Ha eltiltják Bradyt, kell egy irányító a Patriotsnak

2015.05.10. 20:18

Az NFL ugyan egyelőre tagadja, hogy bármiféle elképzelésük lenne már, milyen büntetést terveznek Tom Brady, a labdabotrány egyik központi alakja ellen, az azért valószínűsíthető, hogy nem ússza meg Roger Goodell haragját eltiltás nélkül.

Akárhány meccsre (kettőtől a teljes szezonig mindent emlegetnek) is kaszálják Bradyt, a New England Patriotsnak kell igazolnia egy irányítót, mert a két mostani csere, Jimmy Garoppolo és Garrett Gilbert közül egyik sem életbiztosítás.

Garoppolo és Garrett

A 23 éves Garoppolót a 2014-es draft második körében draftolta a Patriots, tavaly hat meccsen küldték pályára, de csak hármon passzolt: 27 átadásából 19 volt jó, 182 yardot, 1 touchdownt és 5 sacket hozott össze ezeken. A Rams által a tavalyi drafton hatodik körben vitt Garrett már tavaly nyáron a Pats edzőcsapatába került, de NFL-meccset belülről még nem látott.

Ilyenkor viszont már nem nagyon bóklásznak munka nélkül az NFL-szinten nyugodt szívvel bevethető irányítók, így joggal merül fel a kérdés, hogy kit tudna a Patriots berántani akár Garoppolo elé, akár csak mellé, hogy biztonságban legyenek.

A 29 éves Matt Flynn négy évig ült a padon a Packersnél, majd országos turnéba kezdve megjárta a Seahawksot, a Raiderst és rövid időre a Billst is, hogy aztán újra a Green Bayben  kössön ki Aaron Rodgers mögött. Karrierje során 51 meccset játszott, 357 passzkísérlete van 17 TD-vel és 11 interceptionnel, de 2013-ban, amikor öt meccsen is kezdőként számított rá a Packers, 2-3-mal tudta pótolni Rodgerst, ami nem annyira rossz teljesítmény.

Ő talán a legjobb jelölt, és ha az NFL szabadügynökeit nézzük, sokkal jobbat nem is találunk: vagy csak minimális esélyt kapó, de azzal élni nem tudó fiatalokat, vagy olyanokat, akik egész életükben cserék voltak, vagy olyanokat, mint a 39 éves Matt Hasselbeck, aki az elmúlt két évben Andrew Luck kulacsait cipelgette edzésen.

Logikus lenne valaki olyan (Matt Cassell, Brian Hoyer, Ryan Mallett vagy Tim Tebow), aki már játszott a rendszerben, de ők mind egy másik csapattal állnak szerződésben, túl sokat pedig nem áldozna a New England egy trade-ben egy beeső irányítóra, a többi csapat pedig tudja, mennyire kell nekik egy jó játékos, úgyhogy bőven a piaci ár fölött kérnének.

Aki még felmerülhet, az a szezon végén visszavonult Jake Locker: nem várnának sokat tőle, csak hogy az eltiltott meccsek idején valami olyat hozzon össze, ami jobb, mint a katasztrófa. A Patriots támadófala jó, a futójáték erős volt tavaly, tehát nem terhelnék túl a sokat sérült irányítót, de kérdés, hogy Locker akar-e még egyáltalán játszani.

Ki pótolja Bradyt?

Szintén nem tűnik őrült ötletnek a 32 éves Kyle Ortont meggyőzni, hogy térjen vissza a visszavonulásból. 2005 óta 82 meccset játszott kezdőként, tavaly 12 meccse volt a Buffalóban, ahol 7-5-tel zárt, remekül ment neki, de a visszavonulással mindenkit meglepett.

A viszonylag gyér felhozatal egyszerűen magyarázható: nyáron a szokásos 53 helyett 90 játékos lehet az NFL-csapatok rosterein, ezért azok a csapatok, melyik bizonytalannak látják, ki lesz náluk a kezdő, több játékost versenyeztetnek. Több csapat is 4-5 irányítóval vág neki az edzőtábornak, közülük pedig olyan is van, ahol két-három, kezdőposztra esélyes is van, de jótékonyságból nem fognak egyet adni a Patriotsnak, és amikor augusztus elején-közepén elengedik majd őket, ahogy szűkíteni kell a kereteket, a Patriotsnak már nem sok esélye lesz beépíteni bárkit a rendszerbe.

A 2008-as szezon viszont bizakodásra adhat okot a Patriotsnál, már ha valóban eltiltással sújtják őket: akkor Brady a szezon legelső meccsén kidőlt térdszalag-szakadással, a helyére beálló Matt Cassell – aki akkor már hét éve volt csere az egyetemi éveit is számolva – 11-5-ös szezont hozott össze a New Englandnek.

Indul a Jimmy G(OAT)-show, ha tényleg eltiltják Bradyt?

Posted by 120 yard on Sunday, May 10, 2015