A Patriotson verte le az elmúlt évek balhéit az NFL

2015.05.12. 18:04

Hétfőn, öt nappal az ügyről készült Wells-jelentés után az NFL ki is hirdette a büntetést a New England Patriotsnak, az irányítóhoz és két alkalmazotthoz kötődő labdabotrányban: az irányító Tom Bradyt négy meccsre eltiltották, a csapatot 1 millió dollárra büntették és elvették két draft választásukat a következő két évre.

A büntetés maga nem meglepő, a mértéke, az indoklása, illetve az egész ügy kezelése viszont az, és ez rengeteg kérdést vet fel az NFL működésével, illetve a komisszár Roger Goodell munkájával kapcsolatban.

Kezdjük rögtön azzal, amit az NFL a büntetés mellé írt a Patriotsnak küldött levelében.

„A játékszabályok megsértése, illetve az együttműködés hiánya miatt” a csapatot 1 millió dollárra büntették, és elvették a 2016-os drafton az első körös, a 2017-esen pedig a negyedik körös választásukat. A büntetést az NFL futball-ügyeit intéző testület alelnökével, Troy Vincenttel egyeztetve hozták meg, ő annyit tett hozzá, hogy

figyelembe vették a csapat 2007-es vétségét is, illetve azt, hogy a vizsgálat alatt sem Brady, sem a másik két érintett, John Jastremski és James McNally nem volt teljesen őszinte velük.

A botrány fő mozzanatai

Január 18.: Nem sokkal az AFC-főcsoportdöntő lefújása után felröppent a hír, hogy az NFL vizsgálatot indított a Patriots ellen, amiért annak meccslabdái puhábbak voltak az előírtnál a mérkőzés alatt.

Január 20.: Az NFL kiderítette, hogy a 12 meccslabdából 11 a határérték alatti nyomású volt.

Január 22.: A Patriots vezetőedzője egy 23 perces, nagyon részletes sajtótájékoztatón tagadta, hogy tudna bármiféle vétségről. Tom Brady is megszólalt még aznap, ő is mindent tagadott.

Január 23.: Az NFL bejelentette, hogy Tedd Wellst bízták meg az ügy kivizsgálásával.

Január 26.: Megszólalt a Patriots tulajdonosa, Robert Kraft is, aki szintén mindent tagadott.

Május 6.: Nyilvánosságra hozták a 243 oldalas Wells-jelentést, ami konrkét bizonyítékot nem tudott felhozni a Patriots-alkalmazottak vagy Tom Brady ellen, annyit állított csak, hogy „inkább valószínű, mint nem”, hogy az irányító tudott a manipulációról.

Május 11.: A liga 4 meccsre eltiltotta Tom Bradyt, a Patriotsot pedig 1 millió dollárra büntette és két draft-választást, köztük a 2016-os első köröst is elvett tőlük.

Nézzük meg ezt alaposabban. A büntetésben függetlennek és alaposnak nevezett Wells-jelentés világosan kimondja, hogy semmi nem támasztja alá, hogy a tulajdonosi kör, a vezetőedző, vagy bármelyik másik edző akár részt vett volna a szabályszegésben, akár tudomása lett volna róla.

Tehát nem hibáztak, mégis 1 millió dolláros büntetést kaptak és elvették két draft választást azért, mert 2007-ben egyszer már volt egy ügyük.

De sántít az is, hogy nem működtek együtt. Egészen pontosan az indoklásban az „együttműködés hiányát” említik, de ebben a formában ez sem igaz. A Patriots négy meghallgatást engedett Jastremskivel, az ötödikre mondott csak nemet, Brady pedig egy napon át válaszolt minden kérdésre, de megtagadta, hogy az emailjeit és az SMS-eit is bevonják a vizsgálatba.

Sokak szerint ennek is szerepe volt abban, hogy végül súlyos büntetést kapott, bár mivel az ügyben szintén eltiltott két Patriots-alkalmazott SMS-eihez hozzáférhettek a vizsgálat során, ezért láthatták, ha Brady velük kommunikált.

A Patriots felelőssége kapcsán annyit azért meg kell említeni, hogy bár az NFL-ben nincs, az egyetemi bajnokságokat felügyelő NCAA-ben viszont van egy olyan szabály, ami alapján az intézményi kontroll hiánya miatt büntethető egy csapat. Elvi szinten most ez történt, hiszen ha egy játékos és két alkalmazott – a vád és a büntetés alapján – szervezetten megszegte a liga szabályait, és a csapatnak eközben erről fogalma sem volt, akkor ott valami nem működik rendben.

A kemény büntetés egyfajta üzenet is volt a liga másik 31 csapata felé: korábban Robert Kraftet, a Patriots tulajdonosát tartották az egyik legbefolyásosabb és Goodellhez legközelebb álló tulajdonsnak, de azzal, hogy ilyen komoly büntetést kaptak, a komisszár jelezte, senkivel sem kivételeznek a ligában.

Maradt kérdés bőven

Bár az NFL alaposnak nevezte a Wells-jelentést, ami konklúzióként csak annyit állapít meg, hogy „inkább valószínű, mint nem”, hogy Tom Brady tudott a labdák manipulálásáról, maradt rendesen hézag a vizsgálat után is.

  • Ha a Colts a két csapat őszi meccsén fogott gyanút a puhább labdákról, akkor azokat ki engedte le, ugyanis a felelősnek kihozott McNally csak a hazai meccseken dolgozott?
  • Ha a Colts előre jelezte a januári főcsoportdöntő előtt az aggályát a labdákkal kapcsolatban, hogy lehet, hogy az NFL-bírók nem jegyezték fel, mekkora volt a nyomás a labdákban a mérkőzés előtt, hogy később bizonyítható legyen a csalás?
  • Az sem világos, hogy ha a jelentés szerint a meccsen főbíráskodó Walt  Anderson nem emlékezett, hogy a logóval ellátott, vagy az anélküli mérővel ellenőrizte-e a labdákat, akkor Wellsék miért állítják bizonyosan a logó nélküli mérő alapján, hogy a labdák szabálytalanok voltak, miközben a logós alapján a határértéken belül voltak.
  • És miért nem kérdőjelezik meg Anderson emlékezetét, amikor a bíró azt sem tudta felidézni, hogy a szabályban foglalt 12 helyett teljesen szokatlan módon 13 meccslabdája volt a Patriotsnak.

A millió dolláros rekord

Ha ezek alapján még nem is tűnik túlzónak a büntetés, hasonlítsuk össze az NFL pár hasonló ítéletével. A pénzbüntetéseket könnyű összemérni: soha nem volt ennél nagyobb büntetés egyetlen csapat számára sem.

  • A San Francisco 49ers kapott még egymilliós büntetést 1999-ben, amikor kiderült, hogy az akkori tulajdonos Edward DeBartolo Jr. beismerte bűnösségét egy louisianai fogadási botrányban.
  • A Denver Broncos 950 ezer dollárt fizethetett, amiért 1996 és 1998 között kijátszották az NFL fizetési keretét
  • A következő összeg 760 ezer dollár, amit Jamal Lewis, a Baltimore Ravens futójátékosa kapott 2004-ben, miután börtönre ítélték kábítószerhez kötődő ügyei miatt.
  • Félmilliós büntetést négyen kaptak: a Patriots-vezetőedző Bill Belichick, a New Orleans Saints csapata, a San Francisco 49ers csapata, illetve a Colts-tulajdonos Jim Irsay.

Az eltiltást, illetve a két elvett választást már nehezebb összemérni, de pár, a közelmúltban történt eset segít ebben is.

Március végén az NFL két csapatot, a Cleveland Brownst és az Atlanta Falconst is megbüntette, különböző okokból. A Brownsnál a general manager küldözgetett SMS-eket az oldalvonalon álló edzőknek, hogy milyen játékokat hívjanak, ezért négy meccsre felfüggesztették, míg az Atlanta Falconst 350 ezer dollárra büntették és elvették a 2016-os negyedik körös draft-választásukat, mert a stadion hangszóróival erősítették fel a zajt a mérkőzéseik alatt.

Két további eset viszont jobban kötődik a közelmúltból a labdabotrányhoz. Tavaly novemberben a Carolina Panthers és a Minnesota Vikings is lebukott, amikor a két csapat meccsén mindkét fél szabálytalan módon melegítette a meccslabdákat a nagy hidegben. Az NFL csak annyit tett, hogy figyelmeztette a két felet, majd másnap körüzenetben a teljes ligát, hogy ezt nem szabad csinálni.

2012-ben viszont teljesen egyértelmű csaláson kapták a San Diego Chargerst, ami ragadós anyaggal átitatott törölközővel manipulálta a meccslabdáit, majd amikor az NFL bekérte azokat vizsgálatra, csak hosszas késedelem után adták át nekik.

A büntetés nem is maradt el: kemény 20 ezer dollár.

De érdemes Brady négymeccses eltiltását is kontextusba helyezni (ezzel nagyjából 1,88 millió dollártól esik el az irányító, ezeken a meccseken ugyanis nem kap fizetést).

Tavaly Ray Rice, aki egy videófelvételen jól látható módon egyetlen ütéssel kiütötte akkori barátnőjét, későbbi feleségét, eredetileg megúszta kétmeccses eltiltással, és csak a későbbi felháborodás után súlyosbították a Ravens futójátékosának eltiltását.

A gyerekbántalmazási ügybe keveredett Adrian Peterson is csak egymeccses eltiltást kapott, sőt, pár nap után vissza is helyezték a csapatba, de rövid időn belül kétszer is meggondolta magát az NFL, és másodjára már határozatlan időre felfüggesztették a Vikings-játékost.

Mindkét ügynél, ahogy több más eltiltásnál is, komoly kritika érte az NFL-t és Roger Goodellt, amiért lassan hoztak döntést a büntetésről, az pedig túl enyhe, és következetlen volt. A következetlenség most is megmaradt, az öt nap alatt kihirdetett, szigorú eltiltás viszont az első két kritikára mindenképp csattanós válasz Goodelléktől.

A négy mérkőzéses eltiltás egyébként egyenértékű azzal, amit a teljesítményfokozó szerek használatával lebukott játékosok kapnak.

És akkor jöhet a fellebbezés

Tom Brady ügynöke a hétfői bejelentés után egyből jelezte, hogy a játékos fellebbezni fog a büntetés ellen. Egy független, harmadik fél felé teszik majd, tehát az NFL hatókörén kívül vizsgálják majd újra az ítéletet. Ez viszont rossz hír az NFL-nek, ugyanis a két a legutóbbi ügyük, ami független békéltetőhöz jutott, nem az ő javukra kedvezett.

A gyerekbántalmazás miatt felfüggesztett Adrian Peterson, illetve a barátnőjét megverő, szintén felfüggesztett Ray Rice is megnyerte a fellebbezést, és azonnali hatállyal törölték a felfüggesztésüket. Peterson játszhat is a 2015-ös szezonban, Rice viszont még nem kapott szerződést egyetlen NFL-csapattól sem.

Éppen ezért írják azt egyes elemzők, hogy az NFL szándékosan túllőtt a célon a büntetéssel, tudván, hogy azt ha nem is törlik el, de jó eséllyel csökkentik majd a fellebbezés során, és így még a felülvizsgálattal együtt is viszonylag komoly büntetése maradhat Tom Bradynek.

Mindenki máskép szereti

A puhábbra fújt labdák, akár a megengedett 12.5-13.5 PSI nyomáshatár közé esnek, akár alatta vannak, valamivel könnyebben tarthatók meg a kézben, de ahány irányító annyi szokás van a ligában. A Green Bay Packersben játszó Aaron Rodgers például keményre fújva szereti a labdáit, sőt, arról is beszélt, hogy néha az előírásnál nagyobb nyomásúra is fújatja őket, abban bízva, hogy a bírók nem veszik észre és úgy hagyják őket.

Jogos megtorlás, vagy az elmúlt évek kritikái miatt keményített be az NFL-vezér Goodell?

Posted by 120 yard on 2015. május 12.