Áll a bál az NFL-ben: 2 yardról 15-re tették az extra pontot

2015.05.20. 12:17

Régóta napirenden van az NFL-ben, hogy valamit kezdeni kellene a lényegében automatikus egy pontot jelentő, touchdown utáni rúgásokkal, hiszen a rúgók 2014-ben például csak 0,7 százalékban hibáztak. A 2014-es szezon után több módosítási terv is érkezett a ligához, melyek közül kedden egyet elfogadtak: 13 yarddal hátrébb tették a rúgást.

Illetve a szabálymódosítás szerint nem is magát a rúgást, hanem a snap helyét módosították 2 yardról 15-re, így az eddigi 20 yardos rúgás helyett 33 yardos mezőnygólnak megfelelő lesz az extra pont, 2015-ben legalábbis mindenképp, merthogy a módosítást egyelőre csak egy szezonra vezették be.

Az NFL is azzal indokolta a szabálymódosítást, hogy a 99 százalékos pontosság miatt mára automatikus játékká vált a TD-t követő rúgás, példaként pedig a a 2014-es előszezont hozták fel, amikor kísérleti jelleggel a most bevezetett 15 yardról indították a rúgásokat: tavaly nyáron 8 rontott rúgás volt 94,3 százalékos siker mellett, míg egy évvel korábban csak 5 rúgást hibáztak el a rúgók még a két yardos indítással, ekkor 99,6 százalék volt a mutató. Csakhogy az előszezonban több olyan játékos is rúg, aki tétmeccsen a pálya közelébe sem kerül, úgyhogy ez az arány még változhat.

Illetve változik is: a 2014-es szezonban a 30 és 35 yard közül rúgott mezőnygólokat 95,8 százalékkal rúgták be, ami ha nem is hatalmas változás a 99,3 százalékhoz képest, mindenképp több rontott extrát jelenthet.

Ez a változás aligha jelenti majd azt, hogy a csapatok majd tömegesen vállalják be az 1994-ben bevezetett kétpontos kísérleteket, amiket továbbra is két yardról kell elvégezni. A matek sem ezt diktálja, hiszen ha 95,8 százalékban szerzik meg az 1 pontot, az 0,958 pontot jelent rúgásonként, míg a 2014-es szezon alapján a kétpontos kísérletek 47,5 százalékos sikerességi mutatója (56-ból 27 jó) viszont csak 0,95 pontot jelent próbálkozásonként.

Még több ütközés

A szabálymódosítás viszont nem csak annyiból áll, hogy 13 yarddal hátrébb tették a rúgást, hanem azt is bevezették, hogy az elrontott (blokkolt) rúgások, illetve a labdaszerzéssel megakadályozott kétpontos kísérletek végén a védőcsapat visszahordja a labdát két pontért.

Emiatt, illetve a hosszabb távolságban rejlő rontás miatt

a blokkolók tehát sokkal keményebben játszanak majd, így növekedhet a sérülésveszély,

miközben az NFL folyamatosan azon dolgozik, hogy biztonságosabbá tegye a játékot. Erre világított rá a korábbi rúgójátékos Jay Feely is, aki szerint szezononként minden csapatnál 60-80 olyan játék lesz, ahol eddig nem kellett kemény védelemmel számolni, ezentúl viszont igen.

A támadófalban játszó Geoff Schwartz tudja, hogy az ő dolgán ez sokat nem változtat, de ezzel szerinte az NFL még nem oldotta meg a gondot, mert ha 97-99 százalék környékére emelkedik a pontosság, akkor vihetik újra hátrébb az extrákat.

A Carolina Panthers rúgója, Graham Gano viszont még így sem elégedett, ő 50 yardos extrákat szeretne, hogy még izgalmasabb legyen ez a játék.

A Patriots kezdeményezte

A 32 csapatból csak kettő, a Washington Redskins és az Oakland Raiders szavazott nemmel a módosításra, ami a bajnok New England Patriots ötletén alapult: ők kérték, hogy 13 yarddal hátrábbról induljon a játék, de ők nem vették bele azt, hogy rontás esetén a védelem megpróbálhassa visszavinni a labdát két pontért.