

Öt választást hoztak ki az idei draftból a San Diegónál, ami nem túl sok. Miután kiderült, hogy a Tennesse-vel nem jutnak üzletre és nem szerzik meg az irányító Marcus Mariotát, szépen húztak be egy kiváló futót, Melvin Gordont, még ha talán kicsit korán is. Ő, és a védelembe érkező linebacker Denzel Perryman is esélyes lehet az Év Újonca-díjra saját csapatrészében, de itt véget is ért minden jó számukra.

Idővel kiderül, hogy szerencséje volt-e a Steelersnek, hogy odáig csúszott Bud Dupree, vagy okkal maradt meg a 22. választásig a védő. A cornerback Doran Grant meglepetés lehet, ő és Senquez Golson is hiányposztra érkezett. Sammie Coates viszont hiába jó elkapó, Martavis Bryant személyében már van egy klónja a csapatban.

A Titans annek ellenére nem jött ki túl jól a draftból, hogy egy klassz irányítót (Marcus Mariota) és egy ugyan balhés, de elképesztően tehetséges elkapót vittek az első két körben. Utána viszont hét átlagos választás jött, egyedül a futó David Cobb és az utolsó körben vitt elkapó, Tre McBride okozhat némi izgalmat talán.

Nagy lyuk maradt a Lions védőfalának közepén, de csak a negyedik körben tömték be Gabe Wrighttal. Róla pár éve azt mondták, az első körbe várható, de ezt sosem igazolta. Viszont az első két körben kezdőt vittek, Laken Tomlinson a támadófalban, Ameer Abdullah pedig mögötte, futóként lehet majd fontos.

Addig kavarta a kártyákat Chip Kelly az Eaglesnél, hogy végül semmi trükköset nem csinált. Az elkapó Nelson Agholor a tökéletes mása a távozó Jeremy Maclinnek, és sikerült a secondaryn is erősíteniük három játékossal, de a közülük legjobb Eric Rowe sem korszakos tehetség.

Itt kezdődnek a bajok

A Redskins 10 választása inkább okos, mint látványos. A támadófalba kellett nekik ember (Brandon Scherff és Arie Kouandjio), és a védelem is sokat nyerhet Preston Smithszel, és az elkapó Jamison Crowder is nagyon megbízható, de a harmadik kör nagyon korai volt a futó Matt Jonesnak, és a hátsó körökben sem találtak igazán nagy segítséget.

Az első két választást leszámítva nem alkotott maradandót a Cowboys, és még Randy Gregoryval is lehet gondjuk. A corner Byron Jones rendben lesz, a nebraskai end viszont elég balhés, és oda érkezik, ahol épp eltiltással pátyolgatják a csapattárs Greg Hardyt. A csapat viszont elvesztette a liga második legjobb futóját és meg sem kísérelte egy fiatal játékossal pótolni...

Nem tehetett mást a Giants, hiányra kellett húzniuk, hogy ne zuhanjon még tovább a csapat. Ereck Flowers a támadófalat, Landon Collins és Owamagbe Odighizuwa a védelmet kapják majd össze kicsit, de Flowersre nagyon korán rárepültek. Cornerbackben viszont nagyon vékonyak, oda senkit nem vittek, és a támadófal is elbírt volna egy korai erősítésen felüli választásokat.

Remek futójátékost talált a St. Louis Rams, de Todd Gurley a térde miatt kicsit kockázatos, bármilyen ritka tehetség is. Négy embert vittek a támadófalba, ami kellett is, de a fiatal, rutintalan egység még nem lesz kész egy év alatt. Az irányító Sean Mannion jó csere lesz, és az is bejött nekik, hogy Gurley kiválasztása után a cserepadra szoruló futót, Zac Stacyt effektíve egy linebackerre cserélték. Ha minden bejön, rendben vannak, de sok a ha...

A hetedik körig nem vitt támadófalembert a Colts, ami érthetetlen, hiszen nem túl erős ez az egységük. Ehelyett már most vittek egy elkapót az első körben, beismerve, hogy T.Y. Hilton elhagyja őket a szezon végén. Ez nemhogy egy, de egyből két fekete pont indulásnak, ebből pedig nehéz lesz felállni.

Addig machináltak a Panthersnél, hogy csak öt választásuk maradt, de ebből nagyjából kihozták a legtöbbet. A védő Shaq Thompsont talán kicsit korán vitték, de kárpótolja őket, hogy az elkapó Devin Funchess és a futó Cameron Artis-Payne is a vártnál később maradt meg nekik. A nagy fogás a tamadófalba Daryl Williams lehet, de bőven ráfért volna a fiatalítás a csapat több részére, az öt pick édeskevés.

Világos volt a draft előtt, hogy a 49ersnek elsősorban cornerback, belső linebacker és védőfalember kell nekik. Ehhez képest vittek egy olyan endet, akiben rengeteg kockázat van (Arik Armstead), corner helyett safetyt idén is, már sokadik éve, belső linebackert pedig egyet sem. A legjobb választásuk az elkapó DeAndre Smelter lehet, aki a már öregedő Anquan Boldin fiatal kiadása.

Majd jövőre

A Denver nagyon meg akarta szerezni Von Miller mellé párba Shane Ray-t linebackernek, de talán túl sokat adtak egy sérülésekkel és drogproblémákkal küzdő játékosért. Az első nap kockáztatását a harmadikon próbálták feledtetni, de három jó 4-6. körös választás nem ér fel egy nagyon kérdőjeles első körössel.

Két csapat vágott neki első körös választás nélkül a draftnak, ebből az egyik a döntőben megvert Seattle volt. Vittek egy szélvészgyors elkapót (Tyler Lockett), de csak a harmadik nap kezdték erősíteni a falat, ahonnan ráadásul elcserélték a centert is még tavasszal. Imádkozniuk kell, hogy a támadófallal ne legyenek komoly gondok a szezonban, mert hiába vittek remek támadójátékosokat, ha nincs fal, ők sem villognak majd.

A corner Kevin Johnson és a sérülések miatt lecsúszó elkapó, Jaelen Strong sokat segíthetnek a Texanson, de a linebacker Benardrick McKinney-ért talán túl sokat adtak két választással, és a két előbbi játékost leszámítva nem szereztek olyat, aki azonnal segíthetne rajtuk közelebb kerülni a rájátszáshoz.

Két első körös választása is volt a Saintsnek, összesen pedig öt az első nyolcvanban, de ez a fölény egyáltalán nem érződik a játékosaikon. A támadófalba vitt Andrus Peattel nincs gond, de ő egyedül kevés, a védőknek pedig, akiket vittek, mindnek van legalább egy nagyon komoly hiányossága. Az sem biztos, hogy indokolt volt, hogy már most, a harmadik körben elvigyék az irányító Drew Brees lehetséges utódját, még akkor sem, ha Garrett Grayson pár év alatt tényleg hatalmasat fejlődhet náluk.

A Buffalo pont a fordítottja a Saintsnek olyan szempontból, hogy nem volt választásuk az első körben, ez pedig vissza is vetette őket. A Billshez érkező vezetőedző, Rex Ryan láthatóan a következő Darrelle Revist keresi Ronald Darbyban, de a két játékos messze nem ugyanaz. A támadófalba vitt guard, John Miller pozitív szerzemény, de rajta kívül nem tömtek be sok hiányposztot, a három Florida State-választás pedig arról árulkodik, hogy talán kicsit túlzottan az elmúlt évek sikerére hagyatkoztak velük kapcsolatban.